Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «H κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Μπούρινο Βοΐου...
...δημιουργεί ανυπολόγιστους κινδύνους για το οικοσύστημα της περιοχής»
Στην ερώτηση καταγράφεται, για μια ακόμη φορά, το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια με την άναρχη και άτακτη χωροθέτηση κι εγκατάσταση Α.Π.Ε., ειδικά σε περιοχές φυσικού κάλλους και ανάπτυξης έτερων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.
Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) στον Μπούρινο, στη θέση Ντρισινίκο. Όπως αναφέρεται, ο Μπούρινος προστατεύεται από την νομοθεσία, καθώς η σπάνια ορνιθοπανίδα, η διέλευση προστατευόμενων πτηνών, η περιπατητική και ορειβατική του αξία όπως και οι εκπαιδευτικές ενέργειες για την ανάδειξη της φύσης, αποτυπώνουν μια περιβαλλοντική διάσταση που έχει χριστεί ως άξια προστασίας από εθνικές και διεθνείς συνθήκες. Εξάλλου, η αξία της περιοχής αναδείχθηκε έτι περαιτέρω με την ένταξή της στο Παγκόσμιο κι Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Οι ενστάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, όπως αποτυπώνονται από τον Ορειβατικό Σύλλογο, αναδεικνύουν ότι ο Μπούρινος, ως Ζώνη ειδική προστασίας για πουλιά και θηλαστικά είναι περιοχή σπάνιας ιδιαιτερότητας, ενώ τονίζεται ότι οι επιπτώσεις από την δημιουργία Α.Σ.Π.Η.Ε. θα είναι μη αναστρέψιμες καθώς η χωροθέτηση, όσο και οι εργασίες διάνοιξης θα προκαλέσουν, λόγω της αποψίλωσης, ανυπολόγιστες ζημιές στην περιοχή.
Τέλος, διατυπώνονται ενστάσεις για την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία κρίνεται ως μη άρτια, ενώ τίθενται ερωτήματα για την αξιολόγηση της Μ.Π.Ε., την συμβατότητα του εν λόγω Α.Σ.Π.Η.Ε. με την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, όπως και τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές ενστάσεις για την αλλοίωση του οικοσυστήματος.
Αποτυπώνεται, και με αυτή την ερώτηση της Βουλευτή, η οποία παρευρέθηκε και μίλησε στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση του Α.Σ.Π.Η.Ε. στον Μπούρινο, ότι οι συνεχείς αναβολές, καθυστερήσεις και ματαιώσεις της ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού των Α.Π.Ε., το οποίο είχε ανατεθεί προς υλοποίηση ήδη από τις αρχές του 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, επιτείνει το χάος με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για υποσχέσεις, πελατειακές προσεγγίσεις και εξυπηρετήσεις.
Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική ερώτηση.
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «H κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Μπούρινο Βοΐου δημιουργεί ανυπολόγιστους κινδύνους για το οικοσύστημα της περιοχής»
Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση από την πλευρά της Πολιτείας ώστε, αφενός, να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις για ένα καθαρότερο μέλλον και, αφετέρου, να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος.
Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει. Ειδικά στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπάρχει υπερθέρμανση, με πολυάριθμες βεβαιώσεις παραγωγών, οι οποίες σε συντριπτικό ποσοστό δεν περνάνε στο στάδιο της υλοποίησης, καθώς δεν υπάρχει χώρος στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ η ανάπτυξη των ΑΠΕ γίνεται άναρχα, συχνά αφήνοντας έξω τους μικρούς παραγωγούς.
Οι συνεχείς αναβολές, καθυστερήσεις και ματαιώσεις της ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού των Α.Π.Ε.- το οποίο είχε ανατεθεί προς υλοποίηση ήδη από τις αρχές του 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.- επιτείνει το χάος και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για υποσχέσεις, πελατειακές προσεγγίσεις και εξυπηρετήσεις. Το ίδιο όσον αφορά και στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες καθυστερούν λόγω του βραχυκυκλώματος που προκάλεσε ο Ν. 4685/2020 των κ.κ. Χατζηδάκη-Μητσοτάκη.
Στην Π.Ε. Κοζάνης λόγω της ύπαρξης ηλεκτρικών δικτύων ενέργειας υπάρχουν πλείστα παραδείγματα που αποτυπώνουν την ανικανότητα, την αδιαφορία και την κοντόφθαλμη προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των Α.Π.Ε.. Τελευταίο παράδειγμα είναι η χωροθέτηση πάρκου ανεμογεννητριών στην κορυφή του όρους Μπούρινο, στην θέση Ντρισινίκο, σε υψόμετρο που φτάνει στα 1.866 μέτρα, στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης.
Η συγκεκριμένη χωροθέτηση προκαλεί έντονη ανησυχία και πλείστες αντιδράσεις καθώς απειλείται το πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο της περιοχής. Ο Μπούρινος είναι μια ευαίσθητη περιοχή, πλήρως προστατευμένη από τη κείμενη νομοθεσία, εθνική και διεθνή. Περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα με κωδικό GR1330002 και σε πολύ μικρή απόσταση στα Βορειοανατολικά της κορυφογραμμής βρίσκεται η κοιλάδα του Μεσιού Νερού, η οποία περιλαμβάνει την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) με κωδικό GR1330001. Ως μέρος του δικτύου Natura 2000, οι παραπάνω περιοχές προστατεύονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία με τις οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΟΚ αντίστοιχα.
Παράλληλα, υφίσταται πρόταση ειδικών επιστημόνων να χαρακτηριστεί ο Μπούρινος ως Ζώνη Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ) ενώ, τέλος, η πολυεπίπεδη αξία της περιοχής πολλαπλασιάστηκε με την ένταξή της στο Παγκόσμιο κι Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO (22 Απριλίου 2021).