Στον χώρο εκσκαφής του εγκαταλειμμένου επιφανειακού μεταλλείου της εταιρίας ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος ΑΕ), που βρίσκεται στον Δήμο Σερβίων Κοζάνης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), σχεδιάζεται να δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων (ΧΥΤΑΜ).
Ο σχεδιασμός για τον XYTAM είναι να υποδέχεται όλα τα
αμιαντούχα απόβλητα από ολόκληρη την Ελλάδα.
Όμως, αυτό το εγκαταλειμμένο μεταλλείο αμιάντου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του γνωστού ισχυρού σεισμού 6,6R που έγινε στις 13.5.1995, καθώς και σε απόσταση 4,2 χιλιομέτρων από μεγάλο ορατό ρήγμα κατά μήκος της κοίτης του Αλιάκμονα ποταμού και σε μήκος 7 χιλιομέτρων δυτικά του μεταλλείου.
Τα περιβάλλοντα πετρώματα της περιοχής δεν διασφαλίζουν την πλήρη στεγανότητα του χώρου, διότι όπως αποδείχθηκε τόσα χρόνια στην πράξη, δεν είναι υδατοστεγή και αδιαπέραστα, αλλά αντίθετα υπάρχει αλληλεπίδραση με τις πηγές νερού της περιοχής, καθώς και με τα νερά της λίμνης Πολυφύτου και του ποταμού Αλιάκμονα.
Η ρύπανση των νερών της λίμνης Πολυφύτου από τα αμιαντούχα απόβλητα του σχεδιαζόμενου ΧΥΤΑΜ, θα θέσει σοβαρό ζήτημα απειλής της ανθρώπινης υγείας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής, αφού τα νερά της αξιοποιούνται –μεταξύ άλλων- για την άρδευση εκτάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Ημαθίας.
Θα θέσει και ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα απειλής της ανθρώπινης υγείας καθώς τα νερά της λίμνης και του Αλιάκμονα αξιοποιούνται επίσης και για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης.
Είμαστε κατά της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων (ΧΥΤΑΜ) στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο της ΜΑΒΕ στα Σέρβια Κοζάνης, που θα ρυπάνει τα νερά της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων των Σερβίων και της Δυτικής Μακεδονίας που αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη ρύπανση του τόπου τους, σήμερα με τον ΧΥΤΑΜ και αύριο με την Καύση Απορριμμάτων, που κυβέρνηση, ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κεντρ. Μακεδονίας και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της “βιομηχανίας των απορριμμάτων” σχεδιάζουν στην ίδια περιοχή.
Από την Κοζάνη μέχρι τη Θεσσαλονίκη είναι κοινός ο αγώνας για καθαρά νερά και προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: fb
Eπιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων