Χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν οι άνδρες ήταν τυπικοί με τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και στη χώρα μας.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 3.244 άνδρες με τη νόσο, 1.821 περίπου καταλήγουν, ποσοστό 56,1%...
Ο καρκίνος του προστάτη, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι ένας καρκίνος που μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και οι άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, που είναι η ομάδα αυξημένου κινδύνου για τη νόσο, πρέπει και μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο. Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δε δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον ουρολόγο του. Αντίθετα, αν προκύψει ο καρκίνος αυτός και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές εξελίξεις.
O προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα και μέγεθος καρυδιού και οι ρόλοι του είναι να ενισχύει το σπέρμα και να συμμετέχει στον μηχανισμό εγκράτειας ούρων. Χαρακτηριστικό του είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να αλλάζει μέγεθος και να μεγαλώνει. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, όταν ο άνδρας περάσει τα 50-60 χρόνια, επειδή, καθώς ο αδένας υπερτρέφεται, σταδιακά συμπιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την ούρηση. Κατά συνέπεια, η κύστη δεν αδειάζει εντελώς και παρατηρείται συχνουρία.
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η συχνουρία, ειδικά το βράδυ όπου ο άνδρας μπορεί να σηκώνεται, ακόμη και κάθε δύο ώρες, για να επισκεφτεί την τουαλέτα, ενώ το πρωί περιμένει αρκετά (π.χ. 2 λεπτά) μέχρι να ξεκινήσει η ροή των ούρων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών. Δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν υπόνοιες για ύπαρξη κακοήθειας, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά και πάντα με τις οδηγίες του ουρολόγου.
medicalnews.gr