Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011/Από το πρωτοσέλιδο της «Εν Μικροβάλτω…» ΑΦ 22
Οι δικοί μας συγγράφουν…
Αφορμή γι αυτή τη σύντομη αναφορά στο συγγραφικό έργο των ανθρώπων του Μικροβάλτου και της ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής των Καμβουνίων, μας έδωσαν οι νέες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν και για τις οποίες κάνουμε εκτενή παρουσίαση στις σελίδες 8 και 9 του παρόντος φύλλου της εφημερίδας μας. Είναι το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Τρανοβαλτινής Χαράς Αυγερινού (Σ.Τ.) "ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ" και το επίσης αξιόλογο πολυσέλιδο μυθιστόρημα "Ας ξημερώσει και αύριο, Θεέ μου…" του Δημήτρη Ράντογλου, συζύγου της Μικροβαλτινής Παναγιώτας Κ. Αλεξοπούλου.
Η αναφορά βέβαια θα ξεκινήσει από τα βιβλία του αείμνηστου Δασκάλου μας Ηλία Λαμπρέτσα. Με πρώτο το -όπως το είχαμε χαρακτηρίσει και παλιότερα "ευαγγέλιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς"- ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ, μια πολυσέλιδη -582 σελ.- "Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή με Σύντομη Γεωγραφική και Ιστορική Επισκόπηση της περιοχής των Καμβουνίων", που είναι αφιερωμένο "στους κατοίκους του Μικροβάλτου και σ’ όσους κατάγονται απ’ αυτό, όπου κι αν βρίσκονται". Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα Μικροβαλτινό σπίτι. Το δεύτερο βιβλίο του Η. Λαμπρέτσα είναι "Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ Κωνστάντιος Ματουλόπουλος 1841-1910", που αναφέρεται στην καταγωγή, την πορεία και το έργο του μεγάλου μας ιεράρχη.
Η επόμενη συγγραφική αναφορά δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από αυτή, στον πολυγραφότατο Μικροβαλτινό Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο, Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας, που διακονεί πνευματικά και …συγγραφικά την Εορδαία για πολλές δεκαετίες.
Το συγγραφικό του έργο –αν έχουμε κρατήσει σωστό μέτρημα- ανέρχεται στις 14 εκδόσεις, οι περισσότερες πολυσέλιδες, που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιοχής, ξεκινώντας από το ΕΟΡΔΑΙΑ ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ, συνεχίζοντας με τις αφιερωματικές εκδόσεις των εκκλησιών της περιοχής και τη μελέτη-απόδοση των Αγιοπατερικών Κανόνων, και ακολουθώντας -ανταποκρινόμενος στην ευρύτερη κοινωνική πρόσκληση-με τη συγγραφή αφιερωμάτων για τον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Εορδαίας. Το …καλύτερο το κρατάει ακόμη στα συρτάρια του και ασφαλώς αφορά το αγαπημένο του Μικρόβαλτο, δείγματα γραφής του οποίου είχαμε και έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στις σελίδες της "Εν Μικροβάλτω…". Ελπίζουμε να εκδοθεί σύντομα.
Μακρύς είναι και ο κατάλογος της συγγραφικής δραστηριότητας του αείμνηστου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και Γενικού Διευθυντή Ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ Κώστα Καβουρίδη, με τη δημοσίευση δεκάδων επιστημονικών εργασιών και εκατοντάδων άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ο Γιώργος Α. Κωτούλας μας εξέπληξε ευχάριστα με τις δυο ποιητικές συλλογές "2 φράσεις Άγραφες" και "Μεταξύ ακαθάρτου και γάργαρου" που κυκλοφόρησαν τελευταία (2010-2011).
Την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο "ΚΕΡΑΥΝΟΣ" Ο ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ έχει εκδώσει και ο αείμνηστος αγωνιστής Νικόλαος Γ. Σταθόπουλος.
Στις συγγραφικές εκδόσεις συμπεριλαμβάνονται και τα φροντιστηριακά βιβλία-βοηθήματα που είχε κυκλοφορήσει ο μαθηματικός Αντώνης Χ. Καβουρίδης.
Τέλος -χωρίς να αναφέρουμε ονόματα, λόγω του κινδύνου της παράλειψης κάποιων- πολλοί είναι οι δικοί μας που συγγράφουν ποιητικά ή πεζά και "εκτίθενται" σε διάφορα έντυπα, μεταξύ των οποίων και στην "Εν Μικροβάλτω…".
Από την περιοχή των Καμβουνίων -στα γεωγραφικά όρια του π. ομώνυμου δήμου- έχουμε υπόψη τις εκδόσεις, "ΕΛΑΤΗ Ιστορία και Λαογραφία" των Χρήστου Θωμαΐδη και Ιωάννας Τζημπούκα, "ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ Ιστορία – Λαογραφία" του δάσκαλου Βασιλείου Γεωργούλα και αυτές -ποιητικές και μη- του κτηνοτρόφου από την Ελάτη μπάρμπα-Γιάννη Γκαραβέλα.
Γ. Μαστρ.
Σύντομα παρουσίαση του βιβλίου της Κέλυς Κατσή
"ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΣΜΑΡΑΓΔΙΑ"
Η Κέλυ Κατσή είναι σύζυγος του Γιάννη Κ. Γιαννόπουλου από το Μικρόβαλτο.