Χάρης Κάτανας: Αντιχαλαζική προστασία καλλιεργειών στη Δυτική Μακεδονία
Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κύριε Υπουργέ,
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το διάστημα Απρίλιου - Μάιου 2015 είχαν ως αποτέλεσμα, λόγω των χαλαζοπτώσεων, τη πρόκληση ζημιών σε φυτικές καλλιέργειες στη περιοχή της Κοζάνης και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με στοιχεία, προκλήθηκαν έντονες ζημιές σε φυτείες μήλων και ροδάκινων στις περιοχές Κοζάνης, Εορδαίας και Καστοριάς. Τα διάστημα εκείνο οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπιους ελέγχους για τη καταγραφή των ζημιών ώστε να αποδοθεί η ανάλογη αποζημίωση στους αγρότες.
Παρόμοια καιρικά φαινόμενα αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μεγάλες ζημιές έγιναν σε αγροτικά προϊόντα (φασόλια Πρεσπών, μήλα Καστοριάς, ροδάκινα Κοζάνης) και σε περίπου 3500 έως 5000 στρέμματα. Οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη έχουν ξεκινήσει επισκέψεις στους αγρούς, προκειμένου να κάνουν τις επισημάνσεις και να αποτυπώσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα που εκτελούνται με σκοπό την αντιχαλαζική προστασία, συντελούν σημαντικά στο να μην σημειωθούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Τέτοια προγράμματα είναι:
• Τα εναέρια μέσα, με αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και σε τμήμα των Νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης.
• Τα επίγεια μέσα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα αντιχαλαζικών κανονιών ηχοβολής, που αριθμεί αυτή τη στιγμή ογδόντα αντιχαλαζικά κανόνια, εγκατεστημένα σε πέντε περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα Καβάλας, Πιερίας, Λάρισας, Ηλείας και Μεσσηνίας.
• Το αντιχαλαζικό δίκτυ, που παρέχει 100% προστασία στις υπό κάλυψη καλλιέργειες και εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και καλλιέργειες της χώρας. Στο μέτρο υπάγονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.
Ως εκ τούτου θα ήταν ωφέλιμο να πραγματοποιηθούν τέτοια προγράμματα για την προστασία των καλλιεργειών (αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών, πρόγραμμα αντιχαλαζικών κανονιών ηχοβολής), καθώς επίσης και αύξηση του ποσοστού επιδότησης που χορηγεί ο οργανισμός στους αγρότες που αποφασίζουν να τοποθετήσουν αντιχαλαζικό δίκτυ προστασίας πάνω από τις καλλιέργειες τους, ώστε να μειωθεί η ίδια συμμετοχή τους, που σήμερα διαμορφώνεται στο 40%.
Ερωτάσθε:
i. Υπάρχει προγραμματισμός για να πραγματοποιηθούν μέσω του ΕΛΓΑ εναέριες πτήσεις στη Δυτική Μακεδονία, που έχουν ως σκοπό την αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών;
ii. Σκοπεύετε να προβείτε στην αύξηση του ποσοστού επιδότησης του κόστους για την εγκατάσταση των δικτύων προστασίας;
iii. Αν ναι, πότε θα τα εφαρμόσετε έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις οι αγρότες στη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