mpaltas theodorosΟ νομός Κοζάνης και οι περιοχές του που σήκωσαν στα… πνευμόνια την ενεργειακή κάλυψη της χώρας, ούτε νεκροταφείο αμίαντου -στην πρώην ΜΑΒΕ - θα «φιλοξενήσουν» γίνοντας η αποθήκη των καρκινογόνων αποβλήτων της χώρας και ούτε με μαύρο φωτοβολταϊκό πλωτήρα τη λίμνη Πολυφύτου θα σκεπάσουν.

Εδώ και 70 χρόνια ένα μεγάλο μέρος του Νομού Κοζάνης έγινε νταμάρι λόγω της εξόρυξης του Λιγνίτη , χωριά ολόκληρα μετεγκαταστάθηκαν, έφυγαν από τον τόπο τους.

Ο νομός Κοζάνης έγινε ο καυστήρας της χώρας και όλη η περιοχής σήκωσε στα πνευμόνια της τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με κόστος ανθρώπινες ζωές τελικά. Ταυτόχρονα όλη η λεκάνη της περιοχής Σερβίων Βελβεντού Πλατανορρεύματος έγινε λίμνη, η λίμνη Πολυφύτου πάνω στη γη των ανθρώπων της περιοχής, πάνω στις περιουσίες από τις οποίες ζούσαν. Υπήρξε πράγματι εργασία όλα αυτά τα χρόνια , αλλά και συνέπειες όχι λίγες και ούτε μικρές.

Και εκεί που περιβαλλοντικά ο νομός θα μπορούσε σταδιακά να ανασάνει έρχονται σχέδια τέτοια που δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, καθώς δεν μπορεί η περιοχή της Κοζάνης να είναι αυτή που θα αποτελέσει το περιβαλλοντικό υποζύγιο της χώρας, να είναι αυτή στην οποία θα «επενδυθεί» ο καρκίνος και η περιβαλλοντική-φυσική υποβάθμιση.

ΧΥΤΑ αμίαντου που θα συσσωρεύει τον αμίαντο της χώρας στην περιοχή του Δήμου Σερβίων, και πιο συγκεκριμένα στην πρώην ΜΑΒΕ, δίπλα από την κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα, δίπλα στη Λίμνη Πολυφύτου, από την οποία υδρεύεται και η Θεσσαλονίκη.

Να το ξεχάσουν οι σχεδιαστές. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τι σημαίνει αμίαντος, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι προκαλεί καρκινογένεση, αλλά θα σταθώ στο ψεύτικο «κερασάκι» μιας δηλητηριώδους τούρτας. Πάντα τέτοιες «επενδύσεις» φτιασιδώνονται με «περιβαλλοντικές μελέτες» που λένε ότι δεν θα επιφέρει μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα και ότι η τεχνολογία αντιρρύπανσης έχει προχωρήσει.

Όσοι κάνουν τέτοιους υπολογισμούς στην ουσία λένε δεν θα έχουμε πάρα πολλούς καρκίνους –και άλλες ασθένειες- αλλά …πολλούς! Εκτός από αυτό υπάρχει και η οικολογική αλλοίωση-καταστροφή όλης της περιοχής με τη δημιουργία ενός τέτοιου νεκροταφείου. Αντί να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η ΜΑΒΕ, αντί να αναδειχθεί το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα Μπουχάρια στο Μικρόβαλτο , όλη η περιοχή Ιλαρίωνα με την απαιτούμενη ανάπλαση ς, αντί να υπάρχει ένα σχέδιο για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, επιλέγουν σε μέρος που και επιστημονικά αντενδείκνυται να κατασκευάσουν τη χωματερή αμίαντου όλης της χώρας. Να δημιουργήσουν χωματερή αμιάντου πάνω σε σεισμικό ρήγμα, δίπλα στη ροή του Αλιάκμονα, θάβοντας τελικά τον υγροβιότοπο, τη βιοποικιλότητα με όχι απρόβλεπτες , αλλά προβλέψιμες συνέπειες και για την ίδια τη ζωή.

Και οι «επενδύσεις» συνεχίζονται πάλι στον Αλιάκμονα, στη λίμνη αυτή τη φορά. Επιδιώκουν να σκεπάσουν τη λίμνη με φωτοβολταικά και ταυτόχρονα να σκοτεινιάσουν τον βυθό , αλλά και το πανέμορφο τοπίο της περιοχής μας. Αυτή ήταν η ανάδειξη και ο σχεδιασμός σε ένα από τα καλύτερα μέρη της χώρας; Οι Μούσες οι Ναϊάδες αντί για τα νερά της λίμνης να βλέπουν …χιλιόμετρα φωτοβολταϊκών ταψιών. Αντί να υλοποιηθεί ένα ισχυρό περιβαλλοντικό και τουριστικό πλάνο βασιζόμενο στο φυσικό κάλλος και στην ιστορία της περιοχής επιλέγουν τον καθρέφτη των Πιερίων, τη λίμνη Πολυφύτου, να τον μεταβάλλουν σε έναν μαύρο πλωτήρα.

Και όλα αυτά πάνε να γίνουν όχι απλά με τις ευλογίες και τη συναίνεση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά με την παρότρυνση, εμφανίζοντας και βαπτίζοντας την καταστροφή ως ανάπτυξη, υιοθετώντας την ιδεολογία που θέλει τη λέξη «επένδυση» από μόνη της να είναι ιερή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής , του Νομού, οι συλλογικότητες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα επιτρέψουν τελικά την εφαρμογή αυτών των αντιπεριβαλλοντικών «επενδύσεων».

Ο Νομός Κοζάνης σήκωσε-και σηκώνει- για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι στην πλάτη αλλά στα πνευμόνια του τις ενεργειακές ανάγκες, την ενεργειακή κάλυψη της χώρας και δεν μπορεί να επιλέγεται η κάθε γωνιά του νομού να επιβαρυνθεί. Η περιοχή Σερβίων Βελβεντού – Πλατανορρεύματος- Πιερίων – Καμβουνίων χρειάζεται πράγματι ανάπτυξη, αλλά ήπια σε τομείς που θα την αναβαθμίσουν και όχι νεκροταφείο αμίαντου και ούτε φωτοβολταΪκά που θα σκεπάσουν τη λίμνη.

https://www.facebook.com/thodwrisbalt

mpaltas theodoros