www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Σερβίων Πολυδεύκη Λιάκου στο kozan.gr Εκτύπωση
Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2019 01:29

polideukis143A’ μέρος συνέντευξης
Στην απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Βελβεντού, στην στήριξη του συνδυασμού του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην πιθανότητα συνεργασίας με το συνδυασμό του Χρήστου Ελευθερίου,

...αναφέρθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ, Πολυδεύκης Λιάκος.

Σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού στο kozan.gr ο κ. Λιάκος, κρίνει πώς «Ήταν δίκαιη [απόφαση] γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας του Βελβεντού από το 2010 είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια και το πέτυχε», ενώ αναφερόμενος στην απουσία ενημέρωσης από θεσμικούς φορείς υπογράμμισε πως «Ευθύνη [για την έλλειψη ενημέρωσης] φέρουν όλοι. Ευθύνη έχουμε ίσως και εμείς που δεν καλέσαμε. Ευθύνη έχουν και οι θεσμικοί που δεν ήρθαν να μας ενημερώσουν.».

Επίσης ερωτώμενος για την στήριξη του συνδυασμού του από κάποιο κόμμα επεσήμανε «Εμείς δεν επιθυμούμε ούτε χρίσματα ούτε στήριξη». (…) Τώρα εάν κάποιο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο με ρωτήσατε, δει τη δυναμική μας, συμφωνεί με τις προτάσεις και τη διακήρυξή μας και θέλει να δώσει στήριξη, μπορεί να τη δώσει».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων αναφερόμενος στο ζήτημα των συνεργασιών τόνισε πως «Όλοι ήθελαν μεν συνεργασία, αλλά κανένας δεν διαπραγματευόταν τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, όλοι ήθελαν να είναι επικεφαλής», ενώ μιλώντας για την πιθανότητα συνεργασίας με την παράταξη του Χρήστου Ελευθερίου ανέφερε πως«Είμαστε σε μία ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Ελευθερίου και πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει αν θα υπάρξει συγχώνευση των δύο Δημοτικών Κινήσεων ή θα προχωρήσει κάθε Δημοτική Κίνηση ξεχωριστά.»

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων, Πολυδεύκης Λιάκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νατάσα Χατζηγεωργίου:

Ν.Χ.: Η τροπολογία για την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού έχει ήδη ψηφιστεί. Ήταν δίκαιη απόφαση;

Π.Λ.: Ήταν δίκαιη γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας του Βελβεντού από το 2010 είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια και το πέτυχε. Από τη στιγμή που ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι, καλώς το πέτυχαν και από εδώ και πέρα προχωρούν εκείνοι ξεχωριστά, αλλά και εμείς ως Δήμος Σερβίων. Βεβαίως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα χρειαστεί να επιλυθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που αφορούν τόσο τη λειτουργία των δήμων, καθώς υπάρχουν υπηρεσίες που για δύο χρόνια θα λειτουργήσουν μαζί, όπως η Κοινωφελής Επιχείρηση και το Νομικό Πρόσωπο, επίσης η Τεχνική Υπηρεσία μέχρι αν επανδρωθεί, τα περιουσιακά όπως ο προϋπολογισμός, τα οικονομικά, το χρέος. Όλα αυτά λοιπόν, πρέπει να ρυθμιστούν και εδώ πρέπει η κυβέρνηση να παίξει σημαντικό ρόλο, να ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα, ώστε να μη φτάσουμε σε σημείο οι δύο κοινωνίες και οι δύο Δημοτικές Αρχές να έρθουν σε σύγκρουση. Η κεντρική πολιτική εξουσία πρέπει να βοηθήσει με προσλήψεις αλλά και έκτακτες επιχορηγήσεις και στους δύο δήμους.

