Brexit αποφάσιασαν οι Βρετανοί: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;
Ο λαός της Βρετανίας μίλησε. Αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με σημαντική διαφορά, ωστόσο το ζήτημα είναι ποιες εξελίξεις δρομολογούνται από εδώ και στο εξής, δεδομένου ότι η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης.
Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προκύπτουν, σε πρώτη ανάγνωση, τέσσερα βασικά ερωτήματα.
1. Πόσος καιρός θα χρειαστεί, ώστε να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ;
Βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, θα χρειαστούν το λιγότερο δύο χρόνια, για να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ. Κατά το διάστημα αυτό, η Βρετανία θα εξακολουθεί να τηρεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες και την κοινοτική νομοθεσία, ωστόσο δεν θα συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
2. Τι θα συμβεί κατά το μεσοδιάστημα έως το οριστικό Brexit;
Η Βρετανία θα πρέπει να καθορίσει τους όρους της αποχώρησής της. Θα πρέπει να επανεξεταστούν ζητήματα όπως οι εμπορικοί δασμοί και τα δικαιώματα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και αντίστροφα. Η συμφωνία που θα προκύψει για τα θέματα αυτά θα πρέπει να κυρωθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
3. Πώς επηρεάζει το Brexit την πορεία της ΕΕ;
Κάποιοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια πιστεύουν πως η παραίτηση της Βρετανίας από τη θέση του μέλους θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το δρόμο των δημοψηφισμάτων ή και να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες ειδικές συνθήκες, «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους».
4. Θα αναγκαστεί ο Ντέιβιντ Κάμερον σε παραίτηση;
O Ντέιβιντ Κάμερον σε διάγγελμά του έξω από το Νο 10 της Nτάουνινγκ Στριτ έκανε λόγο για σεβασμό στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πιστεύω, είπε ότι η Βρετανία είναι πιο ασφαλής εντός της ΕΕ και ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία... χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», δήλωσε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή».
newsbomb.gr - news247.gr