Χιλιάδες τρακτέρ στα μπλόκα της οργής

Στον κόμβο της Κουλούρας οι αγρότες του Βελβεντού

agrvelv16122Συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των αγροτών όλης της χώρας που αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και της φορολογίας. Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο,

...ο αγροτικός κόσμος εμφανίζεται «ετοιμοπόλεμος» και αποφασισμένος να σκληρύνει τη στάση του, προετοιμάζοντας νέα μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και εθνικές οδούς, καθώς και καταλήψεις τελωνείων.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό, ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις θέσεις της επιτροπής σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους αγρότες και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου. 
«Υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση.
«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδης
Όπως επεσήμανε «οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο». Πρόσθεσε δε ότι «το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει». 
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι αγρότες, «θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές». 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, απευθυνόμενος στους Έλληνες αγρότες, τους κάλεσε να δουν την «επόμενη ημέρα». «Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος», είπε. 
Ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει οι αγρότες να είναι πολίτες Β' κατηγορίας. «Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση. Οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση» τόνισε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην επιβολή του μέτρου της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αγροτών.

Διορία μέχρι τη Δευτέρα
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο αυριανό κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προς τους εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων να προσέλθουν στην Κοιλάδα, στις 12:00, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των ζητημάτων τους και διάλογο από μηδενική βάση. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν, δεν έχουν να πουν τίποτε πλέον με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου (σ.σ.:  Που αναμένεται να μεταβεί στη Λάρισα την 1η Φεβρουαρίου) και εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουν συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, οι κινητοποιήσεις τους θα ενταθούν.

MPLOKA1895915

Έκλεισαν τα Τέμπη
Σε δίωρο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών προχώρησαν από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου που έχει στηθεί εκεί. 
Πρόκειται για μία κίνηση προειδοποιητικού χαρακτήρα, καθώς οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών έχουν απευθύνει γενική πρόσκληση για συνάντηση αύριο το μεσημέρι, εκπροσώπων όλων των μπλόκων, στα Τέμπη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στα Τέμπη, εκπρόσωποι του μπλόκου αναχώρησαν για την Κουλούρα, την Αλεξάνδρεια και τα Μάλγαρα, προκειμένου να δώσουν εκεί συμβολικά το «παρών» εκπροσωπώντας το μπλόκο τους.

Αποκλεισμός των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων
Σε δίωρο αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι προχώρησαν οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.
Οι αγρότες, οι οποίοι βρέθηκαν στο 209 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης, έκλεισαν με περίπου 250 τρακτέρ για μία ώρα το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία.

Μεγάλο μπλόκο στη Φθιώτιδα
Συνολικά, 
στη Φθιώτιδα βρίσκονται, σε διάφορα σημεία, περισσότερα από 600 τρακτέρ, τα οποία οι συνδικαλιστές προσπαθούν να μεταφέρουν, έως την Κυριακή, στον κόμβο της Ανθήλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλόκο. 
Μέχρι στιγμής, εκτός από τα 250 στον κόμβο της Ανθήλης, υπάρχουν 120 τρακτέρ στο 43ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού, στην περιοχή Δρούγος, 80 έξω από την πόλη του Δομοκού, 50 στο λιμάνι της Στυλίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν αυτά στην Ανθήλη και 100 τρακτέρ στον κόμβο στις Λιβανάτες, στο 140ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Επίσης,σήμερα συγκεντρώθηκαν περίπου 60 τρακτέρ στην περιοχή του Μώλου, κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, θα κλείνει κάθε μεσημέρι στις 12.00 για περίπου μία ώρα. Από τη Δευτέρα αναμένεται να πάρουν νέες αποφάσεις.

Σημειώνεται, ότι παρά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού, η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά από τους παράδρομους, τους οποίους οι αγρότες είχαν αφήσει ελεύθερους, όπως επίσης ελεύθερο ήταν και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στο τέλος, καθώς όλα αυτά τα μέτρα δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε στο σπίτι μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Συλλόγου, Δημήτρης Δημογιάννης, ο οποίος είναι επικεφαλής στο συγκεκριμένο μπλόκο.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, έως την Κυριακή αναμένουν και νέα τρακτέρ από τα καμποχώρια της Λαμίας, όπως επίσης αναμένουν να εξελιχθούν οι συζητήσεις τους για να συγκεντρωθούν τρακτέρ και από άλλες περιοχές του νομού Φθιώτιδας.
Τέλος, λίγο μετά τις 13.30 και για μισή ώρα, οι αγρότες που βρίσκονται στις Λιβανάτες έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα, στο 140ο χιλιόμετρο. Η κυκλοφορία εξελισσόταν κανονικά από το παράπλευρο δίκτυο.
Οι αγρότες της Ροδόπης απέκλεισαν (έως τις 14.00) τον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής, στην Εγνατία Οδό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Επίσης, οι αγρότες της Ξάνθης απέκλεισαν τον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου, έως τις 13.00, ενώ αναμένεται νέα σύσκεψη, προκειμένου να επανέλθουν με νέο μπλόκο.

Σέρρες: Αγρότες έκαψαν τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και πέταξαν αυγά
Φωνές, γιουχαϊσματα και εντάσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Σερραίας βουλευτίνας Αφροδίτης Σταμπούλη σημειώθηκαν στην Πλατεία Εμπορίου από εξαγριωμένους αγρότες που έκαψαν την σημαία του κόμματος και πέταξαν αυγά. 
Μετά την πανσερραϊκή αγροτική συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας και στη συνέχεια αγρότες πήγαν στο βουλευτικό γραφείο της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά. Αγανακτισμένοι αγρότες αλλά και οι επαγγελματίες επιτέθηκαν φραστικά στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου και πέταξαν αυγά.
Οι αγρότες του νομού Σερρών που κρατούν από την Τετάρτη κλειστή την Εγνατία οδό στα Κερδύλλια, προγραμματίζουν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς στην Εγνατία. Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν συγκεντρωθεί 500 τρακτέρ.

Απέκλεισαν την Πατρών-Πύργου οι αγρότες της Ηλείας
Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτέσι, προχώρησαν στις 12.30 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας, ενώ κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στον κόμβο Κουρτέσι περισσότερα από 200 τρακτέρ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, στην Ηλεία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει στον κόμβο της Μαραθιάς περίπου 150 τρακτέρ.
Εξάλλου, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Μπλόκα έχουν στηθεί και στις περιοχές Ευηνοχώρι, Γαλατά, Μεγάλη Χώρα, Παναιτώλιο και Κουβαρά.

Οι αγρότες της Ημαθίας έκλεισαν την Εγνατία

Στο μπλόκο της Κουλούρας στο νομό Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, παρατάχθηκαν περισσότερα από 600 τρακτέρ, που κατέφτασαν στο σημείο από Βελβεντό Κοζάνης, Νάουσα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά. Στο μπλόκο μετέβησαν και τρακτέρ από μπλόκα που είχαν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του νομού, αλλά και των γειτονικών, της Πέλλας και της Πιερίας.
Ο κόμβος της Κουλούρας αριθμεί περισσότερους από 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οδηγούς λεωφορείων και ταξί, αλλά και πολίτες από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Στα δύο «έκοψαν» την Εγνατία Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Πολυμύλου το μεσημέρι της Παρασκευής οι 
αγρότες στην Ημαθία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τη φορολογία στον πρωτογενή τομέα.Επίσης, μπλόκα στήθηκαν στο Κιλκίς, την Πιερία και την Καβάλα.

Αγρότες «μπούκαραν» στην Εφορία Κατερίνης
Εκατοντάδες αγρότες 
εισήλθαν στις 10.00 το πρωί στο κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Εφορίας Κατερίνης, στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Μαζί τους ήταν κτηνοτρόφοι και αλιείς του Νομού Πιερίας.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα τους, προκειμένου να μην περάσουν τα «δυσβάσταχτα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση και το φορολογικό».Στην Πιερία έχουν στηθεί μέχρι στιγμής δύο μπλόκα: το πρώτο στην αερογέφυρα στην Εθνική Οδό στην είσοδο της πόλης (περισσότερα από 600 τρακτέρ) και το δεύτερο στο Αιγίνιο (περισσότερα από 100 τρακτέρ).

Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνέχισαν για τρίτη ημέρα την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου.
Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.
Ενισχυμένο είναι και το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν φτάσει πάνω από 350 τρακτέρ.
Αγρότες από τη Φλώρινα και την Καστοριά συντονίζουν τις κινήσεις τους για το Σαββατοκύριακο προς το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.
Συμβολικούς αποκλεισμούς θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας καθώς και του μπλόκου του Προμαχώνα.

Βγήκαν τα τρακτέρ και στο Ηράκλειο Κρήτης
Το Σάββατο, στις 10.00 το πρωί, 
οι αγρότες παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Aγ. Σώζοντα(στον δρόμο Hράκλειο - Bιάννος), προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της οδικής αρτηρίας.
Η κινητοποίηση που στόχο έχει να δείξει την αντίθεση του αγροτικού κόσμου της Κρήτης στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης στη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση.

zougla.gr

Φωτογραφίες: Eurokinissi.gr, lamiareport.gr, laikoura.gr, cretalive.gr, lefteria.blogspot.gr, patratora.gr.