Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Μελιτζάνα… η παρεξηγημένη!!!

 .

gesou13.7.12Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί έφερε και τα καλοκαιρινά του φρούτα και λαχανικά. Ένα από τους κύριους εκπρόσωπους των λαχανικών του καλοκαιριού η μελιτζάνα. Τρόφιμο χαμηλό σε θερμίδες και με πλούσιο διατροφικό προφίλ, περιέχεται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα όπως ο μουσακάς, το τουρλού, το ιμάμ και η νόστιμη μελιτζανοσαλάτα. Παρόλα το οφέλη της όμως, δύσκολα θα εντοπίσουμε παιδί που θα την φάει με ευχαρίστηση.. Ας δούμε λοιπόν τα διατροφικά οφέλη αυτής, καθώς και τρόπους για να την εισάγουμε στην καθημερινή μας μαγειρική, κάνοντας τη πιο ελκυστική!!!

Τα διατροφικά οφέλη της μελιτζάνας

  • Η μελιτζάνα είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά, και παράλληλα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα 100g του τροφίμου περιέχουν μόνο 24 θερμίδες και παράλληλα μας παρέχουν το 9% των απαραίτητων φυτικών ινών που χρειαζόμαστε στη μέρα μας.
  • Αποτελέσματα μελετών συσχετίζουν την κατανάλωση μελιτζάνας με τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα μας. Αυτό μας δείχνει ότι τα φυσικά προϊόντα έχουν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα της υγείας μας και ότι δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε τεχνητά τρόφιμα για να την ενισχύσουμε
  • Η μελιτζάνα περιέχει μεγάλο ποσοστό των βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνες βασικές για τη λειτουργία του μεταβολισμού των τροφών στο σώμα αλλά και την καλύτερη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
  • Πλούσια σε μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σε διάφορα επίπεδα.
  • Στη φλούδα της μελιτζάνας, όπως μας προσδίδει και το έντονό της χρώμα, περιέχεται μεγάλο ποσοστό φλανονοειδών, οι ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές εμφανίζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν τον οργανισμό ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, φλεγμονών, της γήρανσης και νευρολογικών διαταραχών.

 

Τρόποι να εισάγουμε τη μελιτζάνα στη διατροφή μας

Καταρχάς για να κάνουμε τη μελιτζάνα πιο ελκυστική για τα παιδιά, αλλά και για τα ‘μεγάλα’ παιδιά που δυσκολεύονται να την καταναλώσουν, πάντα όταν σκοπεύουμε να την μαγειρέψουμε πρέπει να την ξεπικρίσουμε. Καθαρίστε και κόψτε την στο σχήμα που σας βολεύει και βάλτε τη σε νερό με αλάτι για τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά μαγειρέψτε την.

  • Χρησιμοποιήστε τη μελιτζάνα στα φαγητά σας χωρίς να την τηγανίζεται. Η μελιτζάνα γίνεται εξίσου γευστική, και πολύ πιο υγιεινή, όταν ψήνεται. Χρησιμοποιήστε το γκριλ του φούρνου για να ψήσετε τη μελιτζάνα σε αντικολλητικό ταψί ή λαδόκολλα, ή ψήστε στη μελιτζάνα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι ή στη γκριλιέρα ή την τοστιέρα σας.
  • Φτιάξτε κρουτόν μελιτζάνες και βάλτε τα στις σαλάτες σας. Κόψτε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια και ψήστε στο γκριλ του φούρνου. Κατόπιν διατηρήστε στο ψυγείο σε αεροστεγές τάπερ.
  • Φτιάξτε τουρσί μελιτζάνας και διατηρήστε το σε βάζα με ξύδι.
  • Φτιάξτε ελκυστικά για τα παιδιά φαγητά. Το παιδί δεν θα φάει εύκολα ιμάμ, αλλά θα φάει βαρκούλες μελιτζάνας με στρώση τυριού χαμηλό σε λιπαρά με σχεδιασμένο προσωπάκι με μάτια ελιές και μύτη και χαμόγελο πιπεριές.
  • Φτιάξτε μελιτζανοσαλάτα, με προσεκτική πρόσθεση ελαιολάδου, και συνοδεύστε το κύριο γεύμα σας με σπιτική αλοιφή.
  • Βάλτε μελιτζάνες στις σάλτσες για τα μακαρόνια.
  • Φτιάξτε γλυκό του κουταλιού μελιτζάνες και έχετε στο ντουλάπι σας ένα πρωτότυπο, γευστικό και υγιεινό γλυκό.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.