Για το Νομοσχέδιο περί άρσης των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων στο εξωτερικό, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος,
κατά τη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Εισαγωγικά, με αφορμή την 49η μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι «το “Δεν ξεχνώ” αποτελεί παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για την Εθνική Αντιπροσωπεία, την οποία έχουμε χρέος να τιμούμε διαρκώς. Ελπίζω αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος να δώσει την ευκαιρία σε εμάς τους Βουλευτές, με πράξεις, όχι με λόγια, να αποδείξουμε όλοι μας ότι δεν ξεχνούμε».
Επί του Νομοσχεδίου, ανέφερε πως αυτό αποτελεί «πολύ σημαντική, ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό και για το Κοινοβούλιο», ασκώντας παράλληλα κριτική στα λεχθέντα της Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κεραμέως, η οποία «με περισσή δόση υπερβολής, εξίσωσε χρονικά την εκκρεμότητα με την ηλικία της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας».
«Δεν θα συζητούσαμε εδώ σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, εάν το καλοκαίρι του 1998 δεν είχαν καταργηθεί οι εκλογικοί κατάλογοι και αντικατασταθεί με τον ειδικό εκλογικό αριθμό. Αυτό θεσπίστηκε με το ν.2623/1998, επί Υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, όπως και ο “Καποδίστριας”. Έχω βιωματική σχέση με το ζήτημα, καθώς λίγο μετά εκλέχθηκα πρώτος αιρετός Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και κληθήκαμε από την μετέπειτα Υπουργό, κα Βάσω Παπανδρέου, να συνεργαστούμε οι Δήμοι, για να μπορέσει να γίνει πράξη ο εκσυγχρονισμός των δημοτολογίων, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το νέο σύστημα στις ιστορικές αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002, χωρίς μάλιστα τότε να διαθέτουμε τα σημερινά ψηφιακά μέσα. Ήταν πραγματικά ένας καθοριστικός εκσυγχρονισμός, με ευρείας έκτασης αλλαγές στο εκλογικό σώμα, καθώς για 1η φορά εισήχθη η καινοτομία τα δημοτολόγια να αποτελούν ουσιαστικά τους εκλογικούς καταλόγους, ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση του “Καποδίστρια”. Είχε προηγηθεί η αναθεώρηση του 2001 που έθεσε τις προϋποθέσεις, και στη συνέχεια ο “εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη” που άνοιξε νέες δυνατότητες. Από την ώρα που η εγγραφή στο δημοτολόγιο ταυτίστηκε με το δικαίωμα ψήφου, από τότε ανοίγει ο δρόμος για να προσδιοριστεί το εκλογικό σώμα της Ομογένειας», επισήμανε ο Π. Κουκουλόπουλος.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε πως «το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος όσων Ελλήνων στο εξωτερικό επιχείρησαν να εγγραφούν και “κόπηκαν”, είναι απόδημοι που έφυγαν από την Ελλάδα, είτε οικειοθελώς είτε “κακήν κακώς”, την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της κρίσης. Συμπολίτες μας, εργαζόμενοι ή φοιτητές, που έφυγαν πριν λίγα χρόνια, έχουν άποψη για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας, την επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά έχουν δηλώσει φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, οφείλουμε να επιδείξουμε ακόμα μεγαλύτερη συνοχή ως Κοινοβούλιο. Έχουμε σοβαρές παρατηρήσεις, τις οποίες ανέπτυξε ο Ειδικός Αγορητής μας, παρά ταύτα στεκόμαστε αξιακά και υπερψηφίζουμε».
Αξιοσημείωτες είναι οι δύο προτάσεις που κατέθεσε ο Π. Κουκουλόπουλος. Πρώτον, «η επιτακτική ανάγκη εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, προς άρση των περιπτώσεων μη δηλωθέντων θανάτων στο εξωτερικό. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι καθοριστικός, για παράδειγμα επικοινωνώντας με τους αποδήμους, στις πρακτικές περιπτώσεις όπου εμφανώς εντοπίζονται παραδοξότητες, όπως ενδεικτικά στη Σιάτιστα με δεκάδες εγγεγραμμένους, γεννηθέντες προ εκατό ετών, αποδήμους στο Περού και σε άλλες Χώρες».
Δεύτερη πρότασή του, υπήρξε «η επανεξέταση της προθεσμίας για τους ετεροδημότες στην Ελλάδα, καθώς στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι εντελώς παράδοξο και παράταιρο η προθεσμία της διαδικασίας των διμηνιαίων αναθεωρήσεων να στερεί πρακτικά το δικαίωμα ψήφου από αναρίθμητους πολίτες, όπως δυστυχώς συνέβη στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις».