alvkoztv«…Ίσως κάποιοι φαντάστηκαν ότι μέσα στην τρύπα αυτή του ορυχείου θα μπορούσαμε να θάψουμε ξανά αμίαντο, το οποίο φυσικά και δεν μπορεί να γίνει αυτό σε καμιά περίπτωση. Αν θα γίνει κάποιος ΧΥΤΑΜ είτε στα ΜΑΒΕ είτε οπουδήποτε αλλού, θα πρέπει να γίνει ένα κύτταρο καινούργιο, από την αρχή…».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Αλβανός, σε συνέντευξή του στο kozani.tv και στον Π. Τσιαρτσιανίδη (18.2.2021).

Καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα περί «διασφάλισης στην περιοχή της εξόρυξης της πλήρους στεγανότητας, αφού τα περιβάλλοντα πετρώματα είναι υδατοστεγή αδιαπέραστα και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εναπόθεση στερεών προϊόντων αμιάντου», που εκφράστηκε από κορυφαίο στέλεχος της τεχνικής υπηρεσίας της Π.Ε. Κοζάνης (δείτε ΕΔΩ) και τον παραλογισμό που πρεσβεύουν κάποιοι ελάχιστοι, ότι θα πρέπει να επαναφερθεί ο αμίαντος από όλη τη χώρα στη φυσική του θέση, από εκεί που εξορύχτηκε(!).

Ανοίγοντας όμως δυνητικά το θέμα δημιουργίας ΧΥΤΑΜ σε άλλο χώρο των ΜΑΒΕ με τη διάνοιξη νέου μεγάλου ορύγματος, που σύμφωνα με την αρχική διερευνητική εισήγηση θα απαιτούσε -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας-, χώρο για τη δημιουργία βιώσιμου ΧΥΤΑΜ χωρητικότητας 800.000 τόνων αποβλήτων και φυτικής γης επικάλυψης. Αυτό κι αν είναι παραλογισμός! Λες και θα εκλείψουν οι απαγορευτικοί λόγοι δημιουργίας ΧΥΤΑΜ λόγω σεισμικότητας της περιοχής, υδροπερατότητας των πετρωμάτων κλπ, καθώς και των κινδύνων που συνεπάγονται από αυτά, όπως έχουν εκφραστεί επιστημονικά από τους Χ. Παπαγεωργίου και Κ. Σταμούλη (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Η πρόσφατη πρόταση του ΥΠΕΝ για τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δ. Μακεδονίας με τηχωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, εκτός της ήδη προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ θέσης στην περιοχή των πρώην μεταλλείων ΜΑΒΕ, μόνο καθησυχαστική δεν πρέπει να θεωρηθεί για τις προθέσεις της Περιφέρειας σχετικά με τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι.

Δείτε το βίντεο...

alvkoztv

maveApr18 7 21 1

mikrovalto.gr