keptran6319Από 19/12/2018, ξεκίνησε η δεύτερη (Β΄) φάση της διαδικασίας υλοποίησης του έργου: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» (Ν. 4563/2018, ΦΕΚ Α΄ 169), η οποία αφορά στην πιστοποίηση των ενδιαφερόμενων πολιτών ως δικαιούχων του έργου και στην ένταξή τους σε αυτό και έχει καταληκτική ημερομηνία τη 19η Μαρτίου 2019.

Εδώ και 15 μέρες περίπου το ΚΕΠ της δημοτικής ενότητας Καμβουνίων στο Τρανόβαλτο δέχεται αιτήσεις-δηλώσεις των δικαιούχων μόνιμων κατοίκων των οικισμών Τρανοβάλτου, Μικροβάλτου και Φρουρίου, ενώ δεν είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ηλεκτρονικής καταχώρησης για τους οικισμούς της Ελάτης και των Λαζαράδων (που υπάγονται στο πρόγραμμα με βάση το σχετικό ΦΕΚ) που πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι τους (Ελάτης και Λαζαράδων) δεν μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ένταξης στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ούτε για τους μόνιμους κατοίκους του Λιβαδερού, ενώ το πρόβλημα υπάρχει και για τους περισσότερους οικισμούς της δημοτικής ενότητας Σερβίων.

Με τα παραπάνω προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν μπορεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αιτήσεων του συνόλου του πληθυσμού που δικαιούται (δείτε  ΕΔΩ) την ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 19 Μαρτίου 2019. Και η απάντηση βέβαια, με τις επικρατούσες συνθήκες, είναι όχι και θα απαιτηθεί οπωσδήποτε παράταση των προθεσμιών υποβολής των αιτήσεων, εφόσον πρώτα ξεπεραστεί το πρόβλημα με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε όλους τους δικαιούχους.

Για τους μόνιμους κατοίκους που είναι ανοιχτή η πρόσβαση ηλεκτρονικής καταχώρησης στο πρόγραμμα (Τρανοβάλτου, Μικροβάλτου, Φρουρίου), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και υποβάλλονται στο ΚΕΠ Τρανοβάλτου είναι:  

• Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση

• Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (Δ.Α.Τ.) ή άλλου επίσημου πιστοποιητικού της ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, άδεια παραμονής κ.α.) του ενδιαφερόμενου,

• Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους,

• Αντίγραφο του λογαριασμού ηλεκτροδότησης (ΔΕΗ κλπ) της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου, ο οποίος να έχει εκδοθεί μέχρι και έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων

• Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ του ενδιαφερόμενου (λογαριασμός τηλεφωνίας ή ύδρευσης)

Κατά περίπτωση, εφόσον υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως την έκδοση λογαριασμού ηλεκτροδότησης σε άλλο όνομα, ή άλλα σχετικά ζητήματα, οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο ΚΕΠ Τρανοβάλτου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την αίτηση-δήλωση θα πρέπει να επιλέγεται και ο πάροχος του ψηφιακού σήματος, που μπορεί να είναι η DIGEA ή η COSMOTE. Η DIGEA θα ενεργοποιηθεί με επίγειο ψηφιακό αναμεταδότη και θα καλύπτει παροχές (δωρεάν εξοπλισμό, εγκατάσταση) και υπηρεσίες για 8 έτη, ενώ αντίστοιχα η COSMOTE διαθέτει δορυφορικό ψηφιακό σήμα και παρέχει υπηρεσίες για 2 έτη.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

keptran6319