Επανέρχεται το θέμα ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας στη Δυτική Μακεδονία (ΒΙΝΤΕΟ)
Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας θα συζητηθεί το θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο Kozan.gr, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος,
...Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ελισάβετ Παναγιωτίδου. Πρόκειται για το θέμα των χώρων ταφής επικινδύνων αποβλήτων, στην περιοχή μας, που είχε έρθει και παλαιότερα στο προσκήνιο. Η Περιφέρεια μας, όπως σημείωσε, η κα Παναγιωτίδου είναι αντίθεση στη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων (όλης της χώρας), στη Δυτική Μακεδονία.
Θανάσης Τέγος/kozan.gr
Σχόλια
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΜΟΝΟ ΑΜΙΑΝΤΟΥΧΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΑΜΙΑΝΤΟΠΛΑΚΕΣ ΣΚΕΠΩΝ - ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ).
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΜΑΒΕ.Ο ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;
ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Από την αναπαραγωγή μιας ανάρτησης με δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, που μιλάει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία, δεν πανικοβλήθηκε κανείς και δεν φαντάζεται κανένας και τίποτε.
Αναλυτικότερα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που αναφέρονται στην τοπική ειδησεογραφία, δεν προκύπτει κάτι σχετικό με τα ΜΑΒΕ. Συγκεκριμένα:
«Οσον αφορά τα επικίνδυνα ΑΕΚΚ που περιέχουν αμίαντο, το μητρώο των αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Αφαίρεσης Κατεδάφισης Αμιάντου που τηρείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας περιλαμβάνει επτά εταιρείες. Η υφιστάμενη διαχείριση των αποβλήτων που περιέχουν αμίαντο είναι η διασυνοριακή μεταφορά τους για διάθεση σε χώρο υγειονομικής ταφής του εξωτερικού (Γερμανία). Το υφιστάμενο δίκτυο διάθεσης της χώρας περιλαμβάνει δύο χώρους που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση αμιαντούχων αποβλήτων, και συγκεκριμένα τον ΧΔΒΑ της ΔΕΗ ΑΕ στην Καρδιά Πτολεμαΐδας και της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Όπως σημείωνε σχετικά η κ. Παναγιωτίδου στην εν λόγω επιστολή προς το Υπουργείο περιβάλλοντος: "Περαιτέρω βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αποτυπώνεται τόσο στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) όσο και στον αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο είναι η αποκλειστική διαχείριση από μέρους μας των αποβλήτων που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε καμία περίπτωση η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων όλης της χώρας". Επίσης, προσέθετε πως "Οι χώροι των ορυχείων έχουν κατηγορηματικά αποκλειστεί από τον σχεδιασμό, καταλήγοντας πως αντίθεση μας στον τρόπο δημοσιοποίησης χωρίς διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων και της αντίστοιχης Σ.Μ.Π.Ε και στο περιεχόμενο των ανωτέρω κειμένων"».
Εν προκειμένω, ή εσείς ξέρετε κάτι παραπάνω (διότι αλλιώς η παρέμβασή σας φαίνεται παντελώς ακατανόητη και άστοχη) ή θέλετε να μας προκαταλάβετε πριν συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ακόμη χειρότερο)…
Προς το παρόν δεν «πανικοβαλλόμαστε».
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.