Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το παρόν νομοσχέδιο αναφέρεται σε άλλη μια δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος για το ελληνικό δημόσιο, για τα νοσοκομεία μας, για τα θέματα της υγείας.
→ Πριν από δύο χρόνια αποφασίστηκε και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα η οργάνωση τεσσάρων κέντρων με ιατρικό εξοπλισμό, που αφορά τομογραφίες σε σύνθετα ιατρικά προβλήματα, στη διάγνωση σύνθετων περιστατικών καρκίνου, που είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για όλη τη χώρα και για όλους τους ασθενείς.
Αυτή, λοιπόν, η Σύμβαση, με ιδιαίτερη επιμέλεια, παρακολουθείται με σκοπό να ολοκληρωθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τον Φεβρουάριο του ’22. Σε αυτήν την πορεία διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην υποχρέωση του δημοσίου να συντάξει τις τεχνικές εκθέσεις και να ετοιμάσει τους χώρους, όπου ο ήδη υπάρχων προμηθευτής του εξοπλισμού θα τοποθετούσε τα μηχανήματα.
Αυτό προέκυψε, γιατί οι διαδικασίες καθυστερούν στο δημόσιο και τις ανέλαβε ο ίδιος ο προμηθευτής, έτσι ώστε να τις έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα προσφέρει στη δημόσια υγεία.
→ Το δεύτερο κομμάτι, το οποίο αφορά το παρόν νομοσχέδιο, έχει να κάνει με τις παρατάσεις των επικουρικών γιατρών. Κι εδώ, θα ήθελα να κάνω μία συνολική τοποθέτηση για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, γιατί εδώ σ’ αυτήν την Αίθουσα, κυρίως από την Αντιπολίτευση, ασκήθηκε κριτική για το αν υπάρχει επάρκεια γιατρών και νοσηλευτών.
→ Και θέλω να κάνουμε μία αναδρομή τα τελευταία πέντε χρόνια και να καταγράψουμε τι ακριβώς συνέβαινε στα δημόσια νοσοκομεία.
Προκηρύσσονταν θέσεις, οι οποίες δεν καλύπτονταν από γιατρούς. Γιατί; Γιατί δεν υπήρξε η ανάλογη πρόβλεψη, ώστε να μπορέσουν οι γιατροί αυτοί να πάνε σε απομακρυσμένα περιφερειακά νοσοκομεία.
Υπήρξαν ελλείψεις γιατρών και δεν λειτουργούσαν ΜΕΘ. Υπήρξαν κενά σε σημαντικές κλινικές σε πολλά νοσοκομεία, όπως και προσωπικά γνωρίζω από την δική μου περιφερειακή ενότητα, από τον δικό μου νομό.
Επίσης, υπήρξαν ελλείψεις νοσηλευτών σε μία περίοδο που δεν υπήρχε, ούτε ο κορωνοϊός, ούτε οι δυσμενείς συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα.
Και τώρα, πώς έχει η όλη κατάσταση;
- Άμεσα, επί θητείας της Νέας Δημοκρατίας, τρεις χιλιάδες οκτακόσιες προσλήψεις μόνιμων και γιατρών είναι δρομολογημένες.
- Οι δύο χιλιάδες γιατροί ήδη έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν στα νοσοκομεία.
- Σήμερα είναι σε εξέλιξη πέντε χιλιάδες τριακόσιες θέσεις γιατρών, που έχουν προκηρυχθεί. Επίσης, πολλοί επικουρικοί γιατροί, καθώς και νοσηλευτές, έχουν στελεχώσει τις δομές και τα νοσοκομεία.
Όσον αφορά τις ελλείψεις, ακόμη και σήμερα, που μας έχουν φύγει κάποιοι νοσηλευτές και γιατροί, λόγω διαθεσιμότητας, επειδή είναι ανεμβολίαστοι, και πάλι → άμεσα το Υπουργείο έχει μελετήσει τα κενά και τα καλύπτει, είτε με το να καλεί επικουρικούς γιατρούς που είναι σε αναμονή και νοσηλευτές, είτε με την παράταση που ψηφίζουμε σήμερα εδώ, μέχρι το τέλος Μαρτίου του ’22.
→ Επίσης, στον ΕΟΔΥ δίνεται παράταση στους γιατρούς και
→ όλες τις παράλληλες δράσεις, στη φύλαξη, στην καθαριότητα, στη σίτιση.
Έτσι, λοιπόν, τα νοσοκομεία και οι δομές λειτουργούν –και λειτουργούν!- με έναν τρόπο επαρκή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε, δεν παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά, διότι μας ενδιαφέρει η κάθε μέρα να είναι ασφαλής για τους πολίτες και οπωσδήποτε
→ υπάρχει ένα ζήτημα με τους γιατρούς και με κάποιες ειδικότητες.
→ Η πρόταση ήταν να είναι δελεαστικές περισσότερο οι θέσεις. Ήδη γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο, αλλά βέβαια παρακολουθούμε τις εξελίξεις και οφείλουμε να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί όντως τα νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν σημασία και λειτουργούν σωστά όταν έχουν επάρκεια γιατρών και νοσηλευτών.
→ Τέλος, θέλω να αναφερθώ στο μεγάλο ζήτημα του εμβολιασμού, που επίσης έχουν γίνει πάρα πολλά σχόλια, για το αν υπήρξε επαρκής ενημέρωση ή αν πείστηκε ο κόσμος να εμβολιαστεί, αν έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων, πολιτών και γενικότερα αν πήγε καλά η όλη διαδικασία.
Πρέπει να παρατηρήσουμε όλη την εξέλιξη από την αρχή μέχρι σήμερα. Έχει εμβολιαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας.
Ήδη έχουν προστατευθεί από δύσκολες καταστάσεις ομάδες ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων.
Και σήμερα έρχεται και άλλο ένα μέτρο, το οποίο είχε τις δυσκολίες του, αλλά έχει δρομολογηθεί να εξελιχθεί και αυτό.
→ Αφορά τους ανθρώπους που ήταν άστεγοι, πολίτες που δεν είχαν ΑΜΚΑ και δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν. Υπάρχει η ανάλογη πρόβλεψη.
Μπορεί να εκδοθεί προσωρινό ΑΜΚΑ και σ’ αυτούς τους πολίτες, μέσα από τα ΚΕΠ, έτσι ώστε να μπορέσουν άμεσα να εμβολιαστούν.
→ Υπάρχει μέριμνα, λοιπόν, για όλους τους πολίτες που το επιθυμούν.
→ Δεν εμβολιάζονται αυτοί που δεν είναι προσωπική τους επιλογή.
→ Όμως, δεν αποκλείεται κανείς και υπάρχει αγώνας και προσπάθεια να οικοδομηθεί το τείχος προστασίας προς όλες τις κατευθύνσεις, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ασφαλές αύριο.
- Το χθεσινό νομοσχέδιο που έγινε νόμος, έδωσε βαρύτητα στα άτομα με αναπηρία.
- Έδωσε σημασία στα νέα ζευγάρια που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη γυναίκα που θα κρατούσε τα παιδιά τους τις ώρες εργασίας.
- Προστατεύει τους νέους από την κακοποίηση, όταν είναι σε διάφορα ιδρύματα.
→ Όλα αυτά δείχνουν την ευαισθησία, δείχνουν τη μέριμνα μιας Κυβέρνησης, η οποία φροντίζει προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίαρχα
→ διασφαλίζει στα εθνικά θέματα την ακεραιότητα της χώρας μας, με την ιστορική συμφωνία που έγινε με τη Γαλλία και την οποία πρέπει να αναφέρουμε, γιατί είναι πολύ σημαντική.
→ Είμαστε περήφανοι, όχι μόνο επειδή είμαστε Βουλευτές ή εγώ προσωπικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως γιατί είμαστε Έλληνες.
→ Όλα αυτά πρέπει να τα επισημάνουμε και κυρίως, θα πρέπει να συστρατευτούμε στην προσπάθεια να στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, για να έχουμε ένα ισχυρό, αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό κράτος.
Σας ευχαριστώ.
04/10/2021
Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία