djkvGJ6Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Αιανής, των Καμβουνίων και των Σερβίων χρόνια τώρα έχουν πληρώσει τις επιπτώσεις της λειτουργίας των  Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) που καταλήστευσαν την περιοχή και κατέστρεψαν υγεία των εργαζομένων.

Τα σχέδια για την μετατροπή της περιοχής Ζιδάνι σε τοξική βόμβα δεν είναι σημερινά, έρχονται από πολύ παλιά όταν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις επιδίωκαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έβλεπαν και βλέπουν την διαχείριση των καρκινογόνων αποβλήτων ως κέρδος. Η σημερινή κυβέρνηση πατώντας στα σχέδια όλων των προηγούμενων παρουσιάζει την δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου ως σωτηρία για την περιοχή τώρα που η απολιγνιτοποίηση θα αφήσει χιλιάδες ανέργους. Το προβάλλουν ως ευκαιρία. Από τα πεπραγμένα τους καταρρίπτεται η υποκριτική ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων καθώς στο επίκεντρο δεν μπαίνουν αυτά αλλά το πώς θα φτιάξουν την περιοχή μας σαν ναρκοπέδιο τοξικών αποβλήτων ώστε κάποιοι να βάζουν κέρδη. Περιφερειακή και Δημοτική αρχή αποδεικνύουν πως με τα «ναι μεν αλλά» είναι συνένοχοι στο έγκλημα που ετοιμάζουν, συστρατεύονται με αυτήν την πολιτική. Τα ανταποδοτικά τους τα χαρίζουμε. Λύση δεν είναι ούτε τα ανταγωνιστικά σχέδιο  για ΧΥΤΑ αποβλήτων στο ορυχείο Νότιο Πεδίο μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού αφού και έτσι το κίνητρο θα είναι το κέρδος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων δεν έβαλε πότε στην ζυγαριά κάποιες θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα την μόλυνση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της ζωής των παιδιών μας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο στις κατασκευές σε επαγρύπνηση ώστε με τους αγώνες μας να εμποδίσουμε αυτά τα σχέδια. Καμία «κατά παραγγελία» περιβαλλοντική μελέτη δεν μπορεί να κρύψει τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο σχέδιο στον υδροφόρο ορίζοντα, στο νερό που πίνουμε, που θα ποτίζουν οι αγρότες τα χωράφια τους, στην διαμόρφωση της ίδιας μας της ζωής. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει διαχείριση των αποβλήτων, των απορριμμάτων αλλά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, όχι δίπλα στα σπίτια μας και εκεί που παίζουν τα παιδιά μας!

Κοζάνη 25.1.2021

djkvGJ6