Νίκος Γεωργιάδης: ο σεφ καλλιτέχνης-γλύπτης!!!
Συμμετέχοντας με την ελληνική αποστολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής της Κωνσταντινούπολης (INTERNATIONAL ISTANBUL GASTRONOMY FESTIVAL), ο σεφ Νίκος Γεωργιάδης -καταγόμενος από τη Νεράιδα Σερβίων και παντρεμένος με την Μικροβαλτινή Κατερίνα Αρ. Τζιούτζιου- κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία "Σκαλιστά Φρούτα", δημιουργώντας πραγματικά έργα τέχνης που εντυπωσίασαν κριτές και κοινό! Απαράμιλλα γλυπτά έργα υψηλής τεχνικής, πέρα από κάθε φαντασία!
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής διοργανώθηκε από τις 7 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2013 στο εκθεσιακό κέντρο Tuyap Exhibition Center της Κωνσταντινούπολης, όπου διαγωνίστηκαν 1200 σεφ από 21 χώρες.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος "OΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ" συμμετείχε με πολυπληθή αντιπροσωπεία 55 μελών του και κατάφερε εν μέσω έντονου ανταγωνισμού να αποσπάσει πέντε (5) μετάλλια. Ασμένιο (αργυρό) με το Νίκο Γεωργιάδη στην κατηγορία "Vegetable Carving - Σκαλιστά Φρούτα", ασημένιο με το Νίκο Αλμπάνη -παντρεμένος με τη Σιατιστινή Αγνή Κυρατζή- στην κατηγορία "Original Fish Dish - Ψάρι", ασημένιο με την Μαρία Ιβάνοβα στην κατηγορία "Pasta Dish - Φρέσκα Ζυμαρικά", χάλκινο μετάλλιο με τον Δημήτρη Πλουμή στην κατηγορία "Original Fish Dish - Ψάρι" και επίσης χάλκινο με την ομαδική συμμετοχή στην κατηγορία "Team Grand Prix - Άγνωστο Καλάθι Υλικών-", αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την ελληνική γαστρονομία.
Στην εξαιρετική παρουσία του Νίκου Γεωργιάδη, εστίασαν οι ανταποκρίσεις* έγκριτων εντύπων που ανέφεραν:
Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στις 10 π.μ. ξεκινάει ο τρίτος διαγωνιζόμενος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος θα διαγωνιστεί στο καλλιτεχνικό σκάλισμα λαχανικών. Δυο κολοκύθες θα σκαλίσει ο Νίκος, επί δυο ώρες, αληθινά έργα τέχνης. Νομίζω ότι το μετάλλιο το έχει στο τσεπάκι του!
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το θαυμασμό των κριτών κέρδισε και ο σεφ Νίκος Γεωργιάδης που δημιούργησε ένα έργο τέχνης στην κατηγορία «Σκαλιστά Φρούτα» και απέσπασε το αργυρό μετάλλιο.
Η αποστολή τηςΛέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» στη διάρκεια της παραμονής της στην Πόλη,επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ευχήθηκε επιτυχίες στις δραστηριότητες της.
Το ασημένιο μετάλλιο επίσης στην κατηγορία D2 «Σκάλισμα με Λαχανικά» κατέκτησε ο Νίκος Γεωργιάδης και στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης (8thInternational Culinary Competition of Southern Europe), που διοργανώθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Detrot Helexpo από 7-10 Μαρτίου 2013, όπου συμμετείχαν πεντακόσιοι (500) διακεκριμένοι σεφ από 16 χώρες.
Υ.Γ. Στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής της Κωνσταντινούπολης, όπως και στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης (Θεσσαλονίκη), συμμετείχε και η Σερβιώτισσα σεφ Νανά Γκαμπούρα, μέλος επίσης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ξένιος Ζεύς». Στο φεστιβάλ Μαγειρικής της Θεσσαλονίκης κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Α8 VEGETERIAN.
(ΦΩΤΟ: Νίκος Αρβανιτίδης)
*Ολόκληρες οι ανταποκρίσεις των εφημερίδων ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -έντυπες και ηλεκτρονικές- επισυνάπτονται παρακάτω:
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ - Κυριακή 17.2.2013
Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς»
Η ελληνική κουζίνα κατακτά το εξωτερικό!
Κείμενο - φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου
Στις οκτώμισι το πρωί ξεκίνησε το λεωφορείο με την ομάδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, καμιά πενηνταριά άτομα, με οδηγό τον Βλαδίμηρο και ξεναγό τον Αρη.
Προορισμός της η Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη συμμετοχή μελών της Λέσχης στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Γαστρονομίας (International Istanbul Gastronomy Festival) και κατ' επέκταση τη διάδοση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό!
Μαγειρικά σκεύη, κουτάλες και μαχαίρια, φρέσκα υλικά και προϊόντα ελληνικά, λευκές ποδιές και μαύρες παντελόνες, κόκκινες κορδέλες και πάνω τους καρφιτσωμένα σηματάκια από διάφορες χώρες του κόσμου.
Καμιά πενηνταριά μάγειροι, αγόρια και κορίτσια, τακτικά μέλη, δόκιμα και υποψήφια, όλοι τους με χαμόγελο, καλή διάθεση και όρεξη πολλή για διακρίσεις και μετάλλια, ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και τη συμμετοχή κάποιων μελών στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Γαστρονομίας.
Στόχος, η προβολή της ελληνικής κουζίνας, καθώς και η ανάδειξη των δεξιοτήτων των μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς».
«Είναι η πρώτη φορά που ξεκινάμε πολυπληθή αποστολή σε διαγωνισμό στο εξωτερικό», αναφέρει ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Γιώργος Μαστροδημήτρης, τονίζοντας ότι θα συμμετείχαν αποστολές από χώρες που έχουν μεγάλη στήριξη από το κράτος (π.χ. Σουηδία) για την προβολή της κουζίνας τους, ενώ οι ίδιοι με τις δυνατότητες που έχουν αγωνίζονται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και καταφέρνουν να έχουν σημαντικές διακρίσεις, με χρυσά μετάλλια στο παρελθόν. «Επιδίωξή μας είναι οι επιτυχίες να συνεχιστούν στο μέλλον», τονίζει ο Γιώργος Μαστροδημήτρης.
Παράλληλα με τον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Γαστρονομίας η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος πραγματοποίησε αδελφοποίηση τόσο με την Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Τουρκίας όσο και με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κωνσταντινούπολης.
Ψάρι, ζυμαρικά και καλλιτεχνικό σκάλισμα
Ο διεθνής διαγωνισμός γινόταν στο εκθεσιακό κέντρο Tuyap Exhibition Center της Κωνσταντινούπολης, σε μια απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από το κέντρο της Πόλης, όπου και διέμενε η αποστολή.
Οκτώ η ώρα το πρωί βρισκόμαστε στο εκθεσιακό κέντρο Tuyap, όπου την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν 1.200 μάγειροι από 21 χώρες του κόσμου.
Οι δικοί μας, Δημήτρης Πλουμής και Νίκος Αλμπάνης, είναι έτοιμοι να διαγωνιστούν στην κατηγορία «Ψάρι». Πλησιάζει 9 π.μ., έχουν πάρει τις θέσεις τους, η κουζίνα του Νίκου δε λειτουργεί, αγχώνεται, θα χρησιμοποιήσει του Δημήτρη, που διαγωνίζεται ακριβώς δίπλα του. Η αποστολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος έχει κάνει κερκίδα, τους εμψυχώνει, η γαλανόλευκη σημαία πάνω στους πάγκους φέρει το στίγμα της Ελλάδας!
Ο χρόνος ξεκινάει, έχουν στη διάθεσή τους 30 λεπτά. Ο Δημήτρης Πλουμής θα ετοιμάσει λαβράκι φιλέτο σε κρούστα από μυρωδικά με baby καροτάκια σοτέ και πουρέ αρακά.
Ο Νίκος Αλμπάνης θα μαγειρέψει σφυρίδα ρολαρισμένη σε σουσάμι, πεσκανδρίτσα στον ατμό με αφρό παντζαριού, πουρέ πατάτας και σούπα bisque (από ζωμό γαρίδας) με σορμπέ λεμόνι.
Ο χρόνος τελειώνει, οι διαγωνιζόμενοι αφήνουν κάτω κουτάλες και λοιπά εργαλεία και παρουσιάζουν το πιάτο τους. Οι κριτές δοκιμάζουν. Για να δούμε...
