Στην ιστοσελίδα του Μικροβάλτου αναρτήθηκε κείμενο με τα ονόματα των νέων του Μικροβάλτου, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις πάνω στα χιονισμένα βορειοηπειρωτικά βουνά κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο εναντίον των ιταλών εισβολέων. Μεταξύ των νέων, οι οποίοι κλήθηκαν στα όπλα και στάλθηκαν στο μέτωπο της Αλβανίας, ήταν και ο πατέρας μου Θωμάς Γιαννόπουλος του Αθανασίου και ο θείος μου Αχιλλέας Καβουρίδης του Γεωργίου.
Και οι δύο έφεδροι είχαν γεννηθεί το 1918 και ήταν πρώτα εξαδέλφια. Oι γονείς τους, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο γνωστός στους παλαιούς Καρανάτσιος, και Ιωάννα Καβουρίδου, η Καβρουζιώγαινα, ήταν αδέλφια.
Ο πατέρας μου Θωμάς Γιαννόπουλος διατηρούσε ζωηρή την ανάμνηση των πολεμικών γεγονότων στα αλβανικά βουνά και διηγούνταν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διάφορα γεγονότα μεταξύ των ελλήνων στρατιωτών και των αντιπάλων τους ιταλών. Αγαπημένο του περιστατικό ήταν η ιταλική οβίδα που έπεσε στο καζάνι με το φαγητό την ώρα της διανομής, χωρίς να πάθει κανένας στρατιώτης τίποτε. Περιέγραφε παραστατικά τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν και τα κρυοπαγήματα που έπαθαν οι στρατιώτες από το τσουχτερό κρύο και τα πολλά χιόνα στα αλβανικά βουνά. Ανέφερε πάντοτε ότι το βράδυ έστηναν τα αντίσκηνά τους μέσα στα χιόνια και το πρωί δεν μπορούσαν να βγουν έξω από αυτά. Από τις κακουχίες, που υπέστη στα αλβανικά βουνά και την κακή διατροφή ασθένησε ο οργανισμός του και προσεβλήθη από έλκος του δωδεκαδακτύλου. Από τη φοβερή αυτή ασθένεια απαλλάχτηκε το έτος 1980, κατά το οποίο υποβλήθηκε σε επιτυχή εγχείριση στομάχου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αθηνών.
Ο μπαρμπα Αχιλλέας Καβουρίδης ήταν ο τελευταίος εν ζωή μικροβαλτινός νέος, ο οποίος έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940-41. Έφυγε από τη ζωή σχετικά πρόσφατα (στις 20-4-2016) πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών. Μέχρι τον θάνατό του διατηρούσε ακμαίες τις δυνάμεις του και η μνήμη του ήταν εκπληκτική. Λάβαινε μέρος σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις του Μικροβάλτου και διηγούνταν με εκπληκτικές λεπτομέρειες τα κατορθώματα και τα δεινά των ελλήνων στρατιωτών πάνω στα αλβανικά βουνά. Για τη συμμετοχή του αλβανικό έπος δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα «Εν Μικροβάλτω» συνέντευξή του, στην οποία αναφέρει ότι τριάντα νέοι από το Χωριό μας κλήθηκαν και έλαβαν μέρος στον πόλεμο, αναφέρει τους συγχωριανούς του στρατιώτες με τους οποίους υπηρετούσαν μαζί και περιγράφει με λεπτομέρειες τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν από τα χιόνια και τα κρύα. Τα ονόματα του Θωμά Γιαννόπουλου και του Αχιλλέα Καβουρίδη δεν περιλαμβάνονται στο βιβλίο του αείμνηστου δασκάλου μας Ηλία Λαμπρέτσα «ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ, από το οποίο ελήφθη το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα. Η παράλειψη οφείλεται προφανώς σε πλημμελή ενημέρωση του συγγραφέα του βιβλίου. Οι παλαιότεροι θυμούνται ασφαλώς τη συμμετοχή των συγχωριανών τους στο έπος του 1940-41.-
Θεσσαλονίκη 2 Νοεμβρίου 2017
Κωνσταντίνος Θωμά Γιαννόπουλος