PAN 5426 2 ΑντίγραφοΜε την από 5.7.2022 Επιστολή του, ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης ενημέρωσε το Δ.Σ. της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «Ο Αρχιγένης» ότι ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου, με άρθρο του οποίου καθιερώνεται η 6η Απριλίου, ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

«Επιστολή του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη προς το Δ.Σ. της Θρακικής Εστίας Εορδαίας

Θέμα: Καθιέρωση Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού η 6η Απριλίου

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ της Θρακικής Εστίας Εορδαίας,

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, νομοθετείται η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.

Όπως διαλαμβάνεται και στην οικεία Αιτιολογική Έκθεση, με τους ν. 2193/1994 (Α’ 32) και 2645/1998 (Α’ 234) έχουν αναγνωριστεί αντιστοίχως η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Των εν λόγω, ωστόσο, γενοκτονιών προηγήθηκε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού. Ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923. Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος.

Με τη νομοθετική καθιέρωση της Ημέρας του Θρακικού Ελληνισμού επέρχεται η θεσμική αναγνώριση μίας ακόμα μαύρης σελίδας στην ιστορία των τουρκικών θηριωδιών σε βάρος των ελληνικών πληθυσμών. Εξάλλου, η ιστορικά τεκμηριωμένη Θρακική Γενοκτονία αποτέλεσε την αφετηρία των γενοκτονικών πράξεων κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Πλέον, η 6η Απριλίου δεν θα αποτελεί για τους Θράκες μόνο ημέρα μνημοσύνου για τα τραγικά θύματα του Μαύρου Πάσχα του 1914, αλλά και ημέρα δικαίωσης των αγώνων του θρακικού ελληνισμού και των θρακικών σωματείων, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται για το πλούσιο έργο της η Θρακική Εστία Εορδαίας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος.

Κύριε πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συλλόγου «Ο ΑΡΧΙΓΈΝΗΣ», με αφορμή το σημαντικό αυτό ορόσημο, θα ήθελα να σας εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου για την προσφορά σας στην παράδοση, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, της Θράκης και της πατρίδας μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση»

Με την ομιλία του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της 7ης Ιουλίου 2022, ο Βουλευτής εξέφρασε την τιμή και την ικανοποίηση, που ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου ψήφισε τη θεσμοθέτηση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

«Θα ξεκινήσω, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, κ. Υπουργέ, κ. Αναπληρωτή Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκφράζοντας την τιμή που αισθάνομαι, λόγω και της θρακικής μου καταγωγής από τη μητρική γραμμή, για τη νομοθετική πρωτοβουλία της καθιέρωσης της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

Πράξη που ικανοποιεί το ανεκπλήρωτο μέχρι σήμερα εθνικό χρέος της ελληνικής Πολιτείας  απέναντι στους διωγμούς και τους βασανισμούς των αθώων θυμάτων, απέναντι στους πρόσφυγες απόγονούς τους, που κράτησαν ζωντανό το κερί της μνήμης και το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, απέναντι στην ιστορική αλήθεια, που είναι μεν αυθεντική και αυθύπαρκτη, αλλά αν δεν την τιμήσεις, αν δεν την προστατέψεις, από τους εχθρούς της λήθης και της παραχάραξης, κινδυνεύει να φθαρεί στο διάβα του χρόνου.

Μία ιστορική αλήθεια που δεν εχθρεύεται τους θύτες, αλλά αντίθετα τους δείχνει τον δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης μέσω της επώδυνης -κάποιες φορές- αναγνώρισής της.

Για τους απανταχού λοιπόν Θράκες, η ημέρα αυτή δεν θα αποτελεί πλέον μόνο ημέρα μνημοσύνου του Μαύρου Πάσχα του 1914, αλλά και δικαίωσης, και θέλω επ΄ ευκαιρία να σας μεταφέρω τα αισθήματα  ικανοποίησης και λύτρωσης ακόμα, για το γεγονός αυτό, των μελών της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, ενός πολύ δραστήριου σωματείου, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι μέλος, κυττάρου της Πτολεμαΐδας και της Π.Ε. Κοζάνης, που υπηρετεί με συνέπεια τον πολιτισμό, την ιστορία και τη λαογραφία της Θράκης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.»

Στάθης Κωνσταντινίδης                                               

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης