ektep1841793Το έκτακτο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους ή αλλιώς 13η σύνταξη, αναμένεται να δοθεί χωρίς να καθοριστούν εισοδηματικά, οικογενειακά ή περιουσιακά κριτήρια, σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους, το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Να σημειωθεί πως δικαιούχοι της 13ης σύνταξης είναι όλοι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ σύνταξη (κύρια και επικουρική - χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις). Επίσης, τα ποσά που οριοθετούνται για την χορήγηση του επιδόματος, θα είναι προ φόρων, άρα καθαρά υποχωρούν στα επίπεδα των 820 ευρώ, περίπου.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θα δοθεί και στους δύο συζύγους, σε περίπτωση που λαμβάνουν ποσά χαμηλότερα από τα 850 ευρώ, ο καθένας. Επίσης, δεν θα στερηθούν του επιδόματος, ούτε οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν εισοδήματα από άλλες πηγές, για παράδειγμα από ενοίκια. Επίσης, κανένας συνταξιούχος δεν θα λάβει επίδομα μικρότερο από 300 ευρώ. Ουσιαστικά το ύψος του επιδόματος θα είναι ίσο με τη διαφορά των αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος θα λάβει 300 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος λαμβάνει από συντάξεις μόλις 300 ευρώ, θα εισπράξει έκτακτο βοήθημα 550 ευρώ. Αντίστοιχα, συνταξιούχος με εισόδημα από συντάξεις 450 ευρώ, θα εισπράξει ως βοήθημα 400 ευρώ. Όμως για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις, κύριες ή και επικουρικές της τάξης των 750 ευρώ, το επίδομα θα περιοριστεί στα 300 ευρώ.

Οι πιο ευνοημένοι αυτής της παροχής είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που στη συντριπτική τους πλειονότητα λαμβάνουν συντάξεις στα επίπεδα των 400 – 450 ευρώ το μήνα. Επίσης, ευνοούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που εισπράττουν σύνταξη σύμφωνα με τα κατώτατα όρια.

Το ίδιο ισχύει και για όσους ή όσες εισπράττουν μόνο σύνταξη λόγω θανάτου του / της συζύγου. Ευνοημένοι αναμένεται να είναι και τυχόν αλλοδαποί ή ομογενείς, που εισπράττουν σύνταξη από το ΙΚΑ ή τον ΟΓΑ, αλλά εισπράττουν και τυχόν συντάξεις από άλλες χώρες.

www.cnn.gr

ektep1841793