Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πλατεία του Λιβαδερού Κοζάνης το απόγευμα της Κυριακής 4 Αυγούστου 2024, το 9ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Παιχνιδιού «Γιώργος Τσιώνας» και το SISTRON - Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού,
σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Λιβαδερού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδερού «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» και τους Πολιτιστικούς Συλλόγου Λιβαδεριωτών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης & Ζυρίχης, υπό την αιγίδα του δήμου Σερβίων.
Μεγάλη ήταν η εθελοντική συμμετοχή των παιδιών και αρκετών ενηλίκων (για την διελκυστίνδα και την «μακριά γαϊδούρα»), που αναβίωσαν με πολύ καλή διάθεση και ενθουσιασμό τα αρχαία και παραδοσιακά παιχνίδια, ξυπνώντας μνήμες στους παλιότερους και παρέχοντας πληροφορίες για τα παιχνίδια άλλων εποχών στα παιδιά και στους νεότερους. Τζιουλίκα, Μπιζ, Γκουντρογκυλάρι, Γκουρλίτσα, Τζαμί, Φούρκες, Μακριά γαϊδούρα κ.α….
Την εκδήλωση παρουσίασαν, ο Ωριγένης και η Κωνσταντίνα Τσιώνα, παιδιά του αείμνηστου δημιουργού του Μουσείου Γιώργου Τσιώνα*.
Μετά το πέρας της παρουσίασης των δρώμενων, έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Αρχαίου και Παραδοσιακού Παιχνιδιού που λειτούργησε σε αίθουσα του Νηπιαγωγείου Λιβαδερού.
Δείτε βίντεο (το παιχνίδι "Μακριά γαϊδούρα") και φωτογραφίες...
* Γιώργος Τσιώνας, ο δημιουργός του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού
Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού είναι ο αείμνηστος Γιώργος Τσιώνας, με καταγωγή από το Λιβαδερό Κοζάνης
Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση, τους χορούς, τα ήθη και έθιμα της γενέτειράς του, που αργότερα εντατικοποίησε υπηρετώντας σαν δάσκαλος στα Δημοτικά Σχολεία Δαφνερού και Μεταμόρφωσης Κοζάνης και μετέπειτα της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Από το 2010 είχε ξεκινήσει συστηματικά την έρευνα, την καταγραφή και την κατασκευή παραδοσιακών παιχνιδιών, τα οποία χρονολογούνται περίπου από το 2000 π.Χ. ως τις μέρες μας, δράσεις που τις μετουσίωσε στη δημιουργία του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια συλλογή με πλήθος παιχνιδιών που σχετίζονται από τη γέννηση του παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του και την παιγνιώδη διάθεσή του ως ενήλικας, κατασκευασμένα κατόπιν ενδελεχούς έρευνας ως αντίγραφα των πρωτότυπων παιχνιδιών με τα ίδια φυσικά υλικά.
Επίσης το 2010 συνέγραψε και εξέδωσε το βιβλίο «Παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς», σε συνεργασία με την σύζυγό του φιλόλογο Χρυσή Τζήκα.
Μετέπειτα διεύρυνε τις δραστηριότητές του με τη σύσταση του Π.Σ. SISTRON – Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού για την προώθηση και ανάδειξη του αρχαίου και παραδοσιακού παιχνιδιού μέσω ποικίλλων ενεργειών και δράσεων.
Τα έτη 2015 έως και 2018 διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Αρχαίου και Παραδοσιακού Παιχνιδιού στο Λιβαδερό, καθώς και την Έκθεση Αρχαίου και Παραδοσιακού Παιχνιδιού «Από τον Όμηρο στις αλάνες της γειτονιάς» στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, στα Κοίλα Κοζάνης από 17/3-19/4/2019. Το έργο του Γιώργου Τσιώνα συνεχίστηκε αμείωτο από την οικογένειά του -τη σύζυγό του Χρυσή Τζήκα και τα παιδιά του Ωριγένη και Κωνσταντίνα- που διοργάνωσαν με την ίδια επιτυχία το Φεστιβάλ Αρχαίου και Παραδοσιακού Παιχνιδιού στο Λιβαδερό τα επόμενα χρόνια, από το 2020 μέχρι και σήμερα (2024). Και συνεχίζουν…
Ο Γιώργος Τσιώνας, ο δημιουργός του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, στις 17 Οκτωβρίου 2019, νικημένος από την επάρατη νόσο.
Γ.Μ./mikrovalto.gr