Ισχυρός σεισμός 6R με δύο νεκρούς στη Λευκάδα

seis151116 2Δύο νεκρές γυναίκες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6R που σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί της Τρίτης (16/11/2015) σε θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας και έγινε αισθητή σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

​Όπως έγινε γνωστό, μια 65χρονη έχασε τη ζωή της λόγω κατολίσθησης στην Πόντη Βασιλικής. Το Τμήμα Προστασίας του Πολίτη της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας επιβεβαίωσε το γεγονός. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι υπήρξε αποκόλληση βράχου, ο οποίος έπεσε σε τοίχο της κατοικίας, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του κτηρίου να γκρεμιστεί.
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Διονύσης Χαλικιάς γνωστοποίησε ότι υπάρχει και δεύτερη νεκρή γυναίκα στο χωριό Αθάνι. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε την είδηση, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια 82χρονη, η οποία καταπλακώθηκε από πέτρινη μάντρα στην αυλή του σπιτιού της. Επί τόπου έσπευσαν πυροσβέστες που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό της άτυχης γυναίκας μέσα από τα χαλάσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαλικιά, συνεργεία του δήμου βρίσκονται καθ' οδόν για το νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο -όπως φαίνεται- επλήγη περισσότερο. Τέσσερις άνθρωποι έχουν μεταφερθεί με τραύματα στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων για την ύπαρξη ενός μόνο ασθενοφόρου σε ολόκληρη τη Λευκάδα.

Κατολισθήσεις και ζημιές σε κτήρια - Τέσσερις τραυματίες

Στην πόλη της Λευκάδας δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, ωστόσο σημαντικές καταστροφές έχουν προκληθεί σε περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού και ειδικότερα στο χωριό Αθάνι, όπου σπίτια, καταστήματα και η τοπική εκκλησία υπέστησαν σοβαρές φθορές. Παράλληλα, λίγες ζημιές έχουν σημειωθεί στο λιμάνι της Βασιλικής και στο γυμνάσιο της περιοχής.
seis151116 1Κάτοικοι του νησιού ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτήρια, καθώς τα σπίτια -στην πλειονότητά τους- έχουν αντισεισμική προστασία λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής. Το βασικό πρόβλημα είναι οι κατολισθήσεις, αφού σημαντικό τμήμα του τοπικού οδικού δικτύου προς Αγ. Νικήτα καθώς και του δρόμου προς Πόντη και Βασιλική έχει αποκλειστεί από χώματα και βράχους.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και έκανε τους κατοίκους του νησιού να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους. Υπάλληλοι από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το δημαρχείο του νησιού ανέφεραν ότι σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων σε Βασιλική και Αθάνι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο.

Όπως έγινε γνωστό, στο νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομιστεί τέσσερις ελαφρά τραυματίες: μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική.

Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του τοποθετείται 13 χλμ. δυτικά της Λευκάδας και 285 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή και έγινε αισθητή σε όλα τα Επτάνησα καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Αττικής. 

zougla.gr

Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

seis151116gi