Τιμήθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας μαθητές από δύο σχολεία της Φλώρινας που πήραν το πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας

IMG 8502Τιμήθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Μαΐου 2016, οι μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία του Αμμοχωρίου και του Βαρικού της Φλώρινας, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που αφορούσε τη Νανοτεχνολογία.

Ο διαγωνισμός «Let's talk about nano», στον οποίο συμμετείχαν και άλλα σχολεία από την Ελλάδα, συνδιοργανώθηκε από το Nano Diode Ευρωπαϊκό Έργο (project) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης (ο Ελληνικός Εταίρος είναι η Science View). Συμμετείχαν στο διαγωνισμό με το φιλμ «Florinano» -φέρει το όνομά της κοινότητας- στο οποίο περιγράφουν ένα πολύ γνωστό φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με την υπερ-υδροφοβικότητα των φύλλων του λωτού: το «φαινόμενο του λωτού». Η κοινότητα Florinano μελετά κι άλλα υπερ-υδροφοβικά φυτά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και το μπρόκολο. Στο φιλμ παρουσιάζονται εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, όπως είναι τα υπερ-υδροφοβικά ξύλα και υφάσματα.   Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 18 μαθητές από την Ε' και την Στ' τάξη των δημοτικών σχολείων Αμμοχωρίου, ενός χωριού κοντά στην πόλη της Φλώρινας , και Βαρικού, που είναι από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του νομού.

Οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους και τους ερευνητές της διδακτικής φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δημιούργησαν μέσα σε δέκα ημέρες αυτό το φιλμ. Σημαντική βοήθεια είχαν από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, το δημοσιογράφο-φωτογράφο Πάνο Κεφαλά, ενώ το φιλμ έντυσε μουσικά ο συνθέτης Γιώργος Σταυριανός.

IMG 8505

mikrovalto.gr