Ομιλία στην Βουλή για την διαχείριση των αποβλήτων, την αύξηση της τιμής του ρεύματος και τις Α.Π.Ε.
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υ.Π.ΕΝ. που περιελάμβανε, εκτός των άλλων, διατάξεις για την ανακύκλωση, την διαχείριση των αποβλήτων, πολεοδομικές και χωροταξικές τροποποιήσεις και αλλαγές στο καθεστώς των εγγυητικών επιστολών για τις Α.Π.Ε..
Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη καθυστέρηση της ενσωμάτωσης των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών για την διαχείριση των αποβλήτων, ενώ στη συνέχεια άσκησε κριτική στην υιοθέτηση της πολιτικής που προκρίνει την καύση και την ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας.
Έπειτα, αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το πεδίο που είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που, εκτός των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της συντριπτικής πλειονότητας των παρανόμων χωματερών και την παύση της καταβολής προστίμων που έφταναν τα 3.000 ευρώ την ημέρα.
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα καθυστερημένα και αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης για την εποπτεία στην αγορά ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλες αυξήσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, αυξήσεις που θα προστεθούν στις επιβαρύνσεις 15-20% που είχαν ψηφιστεί το Σεπτέμβριο του 2019.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή του Ν.4685/2020, σχετικά με την αδειοδότηση των Α.Π.Ε., αναδεικνύοντας την προχειρότητα και τα επαναλαμβανόμενα λάθη της κυβέρνησης και σε αυτό το πεδίο: «Η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου δημιούργησε μια πρωτοφανής ζήτηση για επενδύσεις ΑΠΕ, πολλές εκ των οποίων, χάρη στην άναρχη ανάπτυξη που επιτρέψατε, γίνονται σε δασικές εκτάσεις, με αδιαφορία για τη γεωμορφολογία της περιοχής, τις αγροτοκτηνοτροφικές ανάγκες και τις έτερες παραγωγικές δραστηριότητες. Στη Δυτική Μακεδονία, έχετε κατορθώσει να φτιάξετε ένα κίνημα «αρνητών ΑΠΕ» γεγονός εξόχως προβληματικό για τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό καθεστώς.»
Τέλος, αφού επεσήμανε την ανάγκη για επαγρύπνηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στο ενδεχόμενο να φτιαχτεί ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τα μικρά Φ/Β που κατατίθενται στην περιοχή, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο δίκτυο ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλες εταιρίες προεξοφλούν ότι είναι σίγουρη η ένταξή τους στο δίκτυο.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Αντί να ενισχύσει το Υπουργείο και να δώσει έγκριση κατά προτεραιότητα σε έργα π.χ. ΦΒ για αγροτική χρήση ή ενεργειακών κοινοτήτων, σπεύδει να καλύψει τις απαιτήσεις των μεγάλων εταιριών. Και εδώ, λοιπόν, ευνοιοκρατία υπέρ των ημετέρων.»