korkas giannis photoΈχουν γραφεί από πολλούς, πολλά άρθρα, για την Εικόνα της Παναγίας της μονής ΖΙΔΑΝΊΟΥ, που είναι θαυματουργός καθώς και για τη Θρησκευτική παράδοση των Κοζανιτών, να τελείται κάθε χρόνο στην Κοζάνη Λιτάνευση ευχαριστήρια προς την Παναγία του Ζιδανίου.

Έχω γράψει από το 1990 για τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας καθώς και πόσο την σέβονται και ευλαβούνται οι Κοζανίτες, αλλά και όλη η περιοχή. Επίσης έχουν εκδοθεί βιβλία που περιγράφουν το μοναστήρι και την Εικόνα της Παναγίας, όπως ο Μ. Μαλούτας το 1966 , ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ, και ο Λάζαρος Παπαϊωάννου Δάσκαλος το 1985 βιβλίο «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΤΗΣ ΖΙΔΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ. ’Έχει πολλά στοιχεία για το μοναστήρι και για την Ελεούσα Παντάνασσα Παναγία. Στη σελίδα όμως 33 γράφει ότι «οι πιστοί έχουν τους λόγους τους με τέτοιες τιμές την εκδηλώνουν την Ευλάβεια τους στην Παναγία τη Ζιδανιώτισσα. Αποδίδουν στη χάρη της ιδιότητες Θαυματουργικές που φανερώθηκαν σε μέρες δοκιμασίας. Στη Θανατηφόρα γρίπη το 1918 και σ’άλλους δυσίατους λοιμούς». Στο σημείο αυτό έχω να παρατηρήσω ότι ο αείμνηστος φίλος Λάζαρος φαίνεται δεν έκανε έρευνα για πλήρη εξακρίβωση πως σταμάτησε η θανατηφόρος γρίπη το 1918 στην Κοζάνη και δέχτηκε την επικρατούσα διάδοση ότι η Παναγία η Ζιδανιώτισσσα η θαυματουργός εκτός των άλλων έσωσε την Κοζάνη και από τη θανατηφόρα γρίπη .Εδώ είναι το λεπτό σημείο της Χάριτος της Παναγίας που πρέπει να ερευνηθεί για ποιο λόγο η Παναγία η Ζιδανιώτισσα τιμάται εδώ και εκατό χρόνια από τους Κοζανίτες Κάνοντας λιτάνευση κάθε χρόνο του Αγίου Θωμά, γίνεται μόνο ως Θαυματουργός; Που όντως έκανε πολλά θαύματα, η απάλλαξε την περιοχή και από κάποια νόσο θανατηφόρα που δεν γνωρίζουμε; .Όσον αφορά για τη γρίπη που είχε 172 θανάτους η Κοζάνη, σταμάτησαν οι θάνατοι μετά την προσκόμιση των λειψάνων του Οσίου Νικάνωρ , το γράφει και η τοπική εφημερίδα της εποχής «Ηχώ της Μακεδονίας». Οι Κοζανίτες μάλιστα για να ευχαριστήσουν τον Όσιο Νικάνωρ, ανέγειραν στην Κοζάνη και Ναό στο όνομά του. Τα γράφω όλα αυτά με λεπτομέρειες στο κείμενο που δημοσίευσα τον Οκτώβριο του 2018 επέτειος των 100 χρόνων από τη γρίπη.

Κατόπιν όλων αυτών, προτείνω, έχοντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του μητροπολίτου Ελασσόνας κ. Χαρίτων και Κοζανίτη που επανεξέδωσε η μητρόπολη ένα πόνημα με τον τίτλο « ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΗΣ, που αναφέρεται στο ομώνυμο μοναστήρι. Συγγραφέας του έργου είναι ο καθηγητής φιλολογίας Κ.Ι.Λάζαρης στον οποίο και ανετέθη η εκπόνηση του εν λόγω βιβλίου σε νέα έκδοση (Δ΄ στη σειρά), σημαντική η ενέργεια αυτή της επανέκδοσης να παρακολουθείται η λειτουργικότητα του μοναστηριού, ώστε να συμπεριληφθούν ίσως και νέα στοιχεία για τη μονή και έτσι η μελέτη να είναι ολοκληρωμένη και να αποδίδει τη Θρησκευτική και ιστορική διαδρομή του μοναστηριού. Μου έστειλε το βιβλίο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Χαρίτων , προσφιλέστατος , και παρουσίασα το έξοχο βιβλίο δημοσιεύοντας σε τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα.

Η πρότασή μου λοιπόν ,είναι, να αναθέσει ο μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος σε Αρχιμανδρίτη –Θεολόγο από αυτούς που έχει η μητρόπολη, τη σύνταξη ενός πονήματος Η ΕΛΕΟΥΣΑ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΑ της μονής Ζιδανίου. Και να καταγραφεί με επιμέλεια όλη η διαδρομή της Παναγίας Ζιδανίου που βρίσκεται στην περιοχή μας από πέντε περίπου αιώνες δεχόμενη την προστασία Της η περιοχή μας. Και φυσικά να μην γράφεται προχείρως και στηριζόμενοι από πληροφορίες . Ενώ μια εμπεριστατωμένη έρευνα σε βάθος από ιερωμένο της μητροπόλεως θα έχει όλα τα εχέγγυα μιας σοβαρής εργασίας, με ιερατική επιμέλεια της μονής Ζιδανίου και της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας που θα τιμά τη Μητρόπολη και θα αποτελεί ένα σπουδαίο Θρησκευτικό της έργο. Οι πιστοί θα το συνδυάζουν και με τη Θρησκευτική παράδοση που ευλαβούνται βαθιά την Παναγία της μονής Ζιδανίου.

Νομίζω ότι θ΄πρεπε από χρόνια να εκδοθεί ένα τέτοιο πόνημα που θα έχει την πραγματική εικόνα της Παναγίας και τη διαδρομή Της, Από συγγραφικό χέρι ιερωμένου υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως. Όπως κάνουν πολλές άλλες μητροπόλεις. Εμπλουτίζοντας πέρα των άλλων και τη βιβλιοθήκη της μητροπόλεως.

Επίσης να σημειώσω, Γιατί, το Μοναστήρι του Ζιδανίου δεν έχει ανασυγκροτηθεί και αναπτυχθεί σε μεγάλο μοναστήρι όπως είναι τα μοναστήρια της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο της Σιάτιστας, της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας της Ελασσόνας, η το μοναστήρι της Εικοσιφοινίσσης στο όρος Παγγαίο της Καβάλας αναφέρομαι σε μοναστήρια της περιοχής και που τιμάται η Παναγία . Ενώ στο παρελθόν το μοναστήρι του Ζιδανίου είχε μεγάλη δραστηριότητα Θρησκευτική και Εθνική με πολλούς μοναχούς, φύλακες και της Ελεούσης Παντάνασσας Παναγίας, που πέρασε από πολλές περιπέτειες κατοχή Οθωμανών , πολέμους, νέα κατοχή των ναζί, εμφύλιο κλπ. και διεσώθη χάρη στους πιστούς.

Δεόμαστε στην Ελεούσα Παντάνασσα Παναγία Ζιδανίου να ευλογήσει με τη Χάρη Της τον συγγραφέα του πονήματος.

Γιάννης Κορκάς

(Πηγή: prlogos.gr)

korkas-2