Στις 10 π.μ. ξεκινάει ο τρίτος διαγωνιζόμενος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος θα διαγωνιστεί στο καλλιτεχνικό σκάλισμα λαχανικών. Δυο κολοκύθες θα σκαλίσει ο Νίκος, επί δυο ώρες, αληθινά έργα τέχνης. Νομίζω ότι το μετάλλιο το έχει στο τσεπάκι του!
Στις 10.30 π.μ. παίρνει θέση και η τέταρτη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, η νεαρή Μαρία Ιβάνοβα, η οποία έχει μόλις μια βδομάδα που μπήκε στη Λέσχη. Θα διαγωνιστεί στην κατηγορία «Φρέσκα Ζυμαρικά» και θα ετοιμάσει νιόκι τυριών καρμπονάρα. Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της είναι 35 λεπτά, άργησε λίγο να ξεκινήσει, διότι δεν άκουσε την έναρξη, αγχώθηκε, θα τα καταφέρει;
Την επομένη, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, γίνεται και ο ομαδικός διαγωνισμός Team Grand Prix (άγνωστο καλάθι υλικών), και εκεί συμμετέχουν ο Δημήτρης, ο Νίκος Αλμπάνης και η Μαρία. Το μενού που θα ετοιμάσουν είναι φιλέτο λαβράκι με γαρίδες σοτέ, σάλτσα σαφράν και φάβα ρεβιθιού για πρώτο πιάτο, για κυρίως αρνίσια παϊδάκια σε κρούστα μυρωδικών, συκώτι με φρέσκια ντομάτα και κρασί και εσκαλόπ από αρνίσιο μπούτι με μελιτζάνες και σάλτσα δυόσμου, και ρύζι με μαύρα φασόλια, και για επιδόρπιο κανταΐφι με κρέμα πατισερί με άρωμα μέντας, γκανάζ σοκολάτας και κενέλ με γιαούρτι σος και φιστίκια.
Η ώρα των απονομών
Η μεγάλη ώρα έφτασε. Σάββατο βράδυ, σε αίθουσα ξενοδοχείου στην περιοχή Βϋyϋkcekmece, οι 1.200 συμμετέχοντας από τις 21 χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ν. Κορέα, Μολδαβία, Καζακστάν, Πορτογαλία, Πακιστάν, Μογγολία, Λίβανο, Αίγυπτο, Σουηδία, Αγγλία, Κροατία, Βραζίλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα) έχουν αγωνία για τις αποδόσεις τους. Με ή χωρίς μετάλλια θα αποχαιρετήσουμε την Κωνσταντινούπολη;
Τρία ασημένια μετάλλια (Νίκος Αλμπάνης, Νίκος Γεωργιάδης, Μαρία Ιβάνοβα) και δυο χάλκινα (Δημήτρης Πλουμής και Ομαδικό) γέμισαν με τεράστια χαρά και ικανοποίηση τους συμμετέχοντες, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την ελληνική κουζίνα. Γέμισαν με περηφάνια τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς».
Το Boeing 737 της Turkish Airlines προσγειώνεται Κυριακή μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Τα πέντε μετάλλια έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη, έχουν έρθει στη Β. Ελλάδα!
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=57&artid=169050
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17.2.2013
Σαλονικιώτικη (ελληνική) κουζίνα στην Πόλη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πέντε βραβεία κατάφεραν να κατακτήσουν οι σεφ της Θεσσαλονίκης στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής της Κωνσταντινούπολης, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τη γαστρονομία μας.
Πρεσβευτές των ελληνικών γεύσεων, οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διεθνώς στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που θα αναζητήσουν τα τοπικά πιάτα. Αρωγός στην προσπάθεια των μαγείρων ήταν ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής.
Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο TUYAP EXHIBITION της Πόλης, όπου διαγωνίστηκαν σεφ από 21 χώρες, πολλές εκ των οποίων έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την προβολή της μαγειρικής τους. Ανάμεσα σε δύσκολους αντιπάλους οι σεφ Νίκος Αλμπάνης και Δημήτρης Πλουμής κατέκτησαν ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα διαγωνιζόμενοι στην κατηγορία «ψάρι». Έκπληξη του διαγωνισμού η νέα μαγείρισσα της Λέσχης Μαρία Ιβάνοβα, που διέπρεψε στην κατηγορία «φρέσκα ζυμαρικά» αποσπώντας με την τέχνη της το χάλκινο βραβείο. Το θαυμασμό των κριτών κέρδισε και ο σεφ Νίκος Γεωργιάδης που δημιούργησε ένα έργο τέχνης στην κατηγορία «σκαλιστά φρούτα» και απέσπασε το αργυρό μετάλλιο. Σε ομαδικό επίπεδο η ελληνική ομάδα της Λέσχης κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο διαγωνισμό Team Grand Prix (άγνωστο καλάθι υλικών).
Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μαστροδημήτρης και ο σεφ Χρήστος Γκότσης επιλέχτηκαν να στελεχώσουν την κριτική επιτροπή που βαθμολόγησε τις συμμετοχές των κρατών σε ομαδικό επίπεδο λόγω των δεξιοτήτων και της εμπειρίας τους σε ξεχωριστές γεύσεις. «Συμμετείχαν αποστολές από χώρες που έχουν μεγάλη οικονομική υποστήριξη από το κράτος, για να προβάλουν την κουζίνα τους. Εμείς, με τις δυνατότητες που έχουμε, καταφέραμε να διακριθούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Στο παρελθόν έχουμε κατακτήσει και χρυσά μετάλλια και επιδίωξή μας είναι οι επιτυχίες να συνεχιστούν στο μέλλον. Στόχος άλλωστε δεν είναι να αναδείξουμε μόνο τις δεξιότητες των μελών μας, αλλά να προβάλουμε τη γαστρονομία μας ως τουριστικό προϊόν της χώρας μας και να συμβάλουμε στις προσπάθειες που γίνονται για την αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα. Φέτος πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη με ομάδα 55 ατόμων, για πρώτη φορά με πολυπληθή αποστολή, για να ενισχύσουμε τη δυναμική μας», δήλωσε ο Γιώργος Μαστροδημήτρης.
«Θέλουμε να κάνουμε τη γαστρονομία μας έναν από τους κύριους λόγους επιλογής της Ελλάδας ως προορισμού των διακοπών. Η ελληνική κουζίνα έχει τις γεύσεις και τα αρώματα, για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό μας», σημείωσε ο κ. Μαστροδημήτρης και πρόσθεσε: «Παράλληλα μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομία της τοπικής παραγωγής, αφού για τα φαγητά χρησιμοποιούμε σε κάθε περιοχή τοπικά προϊόντα, όπως συμβαίνει με το ελληνικό πρωινό, που προσφέρεται πλέον από τα ξενοδοχεία σε πολλούς νομούς. Όταν μιλάμε άλλωστε για γαστρονομία, αναφερόμαστε σε έναν ολόκληρο κύκλο δραστηριοτήτων που προβάλλονται παράλληλα».
«Η παρουσία μας είναι σημαντική. Πρέπει να συμμετέχουμε στους διαγωνισμούς, για να δείξουμε ποιοι είμαστε και την ιστορία μας. Προσπαθούμε να δείξουμε όχι μόνο τα ελληνικά προϊόντα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύουμε, την κουλτούρα μας. Έχουμε διαφορετική αίσθηση των γεύσεων σε σχέση με άλλους λαούς», επισήμανε ο πατέρας Επιφάνειος, μοναχός της Μονής Μυλοποτάμου, μέλος της Λέσχης και πρωτεργάτης του εργαστηρίου παραγωγής κρασιών της Μονής. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι εξαγωγές των κρασιών αυξήθηκαν, αλλά «εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε στην εγχώρια αγορά. Πρέπει και ως Έλληνες να προτιμούμε τα δικά μας προϊόντα».
«Όλοι οι σεφ είναι ανταγωνιστικοί, όπως και οι Έλληνες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιους. Θέλουν να μοιραστούν την κουλτούρα της πατρίδας τους μέσα από τη μαγειρική. Στο τέλος του διαγωνισμού πάντως, και αφού γίνει η απονομή των μεταλλείων, όλοι είναι ενωμένοι, γιατί τραγουδούν για τον ίδιο σκοπό», ανέφερε στη «ΜτΚ» ο τούρκος σεφ Γκάρι Φίλμπεϊ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μαγειρικής της Κωνσταντινούπολης.
Εκτός από τη συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό η Λέσχη αδελφοποιήθηκε με την Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Τουρκίας και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κωνσταντινούπολης, οι οποίες άνοιξαν νέους ορίζοντες συνεργασιών και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών για τα μέλη. Επίσης η αποστολή επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ευχήθηκε επιτυχίες στις δραστηριότητες της Λέσχης.
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.