gefrymn13820 1 - Αντίγραφο

Εκπνέοντος του συμβατικού χρόνου περαίωσης του έργου συντήρησης της γέφυρας Ρυμνίου (οι 5 εβδομάδες συμπληρώνονται ημερολογιακά το βράδυ της Κυριακής 16 Αυγούστου), οι εργασίες πλέον βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποπεράτωσής τους.

Οι εκκρεμότητες ολοκλήρωσης του έργου το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Αυγούστου, αφορούσαν -από την οπτική εκτίμησή μας-, την πλήρωση με ειδικό ασφαλτικό υλικό του τελευταίου αρμού διαστολής (από τους 15 περίπου), την τοποθέτηση 2-3 πλακών στα πλαϊνά πτερύγια της γέφυρας, τη διευθέτηση κάποιων παραμορφωμένων κιγκλιδωμάτων, την περισυλλογή των μπαζών από την αποξήλωση των αρμών διαστολής και γενικότερα στον καθαρισμό της γέφυρας, και τέλος στη διαγράμμιση του ασφαλτικού οδοστρώματος της γέφυρας.

gefrymn13820 1

gefrymn13820 2gefrymn13820 3

gefrymn13820 4gefrymn13820 5

gefrymn13820 6gefrymn13820 7

Πότε θα παραδοθεί σε κυκλοφορία των οχημάτων η γέφυρα Ρυμνίου;

Είναι το κυρίαρχο ερώτημα -εν όψει μάλιστα και της εορτής της Παναγίας του Δεκαπενταύγουστου- που ενδιαφέρει τους κατοίκους των όμορων οικισμών πέριξ της γέφυρας και τους κατοίκους της ορεινής ζώνης των Καμβουνίων που ταλαιπωρήθηκαν αυτό το διάστημα των πέντε εβδομάδων από την απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσω της γέφυρας Ρυμνίου.

Λαμβάνοντας υπόψη:

- την από 5.8.2020, ημέρα Τετάρτη, δήλωση του αντιπεριφρειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης κ. Τσιούμαρη ότι η γέφυρα «θα παραδοθεί προς κυκλοφορία στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας», δηλαδή της εβδομάδος που διανύουμε.

- το υπόλοιπο των εργασιών με την ολοκλήρωση των εργασιών πλήρωσης των αρμών από το βράδυ της Πέμπτης 13/8 (κομβική εργασία), και με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν η απομάκρυνση των μπαζών και ο καθαρισμός του οδοστρώματος.

- τη σχετική δυσκολία να γίνει εντός της Παρασκευής 13/8 και η διαγράμμιση του οδοστρώματος.

Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεν δυσκολίες για την επίσημη άμεση παράδοση σε κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα (κυρίως λόγω της διαγράμμισης), αλλά θα μπορούσε από το απόγευμα της Παρασκευής (σήμερα 14/8), παραμονής της εορτής της Παναγίας, «σιωπηρά», με «ιδίαν ευθύνη» ή με επισημάνσεις αυξημένης προσοχής, να επιτραπεί η διέλευση των οχημάτων.

Μακάρι βέβαια με επίσημη ανακοίνωση της Π.Ε. Κοζάνης να δοθεί κανονικά από σήμερα σε κυκλοφορία των οχημάτων η γέφυρα Ρυμνίου…

gefrymn13820 8

Πρόβλημα με τμήμα των κιγκλιδωμάτων του αναχώματος της γέφυρας;

Όπως μας επισήμαναν και κάτοικοι του Ρυμνίου, από το σεισμό του 1995, υπάρχει ένα πρόβλημα με τις υψομετρικές διαφορές σε ορισμένα βάθρα των κιγκλιδωμάτων (περί τα 100 μ.) του αναχώματος της γέφυρας από την πλευρά του Ρυμνίου, που πέρα από την αισθητική ανομοιομορφία, οι θέσεις των στηθαίων και οι προεξέχουσες ή βυθιζόμενες βάσεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας σε περίπτωση εκτροπής οχήματος.

gefrymn13820 9

gefrymn13820 10gefrymn13820 11

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι ως άνω εργασίες επιδιόρθωσης εμπεριέχονται στην τρέχουσα εργολαβία συντήρησης της γέφυρας, σε κάθε περίπτωση όμως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα και να προβούν -αν χρειαστεί- στις απαραίτητες ενέργειες.

Γ.Μ./mikrovalto.gr