Ν.Χ.: Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού είχε καταρτίσει ψήφισμα το 2015, έπειτα από ομόφωνη απόφασή του, όπου γνωμοδοτούσε θετικά σε σχέση με την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού. Από εκεί και έπειτα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο, τόσο από τους βουλευτές τις περιοχής, όσο και από τον Περιφερειάρχη. Πως το κρίνετε αυτό;

Π.Λ.: Επίσημη ενημέρωση δεν είχαμε, αλλά ανεπίσημα είχαμε επαφές, εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά και είμαστε εκλεγμένοι. Εγώ είχα επαφές και με τον κ. Καρυπίδη και με τους βουλευτές του νομού και ενδιαφερόμουν και μάθαινα τι γίνεται με το ζήτημα, με τα γεγονότα να είναι πάντοτε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Βελβεντού.

Ν.Χ.: Δεν θεωρείτε πως θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και σε θεσμικό επίπεδο;

Π.Λ.: Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση, αναφορικά με ζητήματα που μας αφορούν και θα τα βρούμε μπροστά μας. Θα έπρεπε δηλαδή από πριν να ξέρουμε πως θα γίνουν οι διαχωρισμοί σε βασικά ζητήματα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος. Και η επόμενη Δημοτική Αρχή αλλά και η νυν η οποία θα διαχειρίζεται το ζήτημα μέχρι 31 Αυγούστου 2019.

Ν.Χ.: Ποιος θεωρείτε ότι φέρει την ευθύνη για την έλλειψη ενημέρωσης;

Π.Λ.: Ευθύνη φέρουν όλοι. Ευθύνη έχουμε ίσως και εμείς που δεν καλέσαμε. Ευθύνη έχουν και οι θεσμικοί που δεν ήρθαν να μας ενημερώσουν. Σε μία διαλυμένη Δημοτική Αρχή –για να λέμε την αλήθεια- είναι δύσκολο να συμβούν αυτά. Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής έγκειται στο γεγονός ότι έπρεπε να ζητήσει πλήρη ενημέρωση από την Περιφέρεια, του βουλευτές και όχι μόνο αλλά και από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών. Θα έπρεπε ως Δημοτική Αρχή να ζητήσουμε –όταν επισκέφτηκε μερικές φορές ο Υπουργός Εσωτερικών, πριν ο κ. Σκουρλέτης και έπειτα ο κ. Χαρίτσης την περιοχή μας- να συζητήσουμε τέτοια ζητήματα. Ευθύνη έχουμε όλοι. Και εμείς και η κυβέρνηση και οι θεσμικοί της περιφέρειας και οι βουλευτές.

Ν.Χ.:  Έπειτα από συναντήσεις με τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ πάρθηκε η απόφαση για κάθοδο στις εκλογές με ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, όπως ανακοινώθηκε. Θεωρείτε ότι μπορείτε να αποφύγετε την ταύτισή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είχατε τη στήριξη στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Δεδομένου βεβαίως του γεγονότος, ότι ακόμα και το όνομα του συνδυασμού σας περνά συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα.

Π.Λ.: Είναι αλήθεια η Δημοτική Κίνηση ΑΝΤΑΜΑ δημιουργήθηκε το 2013 κυρίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα από αυτά τα στελέχη ήμουν και εγώ. Από εκεί και πέρα όμως η δημοτική κίνηση λειτουργεί με τα δικά της όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τον 2014 δεν επενέβη στα εσωτερικά της Δημοτικής Κίνησης, καθώς υπάρχει το Συντονιστικό αλλά και η Γενική Συνέλευση. Ο επικεφαλής αναδεικνύεται από την Γενική Συνέλευση, οπότε δεν είχαμε κομματική παρέμβαση.

Ν.Χ.: Είχατε όμως την στήριξη του κόμματος.

Π.Λ.: Ναι, το 2014 είχαμε τη στήριξη του κόμματος, παρότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής ήταν απέναντι, ήταν κυρίως με τον κ. Κωνσταντόπουλο.

