mav24121Για το ΧΥΤΑ αμιάντου άνοιξε εκ νέου η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο  της Τέταρτης. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι έχει συσταθεί επιτροπή με τον κ. Νίκο Λυσσαρίδη και δυστυχώς παρεξηγήθηκε η θέση της περιφερειακής αρχής, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πάρθηκαν  αποφάσεις.

«Ανοίξαμε τη συζήτηση για να δούμε αν περιβαλλοντικά στέκει το εγχείρημα εκεί που ήδη έχει λειτουργήσει κύτταρο και έχει θεσμοθετηθεί ως ΧΥΤΑ αμιάντου. Δεν αποφασίσαμε να δημιουργηθεί να ΧΥΤΑ αμιάντου, αυτό είχε αποφασιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο το 2016. Κάποιοι συνάδελφοί μας κατηγόρησαν ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την προοπτική της περιοχής όταν αυτοί είχαν ψηφίσει υπέρ. Τότε δεν αντέδρασαν για τον ενταφιασμό 30.000 τόνων στην περιοχή. Τώρα θίγει την περιοχή; Βλέπουμε μια διφορούμενη στάση, παράλογη, πριν από 5 χρόνια δεν πείραζε ο αμίαντος, τώρα πειράζει, όταν ψήφιζε η κα Ζεμπιλιάδου και ο κ. Χριστοφορίδης που τότε ήταν στην παράταξη Καρυπίδη.

Στην απόφαση του 2016 που αναγνώστηκε από τον ίδιο «διασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία τους με τα πλέον αυστηρά κριτήρια προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος». Και συγκεκριμένα αναφέρεται: Τα λοιπά απόβλητα που θα παραχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πλέον αυτών των ΜΑΒΕ δύναται να διατίθενται στα ΜΑΒΕ υπό την ΠΔΜ ως ιδιοκτήτη είτε στο ειδικό κύτταρο μέχρι την οριστική πλήρωσή του, χωρητικότητας 10.000-15.000 τόνους είτε σε νέο κύτταρο εντός του χώρου   για τις υπόλοιπες ποσότητες αμιάντου της Δυτικής Μακεδονίας». «Αυτοί που ψήφιζαν, έρχονται και κατακρίνουν την ίδια απόφαση. Τι έχουν να πουν ότι ψήφισαν να ενταφιαστούν 30.000 τόνοι; Αν θάβουμε 30.000 τόνους δεν κινδυνεύει η χώρα, η λίμνη και οι ψαράδες, τώρα με 10.000 τόνους είναι καταστροφή;»

Ο κ. Θόδωρος Καρυπίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  έκανε παρέμβαση: «Σε αυτόν το χώρο στο ένα κύτταρο, θα ενταφιάζαμε τον αμίαντο από τον καθαρισμό του εργοστασίου και εν δυνάμει για το δικό μας τον αμίαντο ώσπου να κλείσει η χωρητικότητα του κυττάρου. Χρησιμοποιήθηκαν οι 15.000 τόνοι Η ΔΙΑΔΥΜΑ θέλησε να φέρει αμίαντο από τη ΔΕΗ και δεν μπόρεσε. Το κύτταρο έκλεισε. Υπήρχαν 6-7 κύτταρα και στα ορυχεία της ΔΕΗ και αξιοποιήθηκαν τα 4. Τώρα δεν υπάρχει κανένα αδιειοδοτημένο κύτταρο. Για αυτό και η ΔΙΑΔΥΜΑ κράτησε κάποιες ποσότητες αμιάντου σε ειδικές αποθήκες πλησίον του ορυχείου». «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που διαβάσατε την απόφαση ότι τελικά μιλάει για τον αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας είπε η κα Ζεμπιλιάδου, «ευτυχώς το ψηφίσαμε γιατί περιορίσαμε τον αμίαντο στη Δυτική Μακεδονία. Η συζήτηση που ξεκίνησε είναι να γίνει χώρος αμιάντου σε όλη τη Δυτική Μακεδονία».

Ιωάννα Παπαδημητρίου/prlogos.gr

mav24121