deh259Η ΔΕΗ θα βρεθεί ενισχυμένη από το ρευστό που θα εισέλθει στα ταμεία της ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις, αλλά το δημόσιο θα βρεθεί χωρίς βραχίονα στον τομέα του ρεύματος εν μέσω κύματος ακρίβειας.

Καθαρή ενίσχυση αποτελεί για την ίδια τη ΔΕΗ η αποφασισθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ καθώς της δίνει τη δυνατότητα να νοικοκυρέψει τον ισολογισμό της και να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα ώστε να μπορεί να ασκήσει επιθετική επενδυτική πολιτική σε τομείς με αυξημένα περιθώρια κερδοφορίας.

Για το ίδιο το Δημόσιο ωστόσο, το οποίο αποφάσισε να εκχωρήσει την πλειοψηφία του 51% που κατείχε και να παραμείνει με ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (34%) τα ερωτήματα είναι πολλά, κυρίως σε ότι αφορά τη δυνατότητά του να ελέγχει τον ισχυρότερο παίκτη σε ένα κρίσιμο χώρο, όπως είναι η παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσφατη είναι άλλωστε η ρητορική της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο της ΔΕΗ στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος μέσω των εκπτώσεων που υιοθέτησε η κρατική εταιρεία.

Η κριτική της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων είναι σκληρή καθώς της καταλογίζουν ότι «ξεπουλάει τα ασημικά» και ότι «οδηγεί στην απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα».

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πάντως ότι και με το νέο σχήμα το Δημόσιο θα ελέγχει τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι δεν εισέρχεται στην επιχείρηση κάποιος στρατηγικός εταίρος, όπως για παράδειγμα στον ΔΕΔΔΗΕ, στον ΔΕΣΦΑ ή στον ΑΔΜΗΕ, αλλά αντίθετα το δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης, θα είναι μέτοχος μειοψηφίας με αυξημένα δικαιώματα (minority block) και βεβαίως θα έχει το management.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για «βελούδινη» όσο και ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφού από 51% το Δημόσιο θα πέσει στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας (33-34%), με τα ποσοστά που εγκαταλείπει το Δημόσιο να καλύπτονται από θεσμικούς ξένους και έλληνες επενδυτές. «Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών (μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing), η Εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για τη συναλλαγή», αναφέρουν από τη ΔΕΗ.

Πώς θα γίνει αυτό τεχνικά; Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ (ελέγχει το 17% της ΔΕΗ) δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ενώ κανονικά θα ασκήσει το δικαίωμα του το Υπερταμείο που κατέχει το 34%. Οι ίδιες πληροφορίες εξηγούν πως ο προαναφερθείς συνδυασμός κρίθηκε ότι είναι ο συμφερότερος τρόπος.

Αν παραβλέψει κανείς το γεγονός της απώλειας μεριδίων του Δημοσίου και μείνει στην αύξηση κεφαλαίου αυτή καθεαυτή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ενίσχυση της επιχείρησης.

Ποιό είναι το σκεπτικό για την πραγματοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου; Θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στα «δυσθεώρητα» επίπεδα των 8,4 δις ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο να έχει 9,1 Γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), αλλά και να διευρύνει μέσα από εξαγορές και άλλες κινήσεις την επέκτασή της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.

Οπως ανέφερε μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια χθεσινής παρουσίασης στους αναλυτές, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επιτρέψει τις παραπάνω νέες επενδύσεις διατηρώντας ισχυρό τον ισολογισμό της εταιρείας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων φτάνει τα 8,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 0,8 δισ. θε προέλθει από την ΑΜΚ, 1,3 δισ. από δανεισμό, 1,3 δισ. από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και 2,1 δισ. από λειτουργικές χρηματοροές. Ως προς την αξιοποίηση των 8,4 δισ. ευρώ, 2,1 δισ. αφορούν τις ΑΠΕ, 0,8 δισ. αγορές σχετικές με τις ΑΠΕ και 1 δισ. τη διανομή. Η μόχλευση της Επιχείρησης από το 3,2 αναμένεται να μειωθεί στο 1,8 μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μέχρι το 2026 προβλέπεται να κυμαίνεται στο 3 με 3,5 λόγω του επενδυτικού προγράμματος.

News247.gr

deh259