Tετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τα βασιλικά ελάφια του Κουρί στα πιάτα των κάθε είδους εξολοθρευτών

 .

Cervus_elaphus_1621.11Πριν λίγο καιρό μια ομάδα οικολόγων και ειδικών επισκεφτήκαμε  τις εγκαταστάσεις του εκτροφείου άγριων ζώων και πτηνών του Δασαρχείου Κοζάνης στο Κουρί, στα πλαίσια σχετικής έρευνας. Όπως είναι γνωστό στο Κουρί, εκτός των άλλων, εκτρέφονται από το 1970 σε μια περιφραγμένη έκταση 1800 στρεμμάτων 250 άτομα του είδους «βασιλικό ελάφι». Πανέμορφα κι ευγενικά ζώα, δε χορταίνεις  να τα θαυμάζεις.

Δυστυχώς όμως τα υπέροχα αυτά ελάφια καταλήγουν στην Ελεγχόμενη  Κυνηγετική Περιοχή του Κόζιακα στα Τρίκαλα, όπου αφού αφεθούν ελεύθερα γίνονται αντικείμενο σκοποβολής και κρέας στα πιάτα κυνηγών. Εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ικανότητα που έχουν τα άγρια ζώα για να επιβιώνουν στις κακοτοπιές και να φυλάγονται –κατά το δυνατόν- από τα όπλα όσων βαφτίζουν «κυνήγι» τις εκτελέσεις αυτού του είδους.

Ο Παύλος Σωτηριάδης, απόγονος προσφύγων Ματσουκαίων του Πόντου της Μονής Σουμελά, είναι η ψυχή του εκτροφείου. Χωρίς ωράρια, είναι αφιερωμένος ολόψυχα στα αγαπημένα του ζώα. «Είμαι ο γητευτής τους» μας έλεγε δείχνοντας τα άγρια ελάφια να τον επιτρέπουν να πλησιάζει. Μας ικέτεψε να τελειώσουμε την έρευνα  και να τα πάρουμε από εκεί όσο είναι καιρός.

«Από τα συρματοπλέγματα του εκτροφείου μπαίνουν βάρβαροι και τα σκοτώνουν είπε. Τα γδέρνουν επιτόπου και βρίσκουμε τα κουφάρια. Είναι έγκλημα».

Το ανθρώπινο είδος είναι ένα από τα είκοσι εκατομμύρια είδη που υπάρχουν πάνω στη γη και συμπεριφέρεται σαν να είναι το μοναδικό. Ο αποκλειστικός «ιδιοκτήτης» εμψύχων και αψύχων … Ως πότε ;

Ίσως μερικοί βιαστούν να δικαιολογήσουν τέτοια μακελέματα και κρούσματα λαθροθηρίας, φορτώνοντάς τα στην κρίση («Δεν έχουν να φάνε οι καημένοι και σκοτώνουν ό,τι βρουν»). Καμιά δικαιολογία δε στέκει. Θυμίζουμε εξάλλου ότι τα ελάφια στο Κουρί πέφτουν χρόνια τώρα θύματα των χορτασμένων μακελάρηδων.

Το φυσικό περιβάλλον, τροφός των πάντων (και του ανθρώπου) συγκαταλέγεται στα μεγάλα θύματα της κρίσης.

Και το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δίνουμε άλλοθι σε όσους το καταστρέφουν.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΖΑΝΗΣ