ntrar1112Σας γράφου λίγου αγλήγουρα αλλά μιθαύρου θα εχου πουλλές δλιές κι δε θά προυλάβου. Κι υστιρα μη θαρρίτι, σμαζώθκαν οι μέρις κι τα κόλιαντα μέσα στα κέδρα στουν Αηλιά ειντα καηπουμένα. Σα τρανυτηρη απ`είμι λεω να ουρμηνέψου όσνους θα γκιζίσν φετου τα κόλιαντα.

Απου βραδίς να εχτι έτοιμις τσ ματσουκις τα τρουβάδια, τσ κατσιούλις, τα χειρότια, μαλίσια σκφούνια για τα πουδάρια. Να μην κλόθηστι εικιν νώρα, να μαθτι να λέτι καλά του τραγούδ` κι νά μην πααίντι τα μούτα στα σπίτια. Αμα σας ρουτούν τινους πιδιά είστι να λετι, μη σιουρδιζτι σαν καμπόσα.

Αμα σας δωςν κανα σύκου κοιτάτι του πρώτα κι ύστιρα να του χάψτι. Μια χρουνιά ου αξαδιρφουζμ ου Βαγγελτς ου Κουλιός κόντιψι να γκουρλουθεί. Πήγαμι στ θειά τν Ηρακλού που νείχι σόι κι να μην ιδώ ιγώ τουν έβαλι του πιντολ` μεσα στου σύκου. Αμα σας πεί καμιά θείτσα να πάτει μεσα στου σπίτ` να ξερτι. Θα σας βάλν να κάτστι ουπάν στ` φουκαλίτσα για να κάτσν κιοι κλουσαρές τσ φουλιές. Θα σιουμπίστι γιρά τα κάρνα κι τα δαβλιά στου ουτζιάκ` να σκουθούν πουλλές σκαντζαλήθρις κι να πείτι τρις φουρές _ζιάρ κατσίκια ζιάρ αρνιά_ για να γιουμώσν τα μαντριά απ` τσιλιγγάδις αρνια κι κατσικια. Μολις θα σκουμπώστι ολα τα σπίτια πάρτι κανα χάσμαλου απου τουν Χριστακ` τουν Θιμουστακλή κι απ τουν Μαρκου οι ουπανοί κι σπίτ`αγλήγουρα να φουσκώστι τ` φουσκα απ` του γουρούν.

Ιγω φέτου δε θα γκιζιρίσου. Μη πηρι ενα μπουζμά η μαναμ. Ιιι ....δεν αντρέπισι μα μη λέει τι κολιαντα χαλεβς γκουτζιά γουμάρα...... Μιθαυρου θα έχουμε εναν σκαζμό δλιες, οσου να συλαρώσουμι του γουρουν`. Απ`,τχαραή θα κουβαλήσουμι κι αλλου νιρό απ τουν Αηδημήτρη να γαργαλίσουμι τα αντιρα για τα μπουμπάρια κι τσ λουκανίδις. Να πληνουμι τουν παστό για τ λιγδα κι να γιουμοσουμι το καζαν` να του βάλουμι στου νιρό. Να βαλουμι στου νιρό του κιφαλ` κι τα πουδαρια για τουν πατσιά.. Να τσιρικιάσουμι του κρέας, να του αλατίσουμι κι να του σκιπάσουμι ζγκουπάνα. Να στουμπίσουμι στου κιφτουσάνδου του κρέας για τα μπουμπάρια κι να τα γιουμώσουμι. Ια κοίτα κιόλας θα μας φτάσ` ου μαυρουπίπιρους για τγιόμουσ`. Δέ αμα έχουμι κι θυμιάμα να θυμιατίσουμι του γουρουν` φόντας του σφαξν. Να βαλουμι του κρέας στου ταψί γιατου φουρνου. Να ζματίσουμι κι να μαδήσουμι τουν κόκουτα για τσ`σουπα οταν απουληκ` η νικκλησιά, να κάψουμι του φούρνου να...... να..... να..... κι ισύ μ` αραδάς κόλιαντα!!!! Μη φαίνιτι ήταν η πιό λάτζαβη μερα ολης τσ χρουνιάς.

Σιαπέρα- σιαπέρα οταν γίγκα τρανή κι αρχίντσα να κοζμουγυρνιούμι, μια χρουνια_τα καλα τα χρόνια_ειμασταν σιαπάν κα του Παρίσ` τα Χριστουγιννα. Αλιώτκα πράγματα. Ειχα σιαστείσ`Χρωματα, αρώματα, φώτα, μουσικές, κόσμος, χοροί, ρεβεγιον......Λέω στον άντρα μου μια χαρά ειναι εδώ. Ούτε νερό κουβαλούν ούτε αντιρα πλέν...... Αλλά αμα δεν φάς και λίγο μπουμπάρ` πώς θα καταλάβς οτι ήρθαν τα Χριστούγεννα!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και να μην ξιαστουχνούμιστι. Μασκα απου μακριά να χειριτιούμιστι, κι να σαλακιασουμι τα χερια απ`του νιρό, να εχουμι υπομονή να πιράσ` ιτούτο του κακό κι στουν πάτου να ειμιστι ολ` σουζατ` στουν μέτρου.

ΚΙ ΤΧΡΟΝ.

Από το FB ΕΛΑΤΗ...ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!!

ntrar1112

Σχόλια   

Ζγούρος Αχιλλέας
0 # Ζγούρος Αχιλλέας 13-12-2020 20:53
Αναμνήσεις απερίγραπτες για όσους τα ζήσαμε μακάρι να υπήρχε τρόπος έστω για μια στιγμή να αισθανθούμε ξανά αυτές τις ωραίες στιγμές.
Καλές γιορτές χρόνια πολλά με υγεία.
Παράθεση