oryxeia-dei116826Τέλος στα σενάρια για διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία της ΔΕΗ, έδωσε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 175510/14.10.2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος,

...Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ)» για την εγκατάσταση απόθεσης και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σε περιοχή των Ορυχείων Καρδιάς της Δ.Ε.Η. Α.Ε. (ΑΔΑ: ΒΧΗΒ0-37Ε). 
Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιελάμβανε ταφή επικίνδυνων αποβλήτων στο ορυχείο Καρδιάς, ενώ η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , αλλά και η τοπική κοινωνία είχαν αντιδράσει έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο, για λόγους περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μιλώντας στον "Π.Λ." η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Ελισάβετ Παναγιωτίδου, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη, λέγοντας παράλληλα πως με την απόφαση αυτή ουσιαστικά "μπλοκάρει" τους σχεδιασμούς του υπουργείου, με δεδομένο ότι στον τελευταίο σχεδιασμό υπήρχε το ενδεχόμενο να έρθουν τα επικίνδυνα απόβλητα στα ορυχεία, όπου και υπάρχει αδειοδότηση.

 Όπως προσθέτει η ίδια, η αδειοδότηση αυτή καταργείται, οπότε εγκαταλείπονται τα σχέδια για τη δημιουργία κυψελών για τα επικίνδυνα απόβλητα στο Ορυχείο Καρδιάς. Η κ. Παναγιωτίδου προσέθεσε πως η θετική αυτή για την περιοχή απόφαση, συνδέεται και με τον εθνικό σχεδιασμό του υπουργείου, που στηριζόταν στην πρόθεση να υποδεχθεί επικίνδυνα απόβλητα η περιοχή. 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας που ήρθε αργά το μεσημέρι, για το ίδιο θέμα, έχει ως εξής:

"Θετική για τη Δυτική Μακεδονία η εξέλιξη στην υπόθεση εγκατάστασης επικίνδυνων αποβλήτων στο ορυχείο Καρδιάς- 
Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη σημειώθηκε για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς με την απόφαση 1682/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση ακυρώσεως που είχε ασκήσει η Περιφέρεια στην υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 175510/14.10.2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ)» για την εγκατάσταση απόθεσης και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σε περιοχή των Ορυχείων Καρδιάς της Δ.Ε.Η. Α.Ε. (ΑΔΑ: ΒΧΗΒ0-37Ε). 
Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση τα βιομηχανικά, μη ανακυκλώσιμα, στερεά, επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από τις βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των περιφερειών Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής επρόκειτο να καταλήγουν σε μία έκταση περίπου 260 στρεμμάτων, μέσα στο ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ. 
Μάλιστα, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων είχε αποφασίσει αρνητικά τον περασμένο Ιούλιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ είχε ήδη προσβληθεί η αρχική απόφαση. 
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το Δικαστήριο υιοθέτησε πλήρως τους ισχυρισμούς που προέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την αίτηση ακυρώσεως κι έτσι αποφεύγεται οριστικά ο ιδιαίτερα σοβαρός κίνδυνος δραστικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης".

Β.Σ./prlogos