Ν.Χ.: Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιθυμείτε τη στήριξη του κόμματος;

Π.Λ.: Εμείς πήραμε την απόφαση ότι ο συνδυασμός θα είναι ανεξάρτητος και πολυσυλλεκτικός. Αξιόλογα άτομα υπάρχουν σε όλους τους χώρους και δεξιά και αριστερά. Για εμάς είναι βασικό, με αυτά τα προβλήματα που έχει ο δήμος, να ενώσουμε δυνάμεις αξιόλογων ανθρώπων ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ικανό στελεχιακό δυναμικό με ρόλους και ευθύνες, ώστε να βγάλουμε το δήμο από το τέλμα και να τον επαναφέρουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Σε σχέση με αυτό που με ρωτάτε για τη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν επιθυμούμε ούτε χρίσματα ούτε στήριξη με την έννοια να επέμβει το κόμμα να μας ορίσει ποιος θα είναι δήμαρχος, ποιοι θα είναι σύμβουλοι, ποιο θα είναι το πρόγραμμά μας. Τώρα εάν κάποιο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο με ρωτήσατε, δει τη δυναμική μας, συμφωνεί με τις προτάσεις και τη διακήρυξή μας και θέλει να δώσει στήριξη, μπορεί να τη δώσει. Εμείς όμως δεν ζητάμε στήριξη, και εγώ προσωπικά επίσης δεν ζήτησα στήριξη.

Ν.Χ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στελέχωση του ψηφοδελτίου, έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων έντεκα υποψηφίων;

Π.Λ.: Είμαστε γύρω στο 70-80 τοις εκατό της στελέχωσης του ψηφοδελτίου. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε αρκετά ακόμη ονόματα των οποίων η συμμετοχή έχει κλείσει, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη ονόματα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες με τα οποία συζητάμε και είμαστε κοντά στο να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Τα άτομα είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από τον χώρο της κεντροδεξιάς, του κέντρου αλλά και της αριστεράς.

Ν.Χ.: Στην παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων του συνδυασμού σας, επισημάνθηκε πως η κίνηση παραμένει ανοιχτή και σε μετεκλογικές συνεργασίες που μπορούν να συμφωνηθούν και πριν τις εκλογές. Έχετε πραγματοποιήσει συναντήσεις με άλλους υποψηφίους για να συζητήσετε την πιθανότητα συνεργασίας μετεκλογικά;

Π.Λ.: Η Δημοτική Κίνηση σε συνέλευση που πραγματοποίησε πριν από ένα χρόνο έλαβε κάποιες αποφάσεις. Οι αποφάσεις περιελάμβαναν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συνδυασμού, πολυσυλλεκτικού, με πλήρες ψηφοδέλτιο δημιουργώντας προοπτικές για ένα καλό αποτέλεσμα. Εδώ τέθηκε το ζήτημα της συσπείρωσης και άλλων δυνάμεων οι οποίες έχουν αυτό το πλαίσιο. Σε αυτή την προσπάθεια συναντηθήκαμε με άλλες παρατάξεις και υποψηφίους δημάρχους, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε αποτέλεσμα. Συζητήσαμε και όλοι μαζί τέσσερα-πέντε άτομα, ενώ είχα και προσωπικές συναντήσεις με κάποιους. Όλοι ήθελαν μεν συνεργασία, αλλά κανένας δεν διαπραγματευόταν τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, όλοι ήθελαν να είναι επικεφαλής.

Ν.Χ.: Η προσπάθεια λοιπόν για συνεργασία δεν ευοδώθηκε προεκλογικά. Τι θα αλλάξει μετεκλογικά;

Π.Λ.: Πριν πάμε στο μετεκλογικό, θα ήθελα να πω πως θα ήταν πολύ σημαντικό να το πετύχουμε, γιατί από τον πρώτο γύρο θα έπαιρνε δυναμική το νέο σχήμα, θα παίρναμε μεγάλο ποσοστό, και με την απλή αναλογική θα είχαμε ένα μεγάλο αριθμό συμβούλων που θα βοηθούσε στη μετεκλογική συνεργασία και τη λειτουργία του δήμου. Δυστυχώς αυτό δεν επετεύχθη, παρόλα αυτά είμαστε σε μία ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Ελευθερίου και πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει αν θα υπάρξει συγχώνευση των δύο Δημοτικών Κινήσεων ή θα προχωρήσει κάθε Δημοτική Κίνηση ξεχωριστά. Οι υπόλοιποι το έχουν αποκλείσει.

