kapl612 1Είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην τάξη λαμιώδη και στην οικογένεια χειλανθή, είναι δε συγγενικό φυτό με τη ρίγανη. Είναι ιθαγενές των χωρών της Μεσογείου. Το ύψος της φτάνει τα 60 εκατοστά, ο βλαστός είναι τετραγωνικός, πολύκλαδος.

Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό,, αλλά και ως αφέψημα.

Από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό .

Στην Ελλάδα η μαντζουράνα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού. Σήμερα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους.

Χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο, ,σκόνη, φρέσκα φύλλα ή αποξηραμένα φύλλα,

Η μαντζουράνα έχει πολλές χρήσεις με πολλά οφέλη για την υγεία.

Στο μεταποιητικό τομέα, το λάδι χρησιμοποιείται ως άρωμα σε σαπούνια και στην αρωματοποιία (καλλυντικά.)

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΕΔΑΦΟΣ

Η μαντζουράνα ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια που αποστραγγίζονται καλά. Καλύτερο pH ανάπτυξης το 6,8, αλλά αναπτύσσεται καλά και σε μεγαλύτερο pH, μπορεί να αναπτυχθεί και σε pH 4,9-8,7.

ΚΛΙΜΑ

Προτιμά περιοχές με μάλλον ήπιο κλίμα. Παρουσιάζει μειωμένη αντοχή στο κρύο

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

Όργωμα, και μετά σβάρνισμα.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Με σπόρο η παραφυάδες

Η φύτευσης των σπορόφυτων ή των παραφυάδων γίνεται Οκτώβριο ή σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο Μάρτιο.

Με σπόρο

α) σε σπορείο: Εφαρμόζεται όταν πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση σε βαρύ χωράφι που δημιουργεί στην επιφάνεια κρούστα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου ή εαρινή σπορά (αρχές Ιουνίου).

β) Απευθείας σπορά στο χωράφι: Χρειάζεται περισσότερη ποσότητα σπόρου σε σχέση με τη σπορά σε σπορείο. Εφαρμόζεται σε εδάφη ελαφρά

Με παραφυάδες

Τμήματα βλαστού με ριζικό σύστημα τα οποία αφαιρούνται από το μητρικό φυτό και φυτεύονται απευθείας στο χωράφι.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

Αποστάσεις φύτευσης 50-60 cm μεταξύ των γραμμών και 20 cm μεταξύ των φυτών για να είναι πιο εύκολος ο χειρισμός των ζιζανίων

ΛΙΠΑΝΣΗ

Χρήση Αζωτούχο λίπασμα αυξάνει την αυξάνει την παραγωγή φύλλων.

ΑΡΔΕΥΣΗ

Έχει περισσότερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με την ρίγανη

ΖΙΖΑΝΙΑ

Καταπολέμηση με σκαλίσματα. Χρειάζεται περισσότερα σκαλίσματα από τη ρίγανη. Κυριότερα ζιζάνια είναι η αγριάδα, περικοκλάδα και ο βέλιουρας.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Συλλογή συνήθως τέλη Ιουνίου- Αυγούστου όταν είναι σε πλήρη ανθοφορία. Η απόδοση σε ξηρό βάρος είναι περίπου 250 kg/στρ. Συλλέγεται μηχανικά με χορτοκοπτικό και ξηραίνεται στη σκιά.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΥ

Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0,5-4%.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το μαντζουράνα είναι ένας μεγάλος αντισηπτικός, αντιβακτηριακός, αντιμυκητιασικός και αντιικός παράγοντας. Ως αποτέλεσμα, καταπολεμά διάφορες κοινές ασθένειες,

Καθαρίζει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Βελτιώνει την όρεξη, ανακουφίζει από την ναυτία, εξαλείφει τον μετεωρισμό, προλαμβάνει εντερικές λοιμώξεις, καταπραΰνει τον πόνο από κράμπες στο στομάχι, μας ανακουφίζει από την διάρροια η την δυσκοιλιότητα.

Το τσάι που φτιάχνεται από τα φύλλα ή τα λουλούδια χρησιμοποιείται για ρινική καταρροή και κρυολογήματα σε βρέφη και νήπια, τον ξηρό και ερεθιστικό βήχα, την πρησμένη μύτη και λαιμό και τον πόνο στο αυτί.

Το τσάι μαντζουράνας χρησιμοποιείται επίσης για διάφορα προβλήματα πέψης, όπως κακή όρεξη, ηπατική νόσο, χολόλιθοι, εντερικό αέριο και κράμπες στομάχου.

Γυναίκες χρησιμοποιούν το τσάι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και την προώθηση της ροής του μητρικού γάλακτος.

Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν:

Τη θεραπεία διαβήτη, προβλήματα ύπνου, μυϊκούς σπασμούς, πονοκεφάλους, διαστρέμματα, μώλωπες και πόνο στην πλάτη.

Χρησιμοποιείται επίσης ως «νευρικός τονωτικός» και «καρδιακός τονωτικός», και για την προώθηση καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος.

Το λάδι μαντζουράνας

Χρησιμοποιείται για το βήχα, προβλήματα στην χοληδόχο κύστη, τις κράμπες στο στομάχι και τις πεπτικές διαταραχές, την κατάθλιψη, τη ζάλη, τις ημικρανίες, τους νευρικούς πονοκεφάλους, τον νευρικό πόνο, την παράλυση,

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητο να καταχραστεί μια μαντζουράνα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται σε σπάνιες περιπτώσεις με τη μορφή αδύναμων πονοκεφάλων και κακής διάθεσης.

Η μαντζουράνα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα μέλη της οικογένειας (βασιλικό, ύσσωπο, λεβάντα, μέντα, ρίγανη και φασκόμηλο).

Άλλες παρενέργειες είναι η υπογλυκαιμία σε άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη, επιδείνωση απόφραξης εντέρου την, αύξηση εκκρίσεων στομάχου και εντέρων, την επιδείνωση άσθματος ή εμφυσήματος, την επιδείνωση επιληψίας και την επιδείνωση ουρικής απόφραξης.

Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ υψηλότερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση. Πρέπει να λαμβάνεται λοιπόν μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.



https://www.youtube.com/watch?v=C2csm17tWUY&list=PL6FyFv-gFgt8H8ngXDq3ikAILJpLutcRH&index=13

kapl612 1

kapl612 2

kapl612 3