Την Παρασκευή, 17/06/2022, συμμετείχα σε ευρεία και πολύ σημαντική συνάντηση στο Βελβεντό, με αντικείμενο:
- την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκάλεσε στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής Βελβεντού – Πλατανορέματος και Σερβίων η χαλαζόπτωση και οι πλημμύρες και
- τις απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.
Στη συνάντηση έθεσα τα παρακάτω που αποτέλεσαν το συμπέρασμα και το Σχέδιο Δράσης για το προσεχές διάστημα:
- Απαιτείται άμεση και αντικειμενική αντίδραση του ΕΛΓΑ σε φαινόμενα καταστροφών στις καλλιέργειες (παγωνιά, χαλαζόπτωση, πλημμύρες). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί με το αναγκαίο σε αριθμό και σε γνωστικό αντικείμενο προσωπικό.
(Ήδη ο ΕΛΓΑ αποφάσισε τη στελέχωση του καταστήματος στη Δυτική Μακεδονία με επιπλέον 35 άτομα).
- Απαιτείται η εξασφάλιση από τον ΕΛΓΑ των αναγκαίων μεταφορικών μέσων για το προσωπικό του.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εφόσον χρησιμοποιούν ίδια μέσα, θα πρέπει να αυξηθεί η χιλιομετρική αποζημίωση λαμβάνοντας υπόψη τις ανατιμήσεις των καυσίμων.
Για το πρώτο θέμα, έθεσα τα δεδομένα και την αναγκαιότητα στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ για το δεύτερο αναμένεται η αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης.
- Πρότεινα και αποφασίστηκε η διοργάνωση συνάντησης στην Αθήνα με τη συμμετοχή
- Της διοίκησης του ΕΛΓΑ
- Των Βουλευτών Ν. Κοζάνης
- Των Δημάρχων Βελβεντού και Σερβίων
- Του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
- Των Προέδρων των Συν/σμων ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ
- Εκπροσώπου του ΥΠΑΑΤ
- Του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου και
- Της αναδόχου εταιρείας 3Δ ΑΕ (για το θέμα της εναέριας χαλαζικής προστασίας)
με ενδεικτικά θέματα:
α. Οριστικοποίηση του θέματος, που αποτελεί κι αντικείμενο διχογνωμίας, σχετικά με τις δυνατότητες επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος εναέριας χαλαζικής προστασίας και το κόστος που αυτό συνεπάγεται (παρουσία εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας 3Δ ΑΕ)
β. Άμεση δημοπράτηση από τον ΕΛΓΑ, ως δικαιούχο, των εγκεκριμένων επίγειων τοπικών συστημάτων χαλαζικής προστασίας για την ευρύτερη περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων καθώς και (κατ’ επέκταση) για την ευρύτερη περιοχή Κομνηνών – Μεσόβουνου – Πύργων καθόσον και οι περιοχές αυτές υφίστανται τις έντονες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
(Δεδομένου ότι με την ένταξη αυτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 (2023) ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια που ξεκίνησα πριν από 1,5 χρόνο είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πιθανή ολιγωρία από τον ΕΛΓΑ στα ήδη στενά χρονικά περιθώρια θα οδηγήσει στην απώλεια μιας μεγάλης ευκαιρίας για το Ν. Κοζάνης).
γ. Άμεση αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων για το Μέτρο 5.1 του ΠΑΑ, δηλαδή για την προμήθεια διχτύων χαλαζικής προστασίας από τους αγρότες μας.
Η παρατηρούμενη καθυστέρηση αφορά στο σύνολο της χώρας κι έχει ως συνέπεια, όπως και η καθυστέρηση εγκατάστασης επίγειων τοπικών συστημάτων χαλαζικής προστασίας, τις μεγάλες ζημίες στην παραγωγή και κατ’ επέκταση την ανάγκη καταβολής σημαντικών ποσών για αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
(Για το θέμα αυτό και με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών πρότεινα να αξιοποιηθούν ιδιώτες από το Μητρώο Αξιολογητών).
δ. Διατύπωση προτάσεων για την έναρξη τροποποίησης του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Όπως είναι γνωστό, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΕΛΓΑ που εγκρίνεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), είναι δυνατή η τροποποίηση είτε του ποσοστού απαλλαγής είτε του ποσοστού της εισφοράς από τους γεωργούς.
(Ενδεικτικά, οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας καταβάλλουν εισφορές περισσότερες από τα ποσά που εισπράττουν ως αποζημίωση).
- Τέλος, ενημέρωσα τους παρευρισκόμενους και για το πρόγραμμα που υιοθέτησε η Κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων (πχ Συν/σμοι, ιδιώτες) που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες οι οποίες επιτάθηκαν από τους παγετούς της Άνοιξης του 2021 που ζημίωσαν τη γεωργική παραγωγή.
(Το πρόγραμμα είναι ήδη «ανοιχτό» και δέχεται προτάσεις μέχρι τις 30/06/2022).
Αναμένονται εξελίξεις για όλα τα παραπάνω.
Κοζάνη, 21/06/2022
Γιώργος Αμανατίδης
Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