Ν.Χ.: Η συνεργασία με τους υπόλοιπους γιατί δεν ευοδώθηκε; Εσείς προσωπικά εκφράσετε την διάθεση να κάνετε πίσω και να αρνηθείτε τη θέση του επικεφαλής για να προχωρήσει το νέο σχήμα;

Π.Λ.: Για να δημιουργηθεί κάτι ουσιαστικό και δυναμικό, πρέπει να μπει στη διαδικασία όλος ο κόσμος των δημοτικών παρατάξεων, και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι. Το θέμα δεν ήταν να γίνει συμφωνία κορυφής, να υποχωρήσω δηλαδή εγώ ή να υποχωρήσει κάποιος άλλος. Θα έπρεπε αυτό να γίνει μέσα από διαδικασία συζήτησης και παρουσία ανθρώπων από όλους τους συνδυασμούς που είναι υποψήφιοι, ώστε με μία διαδικασία να βγάλουμε τον υποψήφιο δήμαρχο. Έτσι μόνο θα δεχόταν σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων να είναι υποψήφιοι με διαφορετικό επικεφαλής από εκείνον που υποστήριζαν μέχρι τότε. Αυτό θα ήταν το σωστό και έτσι θα είχαμε δυναμική.

Ν.Χ.: Σε περίπτωση συνένωσης του δικού σας συνδυασμού με εκείνον του κ. Ελευθερίου θα ακολουθήσετε μία τέτοιου είδους διαδικασία;

Π.Λ.: Μόνο για αυτή τη διαδικασία συζητάμε και αυτή είναι η απόφασή μας. Τα κριτήρια θα οριστούν. Θα βρούμε έναν τρόπο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι τον τρόπο τον βρίσκουμε.

Ν.Χ.: Είστε κοντά στην σύζευξη;

Π.Λ.: Δεν θέλω να πω ακόμη κάτι γι’ αυτό. Πάντως είμαστε σε επικοινωνία και σε συζήτηση.

B’ μέρος συνέντευξης

Στη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος αναφέρθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ, Πολυδεύκης Λιάκος, μιλώντας στο kozan.gr, επισημαίνοντας πως « Ο δήμος έχει πολλά προβλήματα, είναι σε κακή κατάσταση. Το πρώτο μας μέλημα είναι να επαναφέρουμε σε κανονικούς ρυθμούς τη λειτουργία του και να επαναφέρουμε την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους δημότες, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι αντίπαλοί για στήριξη τουστο συνδυασμό του κ. Κοσματόπουλου στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ, υπογραμμίζει «Αντί η πλευρά του κ. Κωνσταντόπουλου να δει η ίδια, αλλά και ο ίδιος ο κ. Κωνσταντόπουλος να δει γιατί έχασε τις εκλογές, ρίχνουν λάσπη. Ο κόσμος δεν είναι πρόβατα.».

Αναφερόμενος στην συνυποψήφιά του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, Ρίτσα Σπυρίδου και τη θέση που εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο kozan.grαναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος,ο κ. Λιάκος ανέφερε πως «Με εκπλήσσει η θέση της κ. Σπυρίδου, θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη απέναντι στη Δημοτική Αρχή γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση του δήμου».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων, Πολυδεύκης Λιάκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νατάσα Χατζηγεωργίου:

Ν.Χ: Οι αντίπαλοι τις τις κατηγορούν ότι δεν κατοικείτε μόνιμα στον Δήμο, κατηγορία η οποία εξαπολύθηκε και σε προηγούμενους υποψήφιους Δημάρχους. Ποια είναι η θέση τις;

Π.Λ.: Εγώ κατάγομαι από το Φρούριο, ένα μικρό χωριό του δήμου. Προφανώς και δεν θα μπορούσα να μένω εκεί, λόγω τις επαγγελματικής μου δραστηριότητας, καθώς είμαι πολιτικός μηχανικός – εργολήπτης δημοσίων έργων. Δεν είχα την τύχη να κατάγομαι από κάποια μεγάλη πόλη του δήμου. Έκανα λοιπόν την επιλογή, καθαρά επαγγελματικά, να μένω στην Κοζάνη. Η απόσταση από το Φρούριο στην έδρα του δήμου, τα Σέρβια, είναι μεγαλύτερη από την Κοζάνη στα Σέρβια. Γι’ αυτό αυτά λέγονται από κάποιους που θέλουν να βγάλουν τοπικισμούς. Δε νομίζω δηλαδή ότι η απόσταση τις μισής ώρας δημιουργεί πρόβλημα στη συμμετοχή στο δήμο.

