Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013/mikrovalto.gr
Άλλο ένα ογκώδες σύγγραμμα πρόσθεσε στον συγγραφικό του κατάλογο ο εκ Μικροβάλτου αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος, αρχιερατικός επίτροπος Εορδαίας και ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Άρδασσα, άλλο ένα ιστορικό-θρησκευτικό πόνημα παραδόθηκε στο λαό της Εορδαίας που διακονεί ακούραστα εδώ και δεκαετίες, άλλη μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Το νέο βιβλίο -περί ου ο λόγος- είναι το «40 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ 1972-2012», που το μοιράζεται συγγραφικά με τον πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόφιλο Π. Φραγκουλίδη.
Βλέπουμε και σ’ αυτό τα γνώριμα χαρακτηριστικά του χαρισματικού συγγραφέα, που είναι η παρουσίαση πλούσιου αρχειακού υλικού με εκατοντάδες έγγραφα στην πρωτότυπη μορφή, αποτέλεσμα βέβαια κοπιώδους έρευνας. Από την περίοδο διερεύνησης εύρεσης του οικοπέδου, τη θεμελίωση του Ι. Ναού της Αγίας Σκέπης στις 30 Ιουλίου 1972, την πορεία εκτέλεσης των έργων ανέγερσης και αποπεράτωσης, τα εγκαίνια του ναού στις 5 Οκτωβρίου 1980 και την μακρόχρονη διαδρομή μέχρι το 2012, χρονιά που με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων -από τη θεμελίωση- χαρακτηρίστηκε ορόσημο και τιμήθηκε με ξεχωριστές τελετές και εκδηλώσεις. Πάντα βέβαια -η συγγραφική ματιά- μέσα από τους απλούς ανθρώπους που υπηρέτησαν το ναό, από οποιαδήποτε θέση και δραστηριότητα. Από τους διακονούντες ιερείς μέχρι τους νεωκόρους, από τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους επιτρόπους μέχρι τις ερανικές επιτροπές και τους δωρητές, από τους κατηχητές και τους ιεροψάλτες μέχρι τους απλούς ενορίτες. Και υλικό -φωτογραφίες, αναφορές, επιστολές, δημοσιεύσεις- από εορτές, τελετές γάμων και βαπτίσεων, εκδηλώσεις, εκδρομές. Δεν παρέλειψε να προσαρτήσει ακόμη και διάφορες μαρτυρίες και εντυπώσεις ανθρώπων από την επαφή τους με το ναό.
Και ασφαλώς βρήκε την «ευκαιρία» να παρουσιάσει αμιγή ιστορικά στοιχεία, παίρνοντας αφορμή από το ηρώο που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Σκέπης -εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 1988-, αναφέροντας και παρουσιάζοντας ντοκουμέντα για τους αναγραφόμενους στο μνημείο ήρωες της Εορδαίας στον πόλεμο του ’40.
Τέλος από το βιβλίο ξεχωρίσαμε και τις …Μικροβαλτινές αναφορές! Που ήταν στον αείμνηστο αδερφό του συγγραφέα Βασίλη Μανάδη για τις δυο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τη θεμελίωση του ναού τον Ιούλιο του 1972 και στον -επίσης αείμνηστο- μηχανικό Γεώργιο Ι. Τζιώνα για τη δωρεάν εκπόνηση της Στατικής Μελέτης του Ιερού Ναού, για τον οποίο παραθέτει:
«…Το τέταρτο αναφέρεται στον εκ Μικροβάλτου Σερβίων καταγόμενο μηχανικό Γεώργιο Τζιώνα. Ο Γ.Τ. είχε εκπονήσει την Στατική μελέτη του Ναού για την οποία δεν πήρε ούτε μία δραχμή. Κάποτε, όταν του είπαμε να πληρωθεί, οργίστηκε λέγοντας, "παπάδες, αν μου ξαναπείτε για πληρωμή δεν θα κάνω άλλη μελέτη. Αυτά τα φτιάχνω σαν να ανάβω ένα κερί". Ακριβό κερί όμως! Διότι έκαμε τα Στατικά Αγίας Σκέπης, Αγίων Νεομαρτύρων, Γηροκομείου, Αγίου Ιωάννου, Αγίου Στεφάνου! Εις μνήμην…».
Το βιβλίο προλογίζουν, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
Γιώργος Μαστρ.
Υ.Γ.
1. Το βιβλίο εκδόθηκε από τον Ι. Ν. Αγίας Σκέπης στην Πτολεμαΐδα το 2012, είναι μεγάλου μεγέθους 22Χ30 εκατ., και αριθμεί 426 σελίδες με πλαστικοποιημένο χοντρό εξώφυλλο.
2. Άλλα έργα -από τα 15 συνολικά- του αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Χ. Μανάδη, με ανάλογο περιεχόμενο για την περιοχή της Εορδαίας:
- Ι. Μητρόπολις Νέας Πελαγονίας 1925 - 1930 ή Πτολεμαΐδος Εορδαίας 1930 -1935, Β' έκδοση, σελ. 684, Πτολεμαΐδα 2001
- Εορδαία ένας αιώνας, Γ' έκδοση, σελ. 367, Πτολεμαΐδα 2009
- Αιωνόβιος Ρίζα Πτολεμαΐδος, σελ. 458, Πτολεμαΐδα 2002
- Ογδοντάχρονα και Εικοσάχρονα Ι.Ν. Αγ. Στεφάνου Πτολεμαΐδος, σελ. 357, Πτολεμαΐς 2004
- Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας από το 1923, σελ. 213, Πτολεμαΐδα 2007
- 50 χρόνια Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Εορδαίας, σελ. 204, Πτολεμαΐδα 2009
•
[Περιγραφή - 43 ΦΩΤΟ - 3 ΒΙΝΤΕΟ διάρκειας 31:24 min]