Πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός δήλωνε από την Κοζάνη πως η απολιγνιτοποίηση αποτελεί «ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία» και πως «ουδέποτε στην ιστορία οποιασδήποτε Περιφέρειας έχουν κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα τόσοι πόροι» για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση». Μάλιστα, σε συνέντευξή του εκείνες τις μέρες είχε πει ότι «ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά επενδύσεων που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Γιατί δεν νομίζω ότι τα νέα παιδιά στην Κοζάνη φαντάζονται το μέλλον τους να δουλεύουν σε ένα λιγνιτωρυχείο. Δεν είναι η καλύτερη δουλειά την οποία μπορώ να φανταστώ για έναν νέο σήμερα. Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, πολλές, καλύτερες θέσεις εργασίας από αυτές».

Σήμερα, με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα «εμβληματικά έργα» σε εξέλιξη, με παχυλές ευρωενωσιακές και κρατικές επιδοτήσεις για τα αρπακτικά των ΑΠΕ και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των κατασκευών και της Ενέργειας, η Δυτική Μακεδονία σημειώνει - σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της ΕΛΤΑΣΤ - τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, με 19,7%.

 Συνδυάζοντας αυτό το στοιχείο με τα αποτελέσματα της απογραφής, όπου η Δυτική Μακεδονία απώλεσε το 10% του πληθυσμού της, αποτυπώνονται οι επιπτώσεις του «οδοστρωτήρα» της απολιγνιτοποίησης και της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας που υπηρέτησαν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις. Από τη μία ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση και εντατικοποίηση της δουλειάς για τον λαό της περιοχής και από την άλλη ενεργειακά, κατασκευαστικά και «πράσινα» μονοπώλια που θησαυρίζουν στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, ενώ ο λαός προετοιμάζεται για έναν ενεργειακό χειμώνα - εφιάλτη...

26/9/2022

Από το Γραφείο Τύπου

ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

kke logot 1