Ν.Χ.: Ως συνδυασμός καταγγείλατε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος «από την ανυπαρξία και την πλήρη διάλυση τις δημοτικής αρχής», τις ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ποιο είναι το πλάνο που έχετε υλοποιήσει ώστε να ανατρέψετε την κατάσταση που περιγράφετε σε περίπτωση εκλογής τις;

Π.Λ.: Αυτά τα πέντε χρόνια, ιδιαίτερα από τη μέση τις θητείας και μετά, υπήρξε πλήρης διάλυση και ανυπαρξία τις Δημοτικής Αρχής και αυτό διαφαινόταν και από τη δυσκολία ψήφισης των προϋπολογισμών, κάτι που συνέβη και φέτος, καθώς έχουμε Μάρτη και είμαστε ίσως ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που δεν ψηφίσαμε ακόμα προϋπολογισμό. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο τον Φεβρουάριο του 2017 είχα προτείνει να παραιτηθούμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι αναπληρωματικοί, ώστε να οδηγήσουμε το δήμο σε εκλογές, διαβλέποντας τη δυσκολία ψήφισης του προϋπολογισμού, καθώς δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα είχα διαβλέψει ότι και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα ούτε από την αντιπολίτευση, παρά από έναν αριθμό συμβούλων τις συμπολίτευσης. Ο δήμος έχει πολλά προβλήματα, είναι σε κακή κατάσταση. Το πρώτο τις μέλημα είναι να επαναφέρουμε σε κανονικούς ρυθμούς τη λειτουργία του και να επαναφέρουμε την αξιοπιστία τις Δημοτικής Αρχής απέναντι τις δημότες, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα τις καθημερινότητας. Όταν υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει όρεξη για δουλειά και προσφορά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε τις πρώτους μήνες ανάληψης τις Δημοτικής Αρχής.

Ν.Χ.: Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την σύναψη δανείου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού; Πως αξιολογείτε αυτή την πρόταση;

Π.Λ.: Είναι ακριβώς αποτέλεσμα τις ανυπαρξίας τις Δημοτικής Αρχής, ουσιαστικά δεν έχει δικαίωμα να ζητά δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Καταρχήν αυτό μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Δημοτική Αρχή λειτουργούσε. Ξέρετε ότι από το 2015 έχουν να μαζευτούν νερά στο δήμο, με το χρέος των πολιτών τις το δήμο αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ; Ένα βασικό είναι αυτό. Τις οι προϋπολογισμοί είχαν γίνει σωστά, τον Απρίλιο του 2018 είχε εκδοθεί εγκύκλιος από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Σκουρλέτη, η οποία έλεγε ότι για οποιοδήποτε χρέος των δήμων υπάρχει απέναντι στη ΔΕΗ μέχρι 31.12.2017, θα βοηθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών με έκτακτη χρηματοδότηση. Ήταν μεγάλη ευκαιρία γιατί έχουμε πολύ μεγάλο χρέος στη ΔΕΗ. Ήταν μεγάλη ευκαιρία τότε να πάρουμε χρήματα και να βγάλουμε από τη μέση ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους απέναντι στη ΔΕΗ. Αλλά δυστυχώς ο προϋπολογισμός ήταν μη ρεαλιστικός και εξωπραγματικός, γι’ αυτό και δεν τον ψηφίζαμε, καθώς δεν προβλεπόταν το χρέος στη ΔΕΗ. Άρα εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε και να νομιμοποιήσουμε πολιτικά τη σημερινή Δημοτική Αρχή να εισπράξει δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ επειδή η ίδια δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό που ανέλαβε.

