«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο το τελευταίο διάστημα, ο δάσκαλος Γιώργος Τσιώνας, ο εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την γενέτειρά του το Λιβαδερό και την ευρύτερη περιοχή.
Από τα φοιτητικά του ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση, τους χορούς και τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Υπηρέτησε σαν δάσκαλος στα χωριά Δαφνερό και Μεταμόρφωση Κοζάνης (1988-1995) και μετέπειτα στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης (1995-2002), όπου οργάνωσε χορευτικά τμήματα με πολλές συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μετέπειτα υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συλλόγου Λιβαδεριωτών Θεσσαλονίκης (2000-2008), με πλούσια πολιτιστική δράση.
Από το 2010 ξεκίνησε την έρευνα, την καταγραφή και την κατασκευή παραδοσιακών παιχνιδιών, τα οποία χρονολογούνται περίπου από το 2000 π.Χ. ως τις μέρες μας, δράσεις που τις μετουσίωσε στη δημιουργία του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια συλλογή με πλήθος παιχνιδιών που σχετίζονται με τη γέννηση του παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του και την παιγνιώδη διάθεσή του ως ενήλικας, όπως σείστρο, πλαγγόνες, αστράγαλοι, τσέρκι, τρίλιζα, κότταβος, τσίλικι, πατίνι, τζαμί κ.ά. Όλα τα κατασκευασμένα παιχνίδια φτιάχτηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας ως αντίγραφα των πρωτότυπων παιχνιδιών με τα ίδια φυσικά υλικά, όπως ξύλο, πηλό, πέτρες, δέρματα, κόκκαλα, χόρτα, σχοινιά κ.ά.
Επίσης το 2010 συνέγραψε και εξέδωσε το βιβλίο «Παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς», σε συνεργασία με την φιλόλογο Χρυσή Τζήκα.
Μετέπειτα διεύρυνε τις δραστηριότητές του με τη σύσταση του Π.Σ. SISTRON – Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού για την προώθηση και ανάδειξη του αρχαίου και παραδοσιακού παιχνιδιού μέσω ποικίλλων ενεργειών, όπως σύσταση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τυπικές και άτυπες εκπαιδευτικές κοινότητες, έρευνα, μελέτη και κατασκευή αρχαίου ελληνικού και παραδοσιακού παιχνιδιού με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικών και παιδαγωγικών προεκτάσεων του ελληνικού παιχνιδιού ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είτε αυτοτελώς, είτε μέσα από το συντονισμό δράσεων, γνώσεων και πόρων με άλλους φορείς με κοινό σκοπό.
Το 2015, 2016, 2017 και 2019 διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο Λιβαδερό Κοζάνης, με τη συμμετοχή σχολείων της ευρύτερης περιοχής και την συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετείχε επίσης ως Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού εθελοντικά σε εκδηλώσεις κοινωφελών οργανώσεων και φορέων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, Άρσις, Χαμόγελο του Παιδιού, σε προγράμματα σε ειδικά σχολεία και σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
…Απρίλιος 2019, ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον φίλο Γιώργο Τσιώνα στην έκθεση του στα Κοίλα. Ήταν ακμαίος και ενθουσιώδης, όπως πάντα, έκανε πλάνα για τους επόμενους σταθμούς του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού…
Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Χρυσή Τζήκα και τα δυο παιδιά του...
Η θλίψη μας απερίγραπτη…
Αντίο φίλε Γιώργο, καλό παράδεισο, συλλυπητήρια στους δικούς σου…
mikrovalto.gr
ΥΓ. Η σορός του θανόντος θα βρίσκεται για προσκύνημα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λιβαδερού το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, από τις 11:30 έως τις 15:00.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στις 15:00.
Η οικογένεια του Γιώργου Τσιώνα παρακαλεί, αντί για στεφάνια, τα χρήματα να κατατεθούν στο "Χαμόγελο του Παιδιού".
Δείτε ΕΔΩ το 3ο Φεστιβάλ Αρχαίων και Παραδοσιακών Παιχνιδιών στο Λιβαδερό (2017)
Δείτε ΕΔΩ την Έκθεση Αρχαίων και Παραδοσιακών Παιχνιδιών στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης (2019)
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.