metax17.4 38_167ΘΕΜΑ: α) «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Συντήρηση του πετρόκτιστου κτηρίου (ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ) Μεταξά του Ε. Ο. Π.»

β) «Συντήρηση της αίθουσας της Τ. Κ. Μεταξά που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου.»

 Κύριε Δήμαρχε,

Επανέρχομαι για πολλοστή φορά (γραπτά και προφορικά) σχετικά με το παραπάνω α και β θέμα.

            Όπως, προσωπικά, γνωρίζετε, ανάγκη και επιθυμία όλων των συγχωριανών μας είναι να ζητήσουμε να κάνετε κάτι, με την ελπίδα να βρεθεί στο πρόβλημα αυτό άμεση λύση, γιατί θέλουμε στο παραπάνω κτήριο (του πρώτου θέματος) να στεγαστούν: Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Μεταξά, β) Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος «Ο ΚΕΔΡΟΣ» Μεταξά, γ) Ο Σύλλογος Μεταξιωτών Κοζάνης με την αξιόλογη βιβλιοθήκη και το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό του και δ) Η λαογραφική συλλογή του χωριού με αρκετό υλικό σε αντικείμενα (σκεύη και εργαλεία) από τις ασχολίες και γενικότερα από τον πολιτισμό των κατοίκων του χωριού Μεταξά, που δυστυχώς, βρίσκεται στοιβαγμένο σε μια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου από το έτος που έπαψε πια να λειτουργεί. Προτείνουμε το χώρο αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι αν επισκευαστεί και συντηρηθεί θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τις ανάγκες του χωριού σε ανθρώπινο και πολιτιστικό επίπεδο.

 Κύριε Δήμαρχε,

Για την ιστορία του κτηρίου επιτρέψτε μας να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

α) Στην τετραετία 1999-2002, με έγγραφο του τότε Δημάρχου Σερβίων κ. Παναγιώτη Καραντάκου, ζητήθηκε η παραχώρηση του κτηρίου, το οποίο στις αρχές του 2003 παραχωρήθηκε στο Δήμο Σερβίων και στη συνέχεια στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταξά, επί δημαρχίας κ. Δημοσθένη Κοκολιού.

β) Από την περίοδο εκείνη και με έγγραφο του τότε Δήμου Σερβίων προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ζητήθηκε να γίνει στατική μελέτη του κτηρίου και μαζί μελέτη για την αποκατάσταση της σκεπής, του δαπέδου και της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

γ) Ο Δήμος Σερβίων, την τετραετία 2003-2006, ενέκρινε ποσό 80.000 ευρώ, για ν’ αρχίσουν οι παραπάνω εργασίες.

δ) Όλα τα παραπάνω έγγραφα- στοιχεία, βρίσκονται κατατεθειμένα στο αρχείο του Δήμου Σερβίων- Βελβεντού.

                Δ υ σ τ υ χ ώ ς, μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτε και δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε το έργο, με αποτέλεσμα η σκεπή να κινδυνεύει να πέσει, τα τζάμια των παραθύρων να είναι σπασμένα, και ο περιβάλλων χώρος να παραμένει παραμελημένος, με κίνδυνο ατυχήματος για τα παιδιά που συγκεντρώνονται εκεί για να παίξουν τις γιορτές, τα Σαββατοκύριακα και κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού.

Κύριε Δήμαρχε,

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε όπως το παραπάνω έργο ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτησή του. Είναι κάτι που το περιμένουμε πώς και πώς, γιατί θα μας βοηθήσει όλους, να προσφέρουμε τις μικρές μας υπηρεσίες, με μεγαλύτερη προθυμία και ζήλο, για το καλό όλων των συγχωριανών μας.

Όσο για το β θέμα, η αρμοδιότητα του οποίου ανήκει κατά πρώτον στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Ιωάννη Μπλαχάβα, ο οποίος, καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και πολλές φορές, από όσο γνωρίζουμε, σας έχει ενοχλήσει και κατά δεύτερον στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Σερβίων- Βελβεντού κ. Ευθύμιο Δισερή, ο οποίος γνωρίζει το θέμα και σε μια συνάντηση που είχαμε μαζί του στο χωριό μας, πήραμε τη διαβεβαίωση ότι η αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος θα συντηρηθεί και θα τακτοποιηθεί, χορηγώντας τα απαραίτητα υλικά για να χρησιμοποιείται ως αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων και προθυμοποιηθήκαμε να βοηθήσουμε όλοι μας (τοπικοί φορείς και ιδιώτες) για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.

Δυστυχώς και σ’ αυτό το αίτημα μέχρι σήμερα δε βρήκαμε ανταπόκριση.

Σήμερα, η αίθουσα είναι ελεύθερη· τα κλειδιά από τον ενοικιαστή τα έχει παραλάβει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, όπως μας έχεις διαβεβαιώσει και περιμένουμε εμπράκτως το δικό σας ενδιαφέρον.

Σας βεβαιώνουμε ότι από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να καταστούν τόσο το κτήριο «ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ» του Ε. Ο. Π., όσο και η Κοινοτική Αίθουσα, φάρος προόδου και πολιτισμού για τον τόπο μας που τόσα αγαπάμε.

Κύριοι, Δήμαρχε, Αντιδήμαρχε και Πρόεδρε,

Σας είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή. Συγχωριανοί μετανάστες, συγχωριανοί από Κοζάνη και άλλα μέρη της πατρίδας μας με τις οικογένειές τους, περνούν της καλοκαιρινές διακοπές στον τόπο που γεννήθηκαν, μαζί με τους δικούς τους. Πολλοί μάλιστα συνταξιούχοι από το Πάσχα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μένουν στο χωριό, απολαμβάνοντας την ησυχία του και τον καθαρό αέρα. Θα είναι πολύ λυπηρό για ένα μεγάλο χωριό, όπως είναι ο Μεταξάς να μην έχει ένα χώρο συγκέντρωσης για ψυχαγωγία, για όλους, παλαιότερους και νεότερους. 

Κύριε Δήμαρχε,

Επειδή πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε κι εμείς, ως οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία να έχουμε τ’ αυτονόητα, γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνο η ιστορία, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου, αλλά και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, που τον απαιτεί, αλλά δεν τον βλέπει, έτσι που εύλογα αναρωτιόμαστε. Γιατί άραγε;

Αναρωτιόμαστε πάλι, αν υπάρχει και μία τοπική κοινότητα στο νέο διευρυμένο καλλικράτειο Δήμο Σερβίων- Βελβεντού, που να μην έχει, έστω και μία αίθουσα, για τον σκοπό που τη θέλουμε κι εμείς, δηλαδή να μαζεύονται οι κάτοικοι ή να στεγάζονται σ’ αυτήν οι διάφοροι σύλλογοι που έχει. Γιατί αυτή η αντιμετώπιση μόνο για τους Μεταξιώτες; Γιατί το συγκεκριμένο κτήριο έχει καταντήσει, χωρίς υπερβολή, όλα αυτά τα χρόνια, «γεφύρι της Άρτας»; Γιατί οι υποσχέσεις των αρμοδίων μένουν μόνο υποσχέσεις, τι κι αν το αίτημα το βρίσκουν όλοι λογικό και δίκαιο; Γιατί παραμένει εγκαταλελειμμένο, ως τώρα, ενώ θα μπορούσε από καιρό να είναι έτοιμο;

Κύριε Δήμαρχε,

Κλείνοντας, είμαστε βέβαιοι ότι θα δείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον για τα παραπάνω έργα που είναι αίτημα όλων των συγχωριανών μας όπου κι αν ζουν, στο χωριό ή μακριά απ’ αυτό.

Γι’ αυτό δεχτείτε, εκ των προτέρων τις ε υ χ α ρ ι σ τ ί ε ς μας και ευχόμαστε το επίπονο και δύσκολο έργο που διακονείτε στο μεγάλο Δήμο Σερβίων- Βελβεντού να αποβεί ωφέλιμο και παραγωγικό για την εξυπηρέτηση και λύση των προβλημάτων όλων των δημοτών.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Μπασιάς

(Εχέφρων δημότης και λάτρης του Μεταξά)