Ν.Χ.: Οι αντίπαλοί τις τις κατηγορούν ότι δώσατε την υποστήριξή τις στο συνδυασμό του κ. Κοσματόπουλου στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποδίδοντας τις μερίδιο ευθύνης για ότι ακολούθησε την επόμενη πενταετία. Τι απαντάτε;

Π.Λ.: Αυτό είναι λάσπη και μεγάλο ψέμα. Εμείς ως Δημοτική Κίνηση κάναμε συνέλευση μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, και η απόφαση που πήραμε ήταν ψήφος κατά συνείδηση. Η απόφαση είναι καταγεγραμμένη, υπάρχει και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο σάιτ τις Κίνησης και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αντί η πλευρά του κ. Κωνσταντόπουλου να δει η ίδια, αλλά και ο τις ο κ. Κωνσταντόπουλος να δει γιατί έχασε τις εκλογές, ρίχνουν λάσπη. Ο κόσμος δεν είναι πρόβατα. Ακόμα και να είχαμε τέτοια διάθεση και εγώ προσωπικά, ο κόσμος δεν είναι πρόβατα. Μπορούμε να κατευθύνουμε τον κόσμο; Εάν μπορούσαμε να κατευθύνουμε τον κόσμο, στον δεύτερο γύρο δεν θα ήταν Κοσματόπουλος – Κωνσταντόπουλος, αλλά θα ήταν Λιάκος με κάποιον άλλο. Κι ούτε τέτοια δύναμη είχαμε να βγάλουμε εμείς δήμαρχο. Είναι λάσπη, ανυπόστατο ψέμα αλλά οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος έχασε από τα λάθη του και δεν φταίνε οι άλλοι. Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε να βγει και να πει ότι είπα σε κάποιον τι να πάει να ψηφίσει.

Ν.Χ.: Η κ. Σπυρίδου σε συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν τις ημέρες, αναγνώρισε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος, στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και τις αντιπολίτευσης. Τις θεωρείτε ότι σταθήκατε στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών;

Π.Λ.: Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση συνολικά ,και όχι μόνο εμείς, κάναμε το χρέος τις, βοηθούσαμε πάρα πολύ μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια και εάν δεν ήταν η αντιπολίτευση ίσως τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια να μην πραγματοποιούνταν. Συνεπώς, η αντιπολίτευση συνέβαλε θετικά όσο μπορούσε και με την ευθύνη που έχει σε αυτή την πενταετία. Ότι θετικό υπήρχε το ψηφίσαμε, και γύρω στο 80% των θεμάτων που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ψηφίσαμε. Δεν ψηφίσαμε τα θέματα για τα οποία υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες, υπήρχε κάποιος δόλος, ή διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις από τις δικές τις. (…) Με εκπλήσσει η θέση τις κ. Σπυρίδου –γιατί διάβασα τη συνέντευξη- θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη απέναντι στη Δημοτική Αρχή γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση του δήμου. Εμείς κάναμε πολλά ως αντιπολίτευση γιατί δεν είχαμε Δημοτική Αρχή.

Ν.Χ.: Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το βασικό κριτήριο τις επιλογής τις τις Δημοτικής Αρχής τις εκλογές του Μαΐου;

Π.Λ.: Εκτιμώ ότι αυτή τη φορά το κριτήριο θα είναι η ποιότητα των συνδυασμών, οι προσωπικότητες των ανθρώπων και του υποψηφίου δημάρχου αλλά και των ανθρώπων που στελεχώνουν τον συνδυασμό. Τις οι θέσεις των παρατάξεων σε βασικά ζητήματα καθημερινότητας, αναπτυξιακά αλλά και κοινωνικά και λιγότερο κομματικά. Οι πολίτες έχουν απαξιώσει τα κόμματα, πέρασε ο καιρός που τα κόμματα επέβαλλαν πρόεδρο και στην τελευταία κοινότητα στην Ελλάδα. Ο «Κλεισθένης» με την απλή αναλογική και τον διαχωρισμό τις κάλπης των τοπικών συμβουλίων βοηθάει τον κόσμο να ψηφίσει πιο ελεύθερα, πέρα από εξαρτήσεις, μηχανισμούς και συγγένειες. Δυστυχώς με τον «Καλλικράτη» υπήρχε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και είχαμε αυτές τις ανατροπές.

Νατάσα Χατζηγεωργίου

polideukis143

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack