Παγκόσμια καταδίκη για τα 141 θύματα σε σχολείο του Πακιστάν

pak141216Με το θάνατο και του έκτου εισβολέα Ταλιμπάν από τον στρατό του Πακιστάν έληξε η ομηρία στο στρατιωτικό σχολείο στην πόλη Πεσαβάρ, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 141 ανθρώπων -στην πλειοψηφία τους παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών-, προκαλώντας αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του φρικτού μακελειού οι νεκροί είναι τουλάχιστον 141 και οι τραυματίες 124. Ανάμεσά τους, τουλάχιστον οι 132 είναι παιδιά 12-18 ετών. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της χώρας.

Από τους 124 τραυματίες, μόνο τρεις δεν είναι παιδιά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Άσιμ Μπάτζουα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πεσάβαρ.

Τον θάνατο και τον έξι εισβολέων επιβεβαίωσε τόσο ο στρατός όσο και η αστυνομία του Πακιστάν. 

Η επίθεση στο σχολείο για παιδιά Πακιστανών στρατιωτικών διήρκεσε περίπου επτά ώρες. Τα περισσότερα παιδιά έπεσαν νεκρά όταν πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρίνισε ο υπουργός Ενημέρωσης της τοπικής κυβέρνησης Μουστάκ Γάνι. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ένας δάσκαλος κάηκε ζωντανός ενώ τα παιδιά παρακολουθούσαν το φρικτό θέαμα

 Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την ιδιαίτερα αιματηρή αυτή επίθεση, ανέφεραν πως έστειλαν έξι ένοπλους, που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά, να επιτεθούν σ' αυτό το σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ. Στην ανακοίνωσή τους, οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν την φονική επίθεση «τρέιλερ» γι' αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα των στρατιωτικών επιθέσεων σε βάρος τους.Αρνήθηκαν ωστόσο ότι ο στόχος τους ήταν παιδιά. 

«Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έχουν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά», δήλωσε ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι, εκπρόσωπος της ΤΤΡ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν της χώρας. «Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν», δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Νωρίτερα, είχαν ακουστεί τρεις ισχυρές εκρήξεις όταν αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν απελπισμένους γονείς οι οποίοι επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμένο χώρο από την αστυνομία για να φθάσουν στο σχολείο.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν επίθεση πάνω από τις εγκαταστάσεις, ενώ αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων μεταφέρει τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο. Ένας απροσδιόριστος αριθμός παιδιών κρατούνται ακόμη όμηροι εντός του σχολείου, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, μιλώντας περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ορισμένα ή όλα τα παιδιά αυτά σκοτώθηκαν από τους ενόπλους ή κατά την προσπάθεια των Πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας να αποκτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου.

Το νοσοκομείο Lady Reading στην Πεσαβάρ ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις του έχουν μεταφερθεί οι σοροί πέντε σπουδαστών και ότι δίνει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ανάμεσά τους δύο άνδρες εκπαιδευτικοί.

«Πολλοί τραυματίες είναι στο χειρουργείο, είναι σε κρίσιμη κατάσταση, υποβάλλονται σε θεραπεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ετζάζ Χαν.

Ένας δάσκαλος δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο το σχολείο, την ώρα που διεξάγονταν εξετάσεις. «Μισή ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ήρθε και σφράγισε το σχολείο», δήλωσε ο δάσκαλος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι έξω από το πολιορκημένο σχολείο. «Βρισκόμασταν στην αίθουσα των εξετάσεων, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Τώρα οι άνδρες του στρατού εκκαθαρίζουν τις τάξεις μία προς μία».

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, που αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη δημιουργία ενός αυστηρού ισλαμικού κράτους, έχουν ορκιστεί να εντείνουν τις επιθέσεις τους. Μέχρι τώρα είχαν ως στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας, τα σημεία ελέγχου, τις στρατιωτικές βάσεις και τα αεροδρόμια, αλλά οι επιθέσεις κατά αμάχων είναι σχετικά σπάνιες.

Το βορειοδυτικό Πακιστάν συγκλονίζεται εδώ και χρόνια από ισλαμιστική εξέγερση, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, της αστυνομίας και ανταρτών της περιοχής. 

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός μαθητή 
«Ένας από τους Ταλιμπάν φώναξε: "υπάρχει μία ομάδα παιδιών που κρύβεται κάτω από τους πάγκους, πηγαίνετε να τα βρείτε"» για να τα εκτελέσετε, αφηγείται—ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση τρόμου—ένας έφηβος που γλίτωσε από την επίθεση των ισλαμιστών κομάντο εναντίον ενός σχολείου στο Πακιστάν με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπων.

Κλινήρης στο νοσοκομείο Lady Reading στο Πεσάβαρ, τη μητρόπολη του βορειοδυτικού Πακιστάν, ο Σάκρουκ Χαν, 16 ετών, λέει ότι παρακολουθούσε ένα μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου του, όπου συχνάζουν παιδιά ηλικίας 10 έως 20 ετών, όταν μία ομάδα Ταλιμπάν, με στρατιωτικές στολές, εισέβαλε σήμερα το πρωί.

«Κάποιος αμέσως μας φώναξε να ξαπλώσουμε στο πάτωμα και να κρυφτούμε κάτω από τα θρανία» λέει ψιθυριστά, συγκλονισμένος από την επίθεση, μια από τις πιο πολύνεκρες στην ιστορία του Πακιστάν.

Οι δράστες στη συνέχεια φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος» προτού ανοίξουν πυρ εναντίον των παιδιών. «Έπειτα ένας από τους Ταλιμπάν φώναξε: "υπάρχουν παιδιά κρυμμένα κάτω από τους πάγκους πηγαίνετε να τα βρείτε"» για να τα σκοτώσετε, αφηγείται ο έφηβος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σάκρουκ, που έχει ύψος σχεδόν 2 μέτρα, είχε ξαπλώσει στο πάτωμα και υποδυόταν τον νεκρό. Είδε έναν άνδρα με μαύρες μπότες να τον προσεγγίζει. Ήταν ένας Ταλιμπάν που αναζητούσε τα παιδιά κάτω από τους πάγκους. Έπειτα ένας τρομοκράτης τον πυροβόλησε στα 2 του πόδια, ακριβώς πάνω από το γόνατο. Το παιδί δαγκώθηκε από τον πόνο.

«Σήκωσα τη γραβάτα μου και την έβαλα στο στόμα μου για να μην φωνάξω. Ο άνδρας με τις μπότες συνέχισε να πυροβολεί τα παιδιά. Και εγώ ήμουν ξαπλωμένος στο έδαφος με τα μάτια κλειστά και περίμενα να με ξαναπυροβολήσει», τονίζει ο ίδιος.

«Το σώμα μου έτρεμε, αντίκρισα τον θάνατο από τόσο κοντά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις βαριές εκείνες μαύρες μπότες, ήταν σαν ο ίδιος ο θάνατος να με είχε βρει» συνεχίζει τρέμοντας.

Αφού σκότωσαν τουλάχιστον 130 ανθρώπους, οι Ταλιμπάν έφυγαν από το αμφιθέατρο του σχολείο όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών, όπως επίσης και πολιτών. Όταν έφυγαν, «εγώ παρέμεινα ξαπλωμένος στο πάτωμα για μερικά λεπτά. Έπειτα προσπάθησα να σηκωθώ όμως έπεσα και πάλι κάτω εξαιτίας των τραυμάτων μου» λέει ο Σάχρουκ, ενώ ο πατέρας του, ένας έμπορος, τον παρηγορεί.

«Σύρθηκα έως τη διπλανή τάξη. Ήταν φοβερό! Η βοηθός της δασκάλας ήταν εκεί, καθόταν στην καρέκλα της, από το σώμα της ανάβλυζε αίμα ενώ καιγόταν».

«Όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου ήμουν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι» στο νοσοκομείο Lady Reading, όπου το προσωπικό απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να δώσει επειγόντως αίμα με στόχο τη διάσωση των τραυματιών.

Παγκόσμιο σοκ 
Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε πως βρίσκεται καθ' οδόν για την Πεσαβάρ. «Δεν μπορώ να μείνω στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα. Αναχωρώ τώρα για την Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω ο ίδιος την επιχείρηση», που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωσή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη «φρικτή» επίθεση υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξή του στις προσπάθειες της πακιστανικής κυβέρνησης να «πατάξει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό».Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη «φρικτή» επίθεση υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξή του στις προσπάθειες της πακιστανικής κυβέρνησης να «πατάξει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό». Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους οικείους των θυμάτων. 

«Στοχοθετώντας παιδιά και δασκάλους σε αυτή την ειδεχθή επίθεση, οι τρομοκράτες επέδειξαν για ακόμη μια φορά την εξαχρείωσή τους», τόνισε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν στις προσπάθειές να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό» και «να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Συντετριμμένη» από την φονική εισβολή στο σχολείο δήλωσε και η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, χαρακτηρίζοντάς την ως «χωρίς νόημα και εν ψυχρώ τρομοκρατική πράξη». 

«Τα αθώα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο τους δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιώσουν μια φρίκη όπως αυτή. Καταδικάζω αυτές τις στυγερές και άνανδρες ενέργειες και στέκομαι στο πλευρό της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν, οι προσπάθειες των οποίων να αντιμετωπιστεί αυτό το φρικτό γεγονός είναι αξιέπαινες», επισήμανε η 17χρονη, θύμα και η ίδια των Ταλιμπάν, αφού στο παρελθόν είχε δεχτεί τα πυρά τους μέσα σε σχολικό λεωφορείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. «Καταδικάζω σθεναρά την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση σε ένα σχολείο στην Πεσάβαρ», έγραψε ο Μόντι στο Twitter. Έκανε λόγο για μια «παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας η οποία στοίχισε τη ζωή των πιο αθώων μεταξύ των ανθρωπίνων όντων—μικρών παιδιών μέσα στο σχολείο τους. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν σε όλους αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σήμερα».

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν. Είναι μια από τις πιο αιματηρές ενέργειες που έχει διαπράξει ποτέ η οργάνωση αυτή, η οποία θεωρείται πως διατηρεί σχέσεις με την αλ Κάιντα και μάχεται εναντίον της κυβέρνησης του Πακιστάν από το 2007. Είναι επίσης μια ενέργεια με ιδιαίτερα έντονο συμβολισμό, καθώς στοχοθέτησε τα παιδιά του εχθρού της—των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας είχε εκτιμήσει πως η επίθεση αυτή δείχνει «το αληθινό πρόσωπο της τρομοκρατίας».

Το Νέο Δελχί έχει καλέσει επανειλημμένα το Ισλαμαμπάντ να πατάξει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, μια εκ των οποίων είχε διαπράξει την επίθεση στην πόλη Μουμπάι το 2008.

ethnos.gr