Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια της Κοζάνης, στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων, υπάρχει το μοναδικό για τον Ελλαδικό χώρο γεωπάρκο Μπουχάρια. Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης επισκέφτηκε το γεωπάρκο και σας το παρουσιάζει.
Τα Μπουχάρια είναι ένας μοναδικός και εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός που προέκυψε από την διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων ετών. Τα Μπουχάρια είναι ιδιόμορφες χωμάτινες κολώνες που το ύψος τους κυμαίνεται από 2 έως 6 μέτρα και το πλάτος τους από 1 έως 2,5 μέτρα. Συνολικά στο πάρκο υπάρχουν 20 τέτοιες κολώνες που αποτελούνται από αργίλους , άμμους , κροκάλες ενώ πιθανών λειτουργούν ως συγκολλητική ύλη τα οξείδια του σιδήρου και το διοξείδιο του πυριτίου. Στην κορυφή τους υπάρχουν πλάκες από σχιστόλιθο , οι οποίες προστατεύουν τις χωμάτινες κολώνες από περαιτέρω διάβρωση. Η ονομασία τους οφείλεται στο σχήμα τους , καθώς η όψη τους μοιάζει με καμινάδα και στην τοπική διάλεκτο η καμινάδα ονομάζεται μπουχάρι.
Ο δεύτερος ιδιαίτερος γεωλογικός σχηματισμός που συναντάμε στο πάρκο είναι τα Νοχτάρια , που η ονομασία τους προέρχεται από την λέξη όχθη. Πρόκειται για συστάδες από χωμάτινες μυτερές πυραμίδες με απόκρημνο ανάγλυφο και εκτείνονται σε μήκος 2 χιλιομέτρων στις όχθες του ρέματος της Ποταμιάς. Είναι της ίδιας σύστασης και προέλευσης με τα Μπουχάρια χωρίς όμως να έχουν στην κορυφή τους τις σχιστολιθικές πλάκες , ενώ το ύψος τους φτάνει μέχρι τα 15 μέτρα.
Όπως είναι φυσικό ο ιδιόμορφος και εντυπωσιακός σχηματισμός των Μπουχαριών συνδέθηκε με διάφορους μυθους. Σύμφωνα με μια εκδοχή , από τα Μπουχάρια έβγαιναν κάθε βράδυ διάολοι και τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους που πλησίαζαν. Έτσι όσοι ταξίδευαν μετά την δύση του ηλίου απέφευγαν να πλησιάσουν το μέρος. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι κάτω από κάθε πλάκα , που βρίσκεται στην κορυφή των Μπουχαρίων , κρύβεται ένας θησαυρός. Τέλος κάποιοι συνδέουν το μέρος με το μύθο για τα κρησφύγετα των λήσταρχων Γιανκούλα και Γκαντάρα που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή.
Το γεωπάρκο των Μπουχαριών υφίσταται από το 2008. Οι υποδομές που περιλαμβάνει είναι δύο διαδρομές περιήγησης που καταλήγουν σε δύο κιόσκια και ένας οικίσκος υποδοχής. Οι υποδομές αυτές με το πέρασμα του χρόνου και σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης τους, έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στα Μπουχάρια για να θαυμάσει αυτούς του υπέροχους γεωλογικούς σχηματισμούς θα πρέπει να είναι προσεκτικός έως ότου αποκατασταθούν οι υποδομές. Εκτός από εργασίες αποκατάστασης μπορεί να γίνει και επέκταση του πάρκου , καθώς φυσική συνέχεια των Μπουχαριών είναι τα Νοχτάρια Λιβαδερού σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Η πρόσβαση σε αυτά είναι προβληματική και η επέκταση του περιηγητικού διαδρόμου θα έδινε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να τα παρατηρήσουν από κοντά.
Η επίσκεψη στο γεωπάρκο και η παρατήρηση των γεωλογικών σχηματισμών προκαλεί θαυμασμό και δέος, ενώ το τοπίο συνολικά είναι εντυπωσιακό και αξίζει να το απολαύσεις από κοντά.