Πολλά γκρέγκορτσα και τσάπουρνα – Βαρύς χειμώνας
Το λέγανε και το λένε οι παλιότεροι. Θα έχουμε βαρύ χειμώνα, αν έχουν πολλούς καρπούς οι γκρεγκορτσιές και οι τσαπουρνιές.
Και φέτος όντως είναι «παραφορτωμένες»…
Τι είναι τα γκρέγκορτσα; Άγρια γκόρτσα, ανήκουν στο τελευταίο σκαλοπάτι της κατηγορίας των αχλαδιών (αχλάδι, απίδι, ήμερο γκόρτσο, γκρέγκορτσο). Φθινοπωρινό φρούτο, νόστιμο με πολλές βιταμίνες (λένε) αλλά στυφό. Περιζήτητο στα παιδικά μας χρόνια… Αυτοφυές, το συναντάμε δίπλα σε δρόμους και όρια αγρών, ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην περιοχή των Καμβουνίων. Προσφέρεται, λόγω της ανθεκτικότητάς του, για εμβολιασμό σε αχλαδιά…
Τα τσάπουρνα; (θα δανειστώ εγκυκλοπαιδικά στοιχεία). Επιστημονική ονομασία της τσαπουρνιάς pronus spinosa, του γένους των προυμνών, της τάξης των ροδωδών. Οι υπόξινοι καρποί της περιέχουν βιταμίνη C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν από τον καρκίνο…
ΥΓ Και για τα δυο, οι φωτογραφίες θα βοηθήσουν -για όσους δεν τα ξέρουν-…
mikrovalto.gr