«Κάντε μία ρύθμιση, Στάθη, για να διευκολυνθούμε με τις υποχρεώσεις μας», μου έλεγαν πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως επαγγελματίες και έμποροι, το τελευταίο διάστημα.
Βλέποντας την καλή πορεία της οικονομίας, θεώρησα ότι ευσταθεί το αίτημα για ένα νέο διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που μάλιστα θα απέβαινε αμοιβαία επωφελής, και για το κράτος και για τους πολίτες.
Γι’ αυτό, πριν από είκοσι ημέρες περίπου, με Κοινοβουλευτική Ερώτησή μου ζητούσα από τον Υπουργό των Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα νομοθετική ρύθμιση, για τον διακανονισμό παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε πάνω από 60 δόσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων που έχουν επιβαρύνει τους πολίτες.
Ειδικότερα, ανέφερα ότι:
Από την έναρξη της κυβερνητικής θητείας μας εφαρμόσαμε γενναίες και ευρύτατες ελαφρύνσεις που στόχο είχαν να μειώσουν τις υποχρεώσεις και να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας.
Εντούτοις, οι επακολουθήσασες κρίσεις, εξαιτίας της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ροκάνισαν τη θετική επίδραση που είχε η περιστολή των βαρών.
Από τη μία οι στηρίξεις σε όλες τις δραστηριότητες και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στην υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, κι από την άλλη η υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών που έδωσαν ώθηση στην ελληνική οικονομία, δημιούργησαν ευοίωνες προοπτικές για την πατρίδα μας, κόντρα στο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.
Ωστόσο, οι συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων δεν αφήνουν κάποιους συμπολίτες μας να γίνουν μέτοχοι της θετικής προοπτικής, αφού το κόστος του πληθωρισμού τους οδηγεί σε αδυναμία να ανταποκριθούν σε ρυθμισμένες ή νέες οφειλές προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μία νέα νομοθετική πρόβλεψη για τον διακανονισμό παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, θα ήταν αμφίπλευρα επωφελής, και για τους υπόχρεους, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις μειωμένες μηνιαίες υποχρεώσεις τους, και για το κράτος, που θα αύξανε την εισπραξιμότητα των απαιτήσεών του.
Για τους λόγους αυτούς, ζήτησα μία νέα ρύθμιση που να δίνει στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να διακανονίσουν και να αποπληρώσουν τις παλαιές και νέες οφειλές τους.
Πράγματι, από την Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τη σχετική αναγκαιότητα και δεσμεύτηκε για πρόβλεψη που θα επιτρέπει την αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν. Σημείωσε, δε, ότι: «Δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις ρύθμισης. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ήταν απόλυτα συνεπείς και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία».
Ήδη, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανακοίνωσε το πλαίσιο της ρύθμισης και παρουσίασε τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Η πρώτη είναι για όσους έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, και τους δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις ως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που είχαν χαθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.
Η δεύτερη ρύθμιση αφορά όσους φορολογούμενους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές. Γι’ αυτούς δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Έτσι, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και ως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες -κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023- πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.
Βεβαίως, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση καταφέρνει να βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες των πολιτών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ευστάθεια και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
#Με_Σχέδιο
#Με_Ασφάλεια
#Με_Σταθερότητα
Με τιμή
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης,
Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης