Οι δυνατότητες αξιοποίησης του περιβαλλοντικού πλούτου της Δυτικής Μακεδονίας ως κεφάλαιο στην παραγωγή εργασίας και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας μέσα από καινοτόμες δράσεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.
Στα πλαίσια επένδυσης των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, όπου έχουν διατεθεί 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων καθαρού αναπτυξιακού χαρακτήρα στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, προτάθηκε η δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας με βιομηχανική, βιοτεχνική, επαγγελματική και επιστημονική ζώνη, όπου θα επαναχρησιμοποιούνται οι φυσικοί πόροι της περιοχής και τα δευτερογενή υλικά, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία και στην ενίσχυση της εργασίας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης τόνισε τη σημασία αξιοποίησης όλων των πρόσθετων δυνατοτήτων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προς όφελος της περιοχής και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, αλλά και όλων των κοινωνικών και επιστημονικών εταίρων στην κατεύθυνση αυτή. Για το τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας, ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη που θα υπάρξουν για την οικονομία και το περιβάλλον και πρότεινε να δημιουργηθεί στην περιοχή των Καμβουνίων, στο πρώην εργοστάσιο μεταλλείων αμιάντου Βορείου Ελλάδος.
Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης της συγκρότησης των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της περιοχής των Πρεσπών και της Καστοριάς, φορείς οι οποίοι έχουν ενταχθεί πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης, προστασίας και αξιοποίησης του περιβαλλοντικού αποθέματος.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