Πάρις Κουκουλόπουλος: Για την ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων

koukoulopoulosΚανένας δεν μπορεί να υποτιμά την κρίση των πολιτών. Οι πολίτες κατάλαβαν το τελευταίο εξάμηνο, ίσως περισσότερα από όσα τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν μέσα στην Ευρώπη, ούτε βέβαια μπορούν κάποιοι να δηλώνουν περισσότερο πατριώτες.

Ζητούμενο ήταν και είναι η σταθερότητα που δίκαια και επίμονα ζητάει η πραγματική οικονομία και η αγορά για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα. Να συνεννοηθούν τα κόμματα ζητάει η κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τις συνιστώσες του.

Είναι καθαρό ότι μόνος του κανένας δεν μπορεί και είναι επίσης σίγουρο πως χρειαζόμαστε κυβερνήσεις ισχυρές τόσο στη Βουλή όσο και στο Λαό.

Αυτό είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα της κρίσης γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ προτείνει την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Για τις παλαιοκομματικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας αποτυπώνεται με ακρίβεια σε ένα απλό παράδειγμα. Η ΝΔ ως επερχόμενη Κυβέρνηση έκανε εκλογές το 2012 καταγγέλλοντας το «χαράτσι». Ο ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015 την αντέγραψε καταγγέλλοντας τον ΕΝΦΙΑ. Ως Κυβέρνηση αμφότεροι έπραξαν και πράττουν άλλα και παράλληλα με την εμμονή τους σε εκλογές πρόσθεσαν μεγάλα βάρη στους πολίτες και στη χώρα. Με αυτές τις παλαιοκομματικές πρακτικές πρέπει να τελειώνουμε, όπως τελειώσαμε με τα στερεότυπα των «άλλων συνταγών» και των «μαγικών λύσεων».

Ούτε βέβαια είναι σοβαρό το νέο στερεότυπο των καινούργιων και των παλιών. Ο κ. Θεοδωράκης που δηλώνει «καινούργιος» αναφέρεται συχνά στα πανάκριβα δίδακτρα του κ. Τσίπρα που φόρτωσαν τους πολίτες με νέα δυσβάσταχτα βάρη. Μπορεί κανείς να φανταστεί και τα δικά του σε ανάλογη περίπτωση.

Το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αντί να εκλογολογούν πρέπει να μας πουν τι εννοούν όταν λένε πως δεν πιστεύουν σ’ αυτά που φέρνουν για ψήφιση.

Για πακέτο Γιούνκερ και Μικρή ΔΕΗ

Το πακέτο Γιούνκερ για παράδειγμα υλοποιείται με απόφαση του Ecofin σε όλη την Ευρώπη αποκλειστικά με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του και όχι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα έχει «αλλεργία» με τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα. Άλλαξαν θέση για τις ΣΔΙΤ, για τον ΕΝΦΙΑ και για όλα όσα έλεγαν όλοι μαζί επί πέντε χρόνια;

Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΗ όπου μέχρι τώρα δεν ακούσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ αν έχει ένα σχέδιο, μία πρόταση. Συμφωνούν με τη λύση του στρατηγικού επενδυτή που λοιδορούσαν πριν τέσσερα χρόνια όταν την είχα προτείνει; Όσο αργούμε θα μας προλάβουν επαναφέροντας τη Μικρή ΔΕΗ που είναι μια κακή εξέλιξη.

Για το θέμα της περαιτέρω φορολόγησης των Βουλευτών

Δεν έχω καμία αντίρρηση, γι΄αυτό εξάλλου 5,5 χρόνια ως Βουλευτής ψήφισα ανάλογες μειώσεις με τα 2 χέρια. Πρέπει μάλιστα να πω ότι υπάρχουν και πιο τολμηρές και δίκαιες περικοπές από αυτές που ανακοινώθηκαν. Αυτό που ενοχλεί αφάνταστα είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι αυτό το κάνει ως πολιτικό αντίβαρο στα μέτρα π.χ. για τους αγρότες. Ο Αρμαγεδώνας των 2,5 δις ευρώ είναι πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και στους αγρότες και δεν ισοσταθμίζεται με επικοινωνιακά κόλπα.  

 Σημεία από τη σημερινή συνέντευξη στο Πρωινό MEGA και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ράνια Τζίμα.