Ξεκινάνε με το μια φορά και έναν καιρό. Και αυτή "η φορά "και "ο ένας καιρός" μπορεί να είναι το τώρα και το αύριο. Ο χρόνος έχει άλλους ρυθμούς στην αφήγηση.
Το παραμύθι και οι ιστορίες είναι ένα είδος του πεζού λόγου που μπορούν να αφηγηθούν.
Η αφήγηση είναι η προφορική παρουσίαση του παραμυθιού, της ιστορίας με παράλληλη κίνηση ή όχι, και φωνητική ευελιξία ανάλογα με τις ανάγκες.
Όσοι ακούσαμε ιστορίες από τις γιαγιάδες η τους παππούδες νιώσαμε βαθειά τα πλεονεκτήματα της απόλαυσης, της κάθαρσης, της συνειδητοποίησης της αλήθειας τους. Όσοι δεν ακούσαμε έχουμε ένα κενό που δεν είναι συνειδητό, μια έλλειψη στην αναπτυσσόμενη παιδικότητά μας. Στην παιδικότητα που ενυπάρχει μέσα στην προσωπικότητα όλων των ανθρώπων.
Τα παραμύθια διαφοροποιούνται από τις ιστορίες επειδή ενέχουν φανταστικά στοιχεία. Η υπερβολή είναι στοιχείο που τα διακατέχει έντονα. Η τέχνη από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα δεν είναι προνόμιο κανενός, μπορούν όλοι να είναι τεχνίτες της, ίδιοι και διαφορετικοί οι άνθρωποι δίνουν το δικό τους λιθαράκι στην αφήγηση. Ο κάθε αφηγητής θέτει τα προσωπικά στοιχεία που τον διακατέχουν, τις εμπειρίες και τη φιλοσοφία της ζωής του.
Οι θεωρίες για τα παραμύθια είναι πολλές. Τα παραμύθια έρχονται από τα βάθη των χιλιετιών. Άλλοι πιστεύουν πως έρχονται από την Ινδία,άλλοι πως τα κοινά στοιχεία αποδεικνύουν πως οι ιδέες και οι ανάγκες των ανθρώπων συγκλίνουν ανά τους αιώνες .
Οι ιστορίες ίσως να είναι αληθινές ίσως και όχι, τα πλεονεκτήματα είναι ίδια για τους ακροατές και τους αφηγητές, όπως και τα παραμύθια. Η διαφοροποίηση, αν υπάρχει, είναι ο ρεαλισμός της υπόθεσης.
Είναι λοιπόν η αρχή να αφηγηθείτε στα παιδιά σας, στους φίλους σας.
*Το αφήγημα καλλιεργεί τον λόγο και αναπτύσσει τις νοητικές λειτουργίες.
*Δίνει το μήνυμα του αισιόδοξου τέλους μετά από προσπάθεια και αγώνα.
*Με την πονηριά δεν τα κατάφερε κανένας, η εμπάθεια γυρίζει στον ίδιο, όσο και αν κατάφερε να κοροϊδεύει για λίγο τους γύρω του. Είναι κάτι σαν αυτό που λέει ο Απ. Παύλος πως "Όσοι τυπικά τηρούν το νόμο και από πίσω αδικούν και πράττουν εγκλήματα υστερούν έναντι όσων ακόμη και ενάντια των νόμων είναι δίκαιοι και αγαπούν τους ανθρώπους". Στο τέλος όλα φανερώνονται.
*Διαχωρίζει και σχηματοποιεί το καλό και το κακό. Ο ακροατής αντιλαμβάνεται αλήθειες για το εαυτό του και αντίστοιχα τονώνει τα στοιχεία του καλό και μειώνει τα στοιχεία του κακού. Το καλό και το κακό ενυπάρχει μέσα μας. Γίνεται στοιχείο του χαρακτήρα μας όποιο καλλιεργούμε στην καθημερινότητά μας.
*Δίνει αξία σε καθημερινές συνήθειες που δεν αντιλαμβανόμαστε τη δύναμή τους.
*Πραγματοποιεί τα όνειρα. Δίνει ελπίδα πως όλα μπορεί να επιτευχθούν.
*Παρουσιάζει μηνύματα όπως η προσπάθεια, η μακροθυμία, η πίστη, η προσφορά, ο σεβασμός, η διάκριση. Στοιχεία απαραίτητα για μια ποιοτική ζωή.
*Το στοιχεία της έκπληξης και της ανατροπής προσφέρουν την αγωνία και το ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Ο νους αποτυπώνει και ενεργοποιείται.
*Δηλώνει την αξία της υπευθυνότητας . Δεν εγκαταλείπουμε όποιον έχει την ανάγκη μας
*Τονίζει την αξία της οικογένειας. Όποιος παράτησε τα παιδιά του έχει το βάρος της απόρριψης τους. Όποιος παρά τις κακουχίες τα στήριξε έζησε καλά και εμείς καλύτερα.
Το παραμύθια και οι ιστορίες φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, δένονται οι άνθρωποι σαν μαθαίνουν να ακούνε, σαν μαθαίνουν να εκφράζονται, σαν μαθαίνουν να σέβονται.
Και μην ξεχάσετε όταν ακούσετε μια ιστορία είναι αμαρτία να μην την αφηγηθείτε, είναι υποχρέωσή σας.
Τα παραμύθια πεθαίνουν όταν δεν ακούγονται.
Λαμπροπούλου Βάια