Αποφοίτησαν και οι δύο από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η πρώτη είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας καλλιτεχνών Video Art Miden (έχει αναγνωριστεί διεθνώς σαν μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία) και υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η δεύτερη είναι διευθύντρια στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας Αρκαδίας.
Αναφερόμαστε στις αδελφές Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, του Παναγιώτη Παπαδόπουλου (από τους Χράνους Αρκαδίας) και της Τούλας Παπαδοπούλου του Βασ. (από το Μικρόβαλτο Κοζάνης), που διαπρέπουν σε τομείς του πολιτισμού και της τέχνης στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Γιούλα Παπαδοπούλου
Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και απέκτησε επίσης πτυχίο Ψηφιακών Τεχνών. Όπως προαναφέραμε, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας καλλιτεχνών Video Art Miden και υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Το Video Art Miden (Βίντεο Αρτ Μηδέν) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 (στα βασικά ιδρυτικά μέλη η Γιούλα Παπαδοπούλου)και συνεχίζει το έργο του με ένα ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης με εικαστική ματιά, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.
Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Συνεχίζει να δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.
Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επιγραμματικά θα αναφέρουμε τις επικείμενες και τις τελευταίες δραστηριότητες της Γιούλας Παπαδοπούλου με το Video Art Miden:
- Θα συμμετάσχει στο 13ο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών FONLAD, στην έκθεση βιντεοτέχνης στο Water Museum, στην πόλη Κόιμπρα (Πορτογαλία), από τις 1 έως 10 Ιουνίου 2018.
- Το Video Art Μηδέν συνεργάζεται με την FokiaNou Art Space στην Αθήνα και παρουσιάζει 6-9 Ιουνίου 2018 ένα τετραήμερο προβολών έργων βιντεοτέχνης.
- Συμμετείχε στην CHEAPART Cyprus 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό της Κύπρου, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2018, σε συνεργασία με τα “Νέα της Τέχνης”.
- Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, το Video Art Μηδέν παρουσίασε μια διεθνή επιλογή έργων βιντεοτέχνης, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη), από τις 27 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
- Συμμετοχή στο διεθνές Φεστιβάλ Ήχου/Βίντεο/ Φιλμ & Πειραματικής Περφόρμανς Strangloscope από τις 8-13 Νοεμβρίου 2017.
- Στο πλαίσιο του διεθνούς video art project W:OW: We Are One World, το Video Art Μηδέν παρουσίασε την ενότητα “Down to Earth“, μια επιλογή Ελληνικής βιντεοτέχνης σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου. Η πρώτη παρουσίαση της ενότητας έλαβε χώρα στο Καράκας της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ Nodoccs, από 21 & 26 Οκτωβρίου 2017.
- Το Video Art Μηδέν συνεργάστηκε με το Ισπανικό φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών Espacio Enter, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο TEA (Tenerife Espacio de las Artes), στην Τενερίφη της Ισπανίας, από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου 2017.
- Το Video Art Μηδέν συμμετείχε σε ένα ιδιαίτερο project του Πορτογαλικού φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών FONLAD, στην πόλη Κόιμπρα της Πορτογαλίας, από τις 14 έως τις 22 Ιουλίου 2017.
- Ο Video Art Μηδέν ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου παρουσίασε μια ενότητα βιντεοτέχνης στο φεστιβάλ Now&After, που έλαβε χώρα στο Center of Creative Industries – Fabrika, από τις 5 έως τις 30 Ιουλίου.
Η Γιούλα Παπαδοπούλου είναι η "ψυχή" του Video Art Festival Μηδέν, που διοργανώνεται στην Καλαμάτα εδώ και 13 χρόνια…
Περισσότερες πληροφορίες για το Video Art Miden στο: www.festivalmiden.gr
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και τις τελευταίες δράσεις του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, όπου προΐσταται η Γιούλα Παπαδοπούλου:
- Προετοιμασία για την Εικαστική Μαθητική Έκθεση «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» (Ιούνιος 2018).
- Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018, από 21-26 Μαΐου 2018.
- Επιμορφωτικό Εργαστήριο «Animation: Τεχνικές Κινούμενης εικόνας» (14.2.2018).
- Βιωματικό εργαστήριο (για εκπαιδευτικούς): «Στο σχολείο με τα comics!», στις 27.1.2018
Όλγα Παπαδοπούλου
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και είναι διευθύντρια της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στην ορεινή Στεμνίτσα του Δήμου Γορτυνίας της Αρκαδίας.
Η Στεμνίτσα είναι ένα ορεινό (υψομ. 1080 μ.) παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της Τρίπολης.
Ήδη από τα μεταβυζαντινά χρόνια η Στεμνίτσα αποτελεί αργυροχρυσοχοϊκό και μεταλλουργικό κέντρο με ονομαστούς τεχνίτες που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και εδραιώνουν μια μακραίωνη παράδοση στο χώρο της Αργυροχρυσοχοΐας.
Το 1976 ξεκινά η διδασκαλία της Τέχνης του Αργυροχρυσοχόου σε μια σχολή που τότε ήταν Κέντρο Χειροτεχνίας του ΕΟΜΜΕΧ. Από το 1980 η Σχολή υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και από το 2013 η Σχολή ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και λειτουργεί ως Δημόσιο ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου, διδάσκει σε μαθητές από όλη την Ελλάδα και διαθέτει το τμήμα: "Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος".
Από το 2012, διευθύντρια, υπεύθυνη σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού δράσεων είναι η Όλγα Παπαδοπούλου. Η Όλγα εργάζεται νυχθημερόν -στην κυριολεξία- και η Σχολή παράγει σταθερά μια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, διδάσκοντας το αντικείμενο του Κοσμήματος σε σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο design με την εφαρμογή ψηφιακής σχεδίασης, προσφέροντάς τους τις βάσεις για την επαγγελματική τους εξέλιξη στον χώρο της Αργυροχρυσοχοΐας. Η Σχολή στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίριο, το οποίο ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή (εργαστήρια κτλ.).
Καθηγητές και απόφοιτοι της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας δημιούργησαν το 2013 την "ACT- Στέγη Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας", μια ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), με κύριο σκοπό την υποστήριξη της Σχολής και την προώθηση στην αγορά των δημιουργημάτων των μαθητών και των αποφοίτων της Σχολής (εκπαιδεύοντάς τους παράλληλα στην εμπορική δραστηριότητα), δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας με ιδιαίτερα πλούσια δραστηριότητα, συμμετείχε -& συμμετέχει- σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις κατακτώντας σπουδαίες διακρίσεις και βραβεία και έγινε σημείο αναφοράς και προβολής από τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης (ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, rthess.gr, eleftheriaonline.gr κ.α., τηλεόραση EΡT1, ALPHA με συνεντεύξεις της Όλγας Παπαδοπούλου).
Δείτε ΕΔΩ την ιστοσελίδα της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας.
ΥΓ. Η έμφυτη υψηλή αισθητική τους αντίληψη, οι σπουδές τους, οι γνώσεις τους, η εργατικότητα τους και η αφοσίωση στο έργο τους, τις ανέβασαν πολύ ψηλά, κατέχοντας επάξια υπεύθυνες θέσεις στον τομέα του Πολιτισμού και της Τέχνης!
Η Γιούλα και η Όλγα... Που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στο Μικρόβαλτο…
Συγχαρητήρια Γιούλα, Όλγα, Καλή και Δημιουργική Δύναμη για τη συνέχεια…
Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr
(υπόλοιπες φωτογραφίες "αλιεύτηκαν" από το διαδίκτυο)
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.