www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Γιώργος ο μοναδικός… (του Κωνσταντίνου Θ. Γιαννόπουλου*) Εκτύπωση
Κυριακή, 21 Μάιος 2017 02:54

mikrgr215

1. Την Κυριακή, 14  Μαΐου 2017, ήταν η γιορτή της Μητέρας. Με την ευκαιρία της γιορτής αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Μικροβάλτου (mikrovalto.gr) ένα βίντεο, αφιερωμένο στις Μικροβαλτινές Μάνες των παλαιότερων εποχών. Παρακολούθησα με συγκίνηση το  βίντεο και στη διάρκεια των είκοσι λεπτών παρέλασαν από μπροστά μου οι προσωπογραφίες όλων των Μικροβαλτινών μανάδων του 40, του 50 και του 60, τις περισσότερες από τις οποίες  γνώριζα και γνωρίζω. Για το λόγο αυτό η συγκίνησή μου ήταν μεγαλύτερη.

Στο ίδιο διαδίκτυο αναρτήθηκαν επίσης δύο υπέροχα κείμενα, τα οποία αποτελούν ύμνο προς το πιο αγαπημένο πλάσμα του κόσμου, τη Μάνα. Το ένα κείμενο, με τίτλο «Εγήρασες Μάνα», είναι  του σεβαστού και αγαπητού πατρός Νικηφόρου Μανάδη, και το άλλο κείμενο, με τίτλο «Γιορτή της Μάνας», είναι του αγαπητού δασκάλου και φίλου Παναγιώτη Μπασιά. Και τα δύο κείμενα είναι απαράμιλλα σε λυρισμό, στοχασμό, πλημμύρα αγάπης προς το ιερό πρόσωπο της Μάνας και συνιστώ να τα διαβάσουν όλοι, κυρίως οι νέοι.

2. Τα πιο πάνω βίντεο και κείμενα αναρτήθηκαν με την επιμέλεια του Γεωργίου Μαστρογιαννόπουλου, ο οποίος είναι ο δημιουργός και ο χειριστής της ηλεκτρονικής εφημερίδας του Μικροβάλτου. Ο αγαπητός Γιώργος φροντίζει να αναρτά θέματα ενδιαφέροντα, επίκαιρα και ενημερωτικά. Με την ποικιλία των θεμάτων αναδεικνύει τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τον φυσικό και πνευματικό πλούτο της περιοχής μας. Με τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα κείμενα μάς κάνει κοινωνούς γεγονότων, που αναφέρονται στο παρελθόν και το παρόν και αφορούν τον τόπο μας. Κάθε ημέρα, έγκαιρα και έγκυρα, πληροφορούμαστε όλα τα νέα του Μικροβάλτου, συμμετέχουμε στις δραστηριότητες των συγχωριανών μας και επικοινωνούμε μαζί τους, όπου και αν ευρίσκονται. Παρακολουθούμε με χαρά και συγκίνηση τις γιορτές και τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Χωριό, καθώς και τις ιεροτελεστίες που τελούνται στις Πάνσεπτες Ιερές Μονές Παναγίας Ζιδανίου και Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας. Μάλιστα εφέτος, για πρώτη φορά από το βίντεο παρακολουθήσαμε την ιστορική Θεία Λειτουργία στην σπηλαιοεκκλησιά (Ασκηταριό) του Οσίου Νικάνορα Ζάβορδας, που ευρίσκεται μέσα σε βράχο δύσβατης περιοχής και  λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη του νερού της τεχνητής λίμνης Ιλαρίωνα. 

3. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η επιμονή, η υπομονή και ο αγώνας που καταβάλλει ο Γιώργος για την προβολή και την ανάδειξη του Γεωπάρκου των  Μπουχαριών, του εξαιρετικού αυτού γεωλογικού φαινομένου. Με το ίδιο πάθος προβάλλει το φυσικό κάλλος των τεχνητών λιμνών Πολυφύτου και Ιλαρίωνα, την ομορφιά του τοπίου, την επιβλητικότητα και το φυσικό μεγαλείο των παραλίμνιων περιοχών και των Αναβρυκών.  Αγωνίζεται με ζήλο μόνος του, γράφει ακατάπαυστα και δημοσιεύει άρθρα, διαμαρτύρεται έντονα για την προκλητική αδιαφορία και την εγκατάλειψη των αρμοδίων. Συχνά απογοητεύεται, αλλά δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Αντίθετα, το πάθος του γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και το πείσμα  του χαλυβδώνεται, γιατί έχει την πεποίθηση ότι ο αγώνας του είναι δίκαιος και ότι  έχει υποχρέωση να αναδείξει τον φυσικό πλούτο του τόπου του. Πιστεύει ακράδαντα ότι είναι επιτακτικό καθήκον του η ανεύρεση όλων των στοιχείων που ενδιαφέρουν και προάγουν το Μικρόβαλτο και την ευρύτερη περιοχή.

4. Μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα προβάλλονται όλοι οι Μικροβαλτινοί επιστήμονες, επιχειρηματίες και δημιουργοί, οι οποίοι μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχείς και να πλημμυρίζουμε από χαρά για την επιτυχία τους και την ανέλιξή τους στα πεδία της δραστηριότητάς τους. Χαιρόμαστε με την πρόοδο των νέων ανθρώπων, επιβραβεύουμε τις προσπάθειές τους για επαγγελματική άνοδο και προκοπή. Σε όλα τα δημοσιευόμενα άρθρα προβάλλονται επιτυχημένοι άνθρωποι, οι οποίοι με το βίο τους και το παράδειγμά τους αποτελούν πρότυπα προς μίμηση. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν τα υπέροχα κείμενα του μόνιμου σχεδόν συνεργάτη, του ακάματου εργάτη του Ευαγγελίου, πατρός Νικηφόρου. Από τα κείμενα αυτά πηγάζει η λατρεία του προς το Χωριό και την παράδοση, αναδεικνύονται οι αρετές της ταπεινοφροσύνης, της αγνότητας, της τιμιότητας, της προσφοράς, της άδολης και άμετρης αγάπης προς τον άνθρωπο.

5.  Με τις ενέργειές του ο Γιώργος επιδιώκει - και το πετυχαίνει- να μην κοπούν οι ρίζες με την γενέτειρα και να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες με το παρελθόν.  Όλα τα κάνει από υπερβολική αγάπη για τον τόπο του. Το έργο του δείχνει το ζωηρό και έντονο ενδιαφέρον του για την προβολή του Μικροβάλτου και της ευρύτερης περιοχής και την ενημέρωση των απανταχού  Μικροβαλτινών. Είναι άριστος γνώστης του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται. Ασφαλώς στην προσπάθειά του έχει και άξιους βοηθούς, στους οποίους ανήκει κάθε τιμή και έπαινος. Όλα όσα αναφέρω πιο πάνω είχα υπόψη μου και θεώρησα απαραίτητη τη συμμετοχή του Γιώργου στην Επιτροπή Μικροβάλτου - που πρότεινα με άλλο κείμενο - για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού και πνευματικού πλούτου του Χωριού. Εάν ποτέ γίνει κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, οι συμβουλές του Γιώργου θα είναι πολύτιμες.

6. Εξίσου πολύτιμη θα είναι και η συμμετοχή του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, πατρός Νικηφόρου, ο οποίος, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα λόγω των υψηλών καθηκόντων του, οικειοθελώς προσφέρθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Επιτροπή. Η λατρεία του προς το Χωριό, η εμπειρία, οι  γνώσεις και το κύρος που διαθέτει, η καταλλαγή που εκπέμπει και ο σεβασμός προς το πρόσωπό του, αποτελούν εχέγγυα που θα  επιδρούν ευεργετικά και θα οδηγούν την  Επιτροπή  να λαμβάνει τις σωστές και ωφέλιμες για τον τόπο αποφάσεις. Και άλλοι επιστήμονες και  επιχειρηματίες μπορούν και πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην Επιτροπή. Το Μικρόβαλτο διαθέτει λαμπρό επιστημονικό και  επιχειρηματικό προσωπικό, για το οποίο σεμνύνεται. Πρέπει και το προσωπικό αυτό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Στην πρόσκληση  περιλαμβάνονται και οι απόδημοι Μικροβαλτινοί, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν με αποστολή φωτογραφιών, προτάσεων και κειμένων. Η συμμετοχή τους θα δώσει στους Μικροβαλτινούς  μεγαλύτερη χαρά.

7.- Με το κείμενό μου εκφράζω προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα. Έχω όμως την πεποίθηση ότι αρκετοί  συμμερίζονται και επικροτούν τις σκέψεις μου. Γιατί είναι βέβαιο, ότι, χωρίς το ζήλο του Γιώργου και την διαρκή ανάρτηση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όλων όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας, δεν θα είχαμε καμία ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον τόπο μας. Πλήρη άγνοια θα είχαμε για τα πάντα. Ο Γιώργος είναι παρών παντού και ευρίσκεται πάντα κοντά στα γεγονότα. Είτε με την τηλεοπτική  κάλυψη είτε με τη δημοσίευση άρθρων είτε με την ανάρτηση ξένων δημοσιευμάτων. Εργάζεται χωρίς καμία υποχρέωση. Το μοναδικό του κίνητρο είναι η  αγάπη του προς το Χωριό. Αρκετές φορές παραμελεί τις οικογενειακές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις του, προκειμένου να ενημερώσει έγκαιρα το διαδίκτυο και να είναι  συνεπής με το  κοινό του. Αυτή η εργασία τον ευχαριστεί ιδιαίτερα και τον  πλημμυρίζει από υπερηφάνεια. Εργάζεται αθόρυβα και ταπεινά. Είναι σεμνός και αποφεύγει την προβολή. Γνωρίζω ότι δεν συμφωνεί με την προβολή των δραστηριοτήτων του και νιώθει άβολα για τους καλούς λόγους προς το πρόσωπό του. Η δημιουργική συνεισφορά του όμως επιβάλλει να παραβλέψουμε τις αντιρρήσεις του, να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για την προσφορά του  και να εξάρουμε το έργο του. Η τιμή και ο έπαινος είναι η αμοιβή  που του αξίζει και δικαιώνει τον τίτλο του κειμένου: ΓΙΩΡΓΟΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ.-

Θεσσαλονίκη 17 Μαΐου 2017 

Κωνσταντίνος  Θωμά Γιαννόπουλος

mail:  kostasgianno@yahoo.com

mikrgr215

*Σημ. Ο Κωνσταντίνος Θωμά Γιαννόπουλος κατάγεται από το Μικρόβαλτο και είναι Πρόεδρος Εφετών ε.τ.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack