Το φαραωνικό έργο των πέντε αιολικών σταθμών με 70 ανεμογεννήτριες προχωρά η κυβέρνηση με στο όρος Βέρμιο, με “εργαλείο” μια έωλη ειδική οικολογική αξιολόγηση, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης,
στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, για τις συνέπειες στην περιοχή.
Το βουνό είναι πολύ επιβαρυμένο, είπε ο Κρίτων Αρσένης. “Έχουν ήδη τοποθετηθεί 41 ανεμογεννήτριες. Το βουνό αυτό έχει ήδη δύο χιονοδρομικά, τη διάνοιξη του δυσκολότερου κομματιού της Εγνατίας, τη διάνοιξη του ΤΑΠ, και επηρεάζεται από τα λιγνιτωρυχεία και τις λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαΐδας.” Και αντί να κοιτά η κυβέρνηση να προστατέψει ό,τι ζωή υπάρχει στο οικοσύστημα της περιοχής, προχωρά το έργο εκεί όπου βρίσκεται ο μοναδικός οικότοπος του Λαγόγυρου. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χαθεί τα δύο τρίτα του πληθυσμού του. Με αφορμή ελλιπή προστασία αυτού ακριβώς του είδους είναι που καταδικάστηκε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τι απάντησε ο υπουργός; Ότι επιτρέπεται σε περιοχές Natura η δημιουργία ή η εγκατάσταση αιολικών πάρκων με την προϋπόθεση “-και εκεί είναι το κλειδί-” είπε χαρακτηριστικά, της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Είναι σωστή η συγκεκριμένη αξιολόγηση για τον Λαγόγυρο; Όχι, δεν είναι. Γιατί λέει να μετακινηθούν οι λαγόγυροι -οι οποίοι τώρα που γίνονται εργασίες βρίσκονται σε χειμερία νάρκη- σε άλλες περιοχές. Και το βασίζει αυτό η αξιολόγηση, σε μελέτη για τεχνητή μετακίνηση πληθυσμών που αφορά όμως άλλα είδη. Ποτέ δεν έχει γίνει τέτοια μετακίνηση για τον λαγόγυρο.
“Έχουμε ξεφύγει πλήρως πλέον κάθε επιστημονικού πλαισίου στις μελέτες που εγκρίνονται με του περιβαλλοντικούς όρους. Δεν υπάρχει η Δέουσα Εκτίμηση για το το έργο”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Ο υπουργός απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος για τον οποίο τον ρωτήσαμε. Ήθελε να μιλήσει για “φθηνή ενέργεια, προς όφελος βεβαίως του καταναλωτή”. Αν θέλει φθηνή τιμή όπως υποκριτικά διατείνεται η κυβέρνηση, ας καταργήσει τώρα τους νόμους που εφαρμόζει. “Έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ -και εσείς εφαρμόζετε- και το χρηματιστήριο ενέργειας αλλά και την οριακή τιμή. Τι λέει η οριακή τιμή; Η οριακή τιμή λέει ότι ανεξαρτήτως του κόστους παραγωγής, ο πολίτης χρεώνεται το κόστος παραγωγής του ακριβότερου μέσου. Δεν πάει να έχεις υδροηλεκτρικά, δεν πάει να έχεις λιγνίτη, δεν πάει να έχεις αιολικά, θα χρεώνεσαι το κόστος παραγωγής με φυσικό αέριο -που είναι το ακριβότερο.”
“Τι άλλο χρειάζεται για να σταματήσει η καταστροφή;”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. “Δηλαδή έχουμε Αττικόψαρο που εξαφανίζεται στον Ερασίνο, θα εξαφανίσουμε τον Λαγόγυρο, θα εξαφανίσουμε όλα τα είδη της Ελλάδας; Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.” Θέλουμε να ακούσουμε ότι θα σταματήσει αυτή η καταστροφή στο Βέρμιο.