Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων και στην Κοζάνη
.

Μια παλιά πρόταση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης έχει αρχίσει να υλοποιείται στην πόλη μας εδώ κι ένα χρόνο. Η δημιουργία δικτύου συλλογής και ανακύκλωσης ληγμένων φαρμάκων από το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Δυτικής Μακεδονίας ΣΥ.Φ.ΦΑ.Σ.ΔΥ.Μ. είναι γεγονός. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην πρωτοβουλία που είχαν πανελλαδικά ο ΕΟΦ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η ΟΣΦΕ (Ομοσπονδία συνεταιρισμών φαρμακοποιών Ελλάδας) και ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) και αξίζει την υποστήριξή μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να συμμετέχουμε όλοι ενεργά σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία που παίρνει σάρκα και οστά στην περιοχή μας; Διότι, όπως λέγαμε και στην ανακοίνωση μας το 2009, «τα φάρμακα τα οποία απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή οδηγούνται στις χωματερές αποτελούν δυνητική εστία σοβαρής ρύπανσης στο περιβάλλον. Αντιβιοτικά, παυσίπονα, αλοιφές κ.α παράγουν κατά την αποικοδόμηση τους τοξικές ουσίες που ενδέχεται να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία και τη Σουηδία οι 27 από τις 100 πιο διαδεδομένες δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων ανιχνεύτηκαν στο περιβάλλον! Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Από αυτά ένα ποσοστό 5 – 10% πετιούνται αχρησιμοποίητα ή ληγμένα!..»

Πως ανακυκλώνουμε ληγμένα φάρμακα;

  • Διαβάζουμε την ημερομηνία λήξης, ξεχωρίζοντας αυτά που έχουν λήξει.
  • Αφαιρούμε τη χάρτινη συσκευασία, κρατώντας το blister εάν πρόκειται για χάπια ή το μπουκαλάκι εάν πρόκειται για διάλυμα (αυτό γίνεται για να μην υπάρχει καμία υπόνοια για τυχόν πώληση των φαρμάκων).
  • Βάζουμε όλες τις προς ανακύκλωση συσκευασίες σε μια χάρτινη σακούλα και κατευθυνόμαστε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας. (Πηγή: Καθημερινή). Σχεδόν όλα τα φαρμακεία διαθέτουν πλέον κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν πρέπει να απορρίπτουμε ληγμένα φαρμακευτικά παρασκευάσματα στους κοινούς κάδους απορριμμάτων. Μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό φυλλάδιο που έχει εκδόσει ο ΙΦΕΤ μαζί με τον ΕΟΦ.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι τα ΜΗ-Ληγμένα φάρμακα δεν τα ανακυκλώνουμε, αλλά τα δωρίζουμε στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγύης Κοζάνης (Πληροφορίες εδώ, εδώ και ο κανονισμός λειτουργίας του εδώ) ή σε άλλες οργανώσεις που κατά καιρούς συλλέγουν φάρμακα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου κ.α.).

Τέλος παραμένει στο τραπέζι η πρόταση που έγινε εδώ και τρία χρόνια από την Οικολογική Κίνηση για την εκπόνηση μελέτης κόστους - οφέλους, (ΑΝ.ΚΟ. σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ) σχετικά με την δυνατότητα δημιουργίας πιστοποιημένου κέντρου καταστροφής φαρμάκων (πιθανή ένταξη στο ΕΣΠΑ - Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης). Το κόστος αποστολής φαρμάκων στο εξωτερικό (2€ /κιλό) είναι αρκετά υψηλό, και συνεπώς είναι προτιμότερο να μην εκρέει ως συνάλλαγμα, αλλά να επενδυθεί στην εν λόγω μονάδα διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ζωτικής σημασίας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