Εκδήλωση για την 102η επέτειο Απελευθέρωσης των Σερβίων
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου 2014, η εκδήλωση για την 102η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερβίων από τον τουρκικό ζυγό, που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ, στην κατάμεστη -από κόσμο και τοπικούς παράγοντες- αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στα Σέρβια.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Φώτης Σαραντόπουλος, και το θέμα που παρουσίασε ήταν «Η μάχη του Σαρανταπόρου και η Απελευθέρωση των Σερβίων». Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε ο πρωτότυπος και συναρπαστικός τρόπος της παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων, που έγινε -κατά κάποιον τρόπο- με «προσομοίωση» μάχης, αφού κάλεσε το ακροατήριο σε ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο, να ντυθούν στο χακί, να γίνουν στρατιώτες και να αποτελέσουν μια διμοιρία του 8ου Συντάγματος, την εμπροσθοφυλακή της 4ης Μεραρχίας στη μάχη στα Στενά Πόρτες. «Είναι 9 Οκτωβρίου 1912. Φορέστε τις χακί στολές και τα άρβυλα, φορέστε εξαρτήσεις, παλάσκες και ξιφολόγχες, στους ώμους ο γυλιός με την κουβέρτα και το αντίσκηνο, πάρτε το Μάνλιχερ και πάμε στο προσκλητήριο…». Ανάλογη ήταν και η συνέχεια της μυθιστορηματικής παρουσίασης, βασισμένη σε πραγματικούς ή και φανταστικούς διαλόγους, σε πρώτο πρόσωπο αρκετοί από αυτούς, πάντα βέβαια στο αυστηρά πραγματικό και αναλυτικό ιστορικό πλαίσιο, στην ακριβή χρονική καταγραφή των γεγονότων και των τοπωνυμίων όπου διαδραματίστηκαν και βέβαια στην αναφορά πολλών ονομάτων, πρωταγωνιστών εκείνης της μάχης -«όχι για να τους θυμηθείτε, αλλά γιατί πρέπει να μνημονεύονται»-. Αναφέρθηκε ακόμη στην στρατηγική σημασία της νίκης στη μάχη στα Στενά Πόρτες, τονίζοντας ιδιαίτερα «ότι ήταν μια μάχη ελιγμών, που διδάσκεται ακόμη σε στρατιωτικές σχολές», μια μάχη που άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους.
Ο συγγραφέας Φώτης Σαραντόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε στο εισαγωγικό καλωσόρισμα η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σερβίων Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1957. Σπούδασε χημικός, είναι επιχειρηματίας, αλλά και λάτρης της ιστορίας και της Ελλάδας. Συνέγραψε τα έργα: «Εμπρός δια της λόγχης – Η μεγάλη εξόρμηση του 1912-13», όπου περιγράφει τους Βαλκανικούς Πολέμους με τη μορφή ιστορικού μυθιστορήματος και την «Ελληνική Τριλογία» που αναφέρεται στο χθες, στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης αλλά και στο όραμα του για την Ελλάδα του αύριο.
Και το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού καταξιωμένοι μουσικοί, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων Μανώλης Χατζημανώλης και οι καθηγήτριες του Ωδείου Δώρα και Χριστίνα Τανή, παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο επετειακό πνεύμα της ημέρας και χειροκροτήθηκαν θερμά.
Γιώργος Μαστρ.