Το τραγούδι, η μουσική και οι τέχνες εν μέσω πανδημίας πλήττονται και ανασυνθέτονται. Οι καλλιτέχνες βιώνουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε αυτή την πρωτόγνωρη πρόκληση επιβίωσης.
Η Λένα Ντίνα είναι τραγουδίστρια και κατάγεται από την Ελάτη Κοζάνης. Η Λένα μας εξιστορεί τη μουσική της πορεία και μας μιλάει για τις ημέρες του κορονοϊού και την επίδρασή του στη Μουσική και στην ίδια.
Ποια είναι η Λένα Ντίνα και τι σχέση έχει με το τραγούδι.
Είμαι παιδί μουσικής οικογένειας, μιας και ο πατέρας μου είναι κιθαρίστας-τραγουδιστής και ο συγχωρεμένος ο παππούς μου ήταν λαουτιέρης-τραγουδιστής. Από αυτούς λοιπόν κληρονόμησα το μουσικό «μικρόβιο» κι εξαιτίας αυτής της μεγάλης αγάπης προς τη μουσική και το τραγούδι (το οποίο αρχικά ξεκίνησε ως χόμπι), έφτασα μέχρι σήμερα να απαριθμώ 17 ολόκληρα χρόνια ενεργής συμμετοχής ως επαγγελματίας τραγουδίστρια ποικίλου ρεπερτορίου στα μουσικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.
Τι είναι για σένα το τραγούδι;
Με μια φράση; Η ζωή μου όλη!
Για μένα το τραγούδι είναι τρόπος έκφρασης, δημιουργίας και εκτόνωσης…
Είναι μια κατάθεση ψυχής.
Η ερμηνεία συναισθημάτων πάνω στο πάλκο (είτε πρόκειται για χαρά είτε για λύπη, θυμό ή στεναχώρια) και η εναπόθεσή τους στις καρδιές των ανθρώπων που παρευρίσκονται στο κοινό είναι μαγική. Συγκινούμαι βαθύτατα όταν μου λένε οι ακροατές ότι «μιλάω στις καρδιές τους», είναι για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Δοξάζω Το Θεό που με βοήθησε να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ περισσότερο και παράλληλα να βιοπορίζομαι από αυτό.
Πως επηρέασε η καραντίνα την πορεία σου στο τραγούδι;
Την επηρέασε άμεσα.
Λόγω οικονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια ήταν ήδη τεταμένη η κατάσταση στο χώρο της διασκέδασης. Λίγα μαγαζιά υποστήριζαν τα live, ολοένα και λιγότερες χοροεσπερίδες γινόταν και λίγοι από τους καλλιτέχνες δουλεύαμε ενεργά χειμώνα-καλοκαίρι.
Το 2020 ωστόσο, φαινόταν πραγματικά ότι έχει ανοδική πορεία για τους μουσικούς και ότι κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο.
Προσωπικά, οι δουλειές που είχαν κανονιστεί για το καλοκαίρι του 2020, ξεπερνούσαν το όριο του προσδοκώμενου και δεν είναι μόνο δική μου άποψη αλλά και άλλων συναδέλφων που είχα μιλήσει μαζί τους.
Ώσπου ξαφνικά έγινε το μπαμ και μας αποκαρδίωσε…
Τι έχασες και τι κέρδισες από την πανδημία;
Με την πανδημία όσον αφορά το τραγούδι, πέρα από το οικονομικό που επηρεάστηκε άμεσα, έχασα το ίδιο το τραγούδι στο πάλκο σαν προσωπική μου διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα, καθώς και την επαφή που είχα με το κοινό την ώρα του live. Αυτό μου έχει λείψει περισσότερο από όλα.
Επίσης μου έχουν λείψει οι φίλοι-συνεργάτες μου με την παρέα που κάναμε, τα γέλια μας και τα αστεία μας πάνω στη δουλειά.
Αυτά που κέρδισα από την πανδημία, ήταν πρώτον ότι ξεκουράστηκα αρκετά, κάτι το οποίο είχα τρομερή ανάγκη και δεύτερον θυμήθηκα πώς είναι να κάνει γιορτές κανείς μαζί με την οικογένειά του !
Όλα αυτά τα χρόνια δουλεύαμε σχεδόν σε όλες τις γιορτές και δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι μακριά από την οικογένειά σου τέτοιες μέρες.
Σε προσωπικό επίπεδο (όπως όλοι) έχασα κι εγώ φυσικά την άμεση επικοινωνία με τους φίλους και γνωστούς, με εκείνες τις εγκάρδιες αγκαλιές και τα φιλιά και σαφώς την εκκλησία , που είναι ΑΚΡΩΣ απαραίτητη σε κάθε ορθόδοξο χριστιανό .
Ενισχύθηκε όμως η προσευχή ·πιστεύω και έμαθα να εκτιμώ κάποια πράγματα και να μην τα θεωρώ όλα δεδομένα.
Τι είδους προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν καλλιτέχνες στην περίοδο;
Αυτή την περίοδο οι καλλιτέχνες έχουν να αντιμετωπίσουν πρώτιστα την ανεργία.
Με τους λογαριασμούς να τρέχουν την ίδια ώρα με το κλείσιμο της εστίασης και γενικά των χώρων διασκέδασης, οι καλλιτέχνες περνούν πολύ δύσκολα οικονομικά και κυρίως αυτοί που το έχουν σαν κύριο επάγγελμα και ζουν αποκλειστικά από αυτό.
Βέβαια η κυβέρνηση έχει δώσει κάποια επιδόματα, αλλά δυστυχώς δεν πληρούν όλοι τα κριτήρια.
Επίσης οι καλλιτέχνες ζουν με την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει στο προσεχές μέλλον γιατί και να αρθεί το lockdown κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Θα υπάρχει όριο στις συνευρέσεις; Θα επιτρέπονται οι δεξιώσεις πχ στους γάμους για να μπορούν να δουλέψουν;
Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση απαγόρευσε τις χοροεσπερίδες και ακυρώθηκαν πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις που υπερέβαιναν το επιτρεπτό όριο ατόμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν το μεροκάματο τους.
Όλα αυτά μαζί με τον εγκλεισμό φυσικά είχαν αντίκτυπο στον ευαίσθητο ψυχολογικό κόσμο των καλλιτεχνών όπου η κατάθλιψη και η μελαγχολία είναι έκδηλες.
Μπορεί να αξιοποιηθεί η ψηφιακή μορφή της μουσικής αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού;
Βεβαίως μπορεί να αξιοποιηθεί και ήδη γίνεται. Η μουσική είναι ανάγκη.
Αν δεν υπήρχε ψηφιακή μουσική, ο κόσμος θα είχε τρελαθεί απομονωμένος στο σπίτι.
Με αυτό τον τρόπο οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργούν και ανταλλάσσουν ιδέες ακόμη και με το διαδικτυακό κοινό.
Όμως κακά τα ψέματα, η πραγματοποίηση μιας ζωντανής εμφάνισης σε πραγματικό χώρο και με φυσική παρουσία, καθώς και η άμεση επικοινωνία του καλλιτέχνη με το κοινό είναι αναντικατάστατες.
Η κοινωνική απομόνωση και η ευκαιρία για εσωτερική σκέψη, η υγειονομική κρίση και η οικονομική καταστροφή πως επηρέασε τις τέχνες και τον πολιτισμό στη ζωή των ανθρώπων;
Κάποιοι καλλιτέχνες ίσως να έχουν αποθαρρυνθεί από όλη αυτή την κατάσταση και να μην υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για δημιουργία, πράγμα απόλυτα λογικό.
Από την άλλη είμαι σίγουρη ότι λόγω του απεριόριστου ελεύθερου χρόνου που υπάρχει πλέον στη διάθεσή τους, κάποιοι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από τα γεγονότα και τις καταστάσεις που ζούμε έχουν γράψει ποιοτικά και αξιόλογα τραγούδια που θα τα δούμε στην πορεία και αυτό ας μην μας κάνει εντύπωση. Τα πιο σημαντικά τραγούδια γράφτηκαν στις πιο δύσκολες εποχές της χώρας μας.
Πως πιστεύεις πως θα είναι η «επόμενη μέρα» για σένα και πως για τις τέχνες, το τραγούδι και τη μουσική.
Η «επόμενη μέρα» καλώς εχόντων των πραγμάτων και με επιστροφή στην κανονικότητα, θα βρει εμένα και τους συναδέλφους μου σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης για να κάνουμε ακόμα καλύτερα αυτό που ξέρουμε να κάνουμε, να διασκεδάζουμε τον κόσμο.
Θέλω να πιστεύω πως και η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα στους χώρους που φιλοξενούν καλλιτέχνες και γενικά στις τέχνες και τον πολιτισμό.
Όσο για το τραγούδι και τη μουσική, δε θα χαθούν ποτέ.
Είναι αξίες που συνθέτουν την ίδια τη ζωή.
Δώσε ένα μήνυμα στους καλλιτέχνες που πλήττονται από την πανδημία;
Εύχομαι σε όλους τους καλλιτέχνες με τη βοήθεια Του Θεού να καταφέρουν να ορθοποδήσουν και να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή, κάποια στιγμή θα περάσει δε μπορεί..
Θα σας παραθέσω πιο κάτω ένα μήνυμα που είναι γραμμένο έξω από έναν κινηματογράφο, το οποίο τα λέει όλα:
«Ο πολιτισμός δεν είναι τα πάντα»,
«όμως δίχως πολιτισμό, δεν έχει τίποτα αξία».
Αφιέρωσε μας ένα τραγούδι σου;
Με όλη μου την αγάπη αφιερώνω σε εσάς και στην πολυαγαπημένη μου γιαγιά που έφυγε πριν λίγες μέρες, ένα στιχάκι από ένα υπέροχο ντουέτο που είχαμε κάνει πριν λίγα χρόνια μαζί με τον ταλαντούχο Νίκο Μεταξά, σε μουσική και στίχους δικούς του, με τον τίτλο «Είμαι όλοι» που λέει:
«Κράτα το τιμόνι γερά, είμαι πλάι σου κι ας λείπω,
είμαι όλοι, όλοι αυτοί που περνάν κι όλοι όσοι αφήνεις πίσω